POSEBNO MEĐIMURJE

Mađerkin breg idealno je mjesto za izlet i opuštanje uz domaću hranu i vina

Mađerkin breg posebno je u međimurskom vinogorju i prava je turistička atrakcija koja će te oduševiti svojom ljepotom, a posebno ćeš uživati ako voliš domaću hranu i kvalitetna vina

Mađerkin breg
Foto: Josip Regović/Pixsell

Ako želiš slobodno vrijeme ili godišnji odmor provesti u prirodi na svježem zraku, imamo odličnu ideju! Udaljen od Čakovca petnaestak kilometara, Mađerkin breg je danas popularno mjesto međimurskog vinogorja i prava turistička atrakcija koja će te oduševiti svojom ljepotom. Posebno ćeš uživati ako voliš domaću hranu, kvalitetna vina i prirodne krajolike. Naime, brijeg je svega par metara niži od najviše točke Međimurja.

Od 2022. godine na ovom području nalazi se vidikovac visine oko 27 metara s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na četiri države - Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku. Za vedrih se dana vidi Zagorje, pa čak i Sljeme. Također, kod samog Vidikovca nalazi se i bike rest point na kojem se mogu servisirati bicikli.

Povijesna priča

Ova prekrasna destinacija ima i bogatu povijest koju je u početku obilježila jedna mađarska balerina! Riječ je o poznatoj Emiliji Krauthaker. Ta žena je na brijeg doselila 1940. godine i bila je supruga mađarskog vojnika Alberta Krauthakera. Nesretne okolnosti uzrokovane ratom, razorile su ovu moćnu obitelj. Nakon smrti muža, Emilija je živjela skromno te se bavila uzgojem kokoši i prodajom domaćih jaja.

"Kada bi je netko upitao kako živi, odgovorila bi da živi od tih nekoliko jaja i da je hrani ljepota prirode koja ju okružuje", piše na web stranici Vidikovca.

S vremenom su vinograde na brijegu kupile dvije obitelji koje su se bavile vinogradarstvom - Cmrečnjak i Štampar. Naime, vinarija "Štampar" otvorila je svoj mali ugostiteljski objekt gdje poslužuje svoja vina, sokove, tople napitke i hranu.

Međimurske orgulje

Mađerkin breg postao je pravo središte za posjetitelje, biciklističko odmorište te prezentacijski i degustacijski centar za Međimursku vinsku cestu. Tu su i prepoznatljive Međimurske orgulje, koje sviraju uz pomoć vjetra. Orgulje su ugrađene u vidikovac Goričko sviralo, čiji je koncept osmislio tim arhitekta iz čakovečke tvrtke "Urbia". Posjetitelji imaju priliku čuti i međimursku popevku, registriranu nematerijalnu baštinu UNESCO-a, a popis pjesama koje se mogu reproducirati proširen je i drugim prigodnim pjesmama.

Image
OMILJENA DEŽELA

U Mariboru se nalazi najstarija vinova loza na svijetu, a u okolici će uživati ljubitelji prirode