Pripazi

Posebno obrati pažnju jer ovo su namirnice koje se ljeti lako pokvare

Ljeto je poznato po ukusnoj hrani, ali i čestim otrovanjima uslijed konzumiranja ponekih namirnica. Osim mlijeka, još su neke namirnice plodno tlo za razvoj bakterija koji bi te mogle baciti u krevet.

pexels-photo-3758053.jpeg
Foto: Pexels

Jaja

Na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, jaja su zauzela visoko mjesto po riziku od razvoja salmonele. Kokoš može prenijeti ovu bakteriju prije nego što je izlegne pa su 'na udaru' sirova neprokuhana jaja, ali i kreme za kolače. Jaja, stoga, drži u frižideru izvan kartonske ambalaže. Nemoj ih nipošto zamrzavati jer ljuska može puknuti, a to pogoduje razvoju drugih bakterija. Na kraju, ovu namirnicu obavezno prokuhaj i nemoj jesti sirovo jaje. Treba obratiti pažnju na rok trajanja i deklaraciju te kupovati samo provjereno. To posebno vrijedi za kupovne kolače s kremama koje sadrže jaja. Potroši ih u razumnom roku, a ako ti je kolač 'sumnjiv' bolje se sudržati od tog deserta. Još ćemo jednom ponoviti da je, pripremaš li sama takve kreme, važno održavati higijenu i čistoću prostora i posuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/8