Sanjar koji je promijenio povijest

15 citata Martina Luthera Kinga koji su i danas veliki izvor nadahnuća

'Ako ne možeš letjeti onda trči, ako ne možeš trčati onda hodaj, ako ne možeš hodati onda puzi, ali što god radiš - moraš ići naprijed'

profimedia-0170742609.jpg
Foto: Profimedia

Da je živ, Martin Luther King danas bi proslavio svoj 93. rođendan. Rođen 15. siječnja 1929. godine, Martin Luther King imao je samo 39 godina kad ga je 4. travnja 1968. James Earl Ray upucao dok je stajao na balkonu sobe jednog motela u Memphisu.

Image
'Majka modernog pokreta za ljudska prava'

Rosa Parks: Tko je bila žena koju zovemo 'prvom damom civilnog pokreta'

I više od 50 godina nakon njegova ubojstva, dr. Martin Luther King Jr. zapamćen je kao aktivist, istaknuti vođa pokreta za građanska prava i prije svega - veliki kovač riječi.

Njegov se utjecaj osjeća i danas, a ljudi diljem svijeta i dalje traže od njega snagu kada se borba za rasnu jednakost čini beskrajnom. Tijekom svojih godina javne službe, dobitnik Nobelove nagrade za mir pisao je i držao govore, od kojih je svakako najpoznatiji "I have a dream" iz 1963. - koji mu je osigurao reputaciju jednog od najboljih javnih govornika u američkoj povijesti, ali koji je pružio mudrost koja i dan danas vrijedi.

Povodom godišnjice njegova rođenja, izdvojile smo neke od najljepših i najinspirativnijih citata iz njegovih poznatih govora i pisanih djela o pravdi, nadi, slobodi i jednakosti.

O ljubavi i mržnji

  O važnosti progovaranja

   O očaju

    O obrazovanju

     O zauzimanju za ono što je ispravno

      O zajednici

       O pomaganju drugima

        O pravdi

         O nasilju

          O strahu i neslaganju

           O kretanju prema naprijed

            O sreći

             O malim stvarima

              O ljubavi

               O nadi