Pripazi

Posebno obrati pažnju jer ovo su namirnice koje se ljeti lako pokvare

Ljeto je poznato po ukusnoj hrani, ali i čestim otrovanjima uslijed konzumiranja ponekih namirnica. Osim mlijeka, još su neke namirnice plodno tlo za razvoj bakterija koji bi te mogle baciti u krevet.

pexels-photo-3758053.jpeg
Foto: Pexels

Zbog temperatura koje ove godine prelaze i 35 stupnjeva Celzijeva, ljeti smo se skloniji otrovati hranom. Ne skladištimo li određene namjernice kako treba ili ih predugo držimo na sobnoj temperaturi ne samo da nam muhe postaju neprijatelji koji upropaste ostatke od ručka, već se mogu razviti i patogene bakterije. Salmonela nam je svima dobro poznata te vrlo često nastanjuje proizvode od sirovih jaja, a tu je, među ostalima, i stafilokok koji se može naći čak i u sladoledu. To, dakako, ne znači da ne treba konzumirati određene namirnice nego treba paziti gdje i kako pripremamo i čuvamo hranu. U suprotnom, crijevne bi ti poteškoće mogle uništiti ljetne radosti.

Image
Izbjegavaj ih i uživaj u proljeću

Hrana koja izaziva umor: Koje namirnice troše najviše energije?

Kako trovanje hranom često poistovjećujemo s crijevnom virozom, treba reći da su im simptomi gotovo isti - mučnina, grčevi u trbuhu, pad apetita, proljev, a nekad i temperatura. Ipak, trovanje hranom obično se javlja nekoliko sati nakon konzumiranja zaražene hrane, no može i kasnije, i u pravilu traje kraće. Do pojave viroze dolazi nakon par dana od izloženosti virusu ili bakteriji. Dakle, jedino što možeš je prisjetiti se što si jela u posljednjih 24 sata i prebaciti se na malo vode svako malo, prepečenac ili malo krekera.

Image
Foto: Unsplash

A da bi izbjegla neugodne simptome trovanja hranom, donosimo ti popis sedam namirnica na koje ljeti trebaš posebno obratiti pažnju jer su sklonije kvarenju.

Image

Jaja

Na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, jaja su zauzela visoko mjesto po riziku od razvoja salmonele. Kokoš može prenijeti ovu bakteriju prije nego što je izlegne pa su 'na udaru' sirova neprokuhana jaja, ali i kreme za kolače. Jaja, stoga, drži u frižideru izvan kartonske ambalaže. Nemoj ih nipošto zamrzavati jer ljuska može puknuti, a to pogoduje razvoju drugih bakterija. Na kraju, ovu namirnicu obavezno prokuhaj i nemoj jesti sirovo jaje. Treba obratiti pažnju na rok trajanja i deklaraciju te kupovati samo provjereno. To posebno vrijedi za kupovne kolače s kremama koje sadrže jaja. Potroši ih u razumnom roku, a ako ti je kolač 'sumnjiv' bolje se sudržati od tog deserta. Još ćemo jednom ponoviti da je, pripremaš li sama takve kreme, važno održavati higijenu i čistoću prostora i posuđa.

Mljeveno meso i piletina

Možda radiš najbolju mesnu štrucu li faširano meso ili pak obožavaš pileći file. Sjajno jer je piletina namirnica koja nam ljeti baš odgova - u svim varijantama. No, upravo su mljeveno meso i piletina namirnice koje su sklone brzo se pokvariti. Zato nije na odmet podsjetiti da ih treba kuhati ili peći sve dok nisi sigurna da je gotovo. Zašto? Sokovi iz sirove piletine podložni su razmnožavanju skupine bakterija odgovornih za trovanje. Stoga ove obje vrste mesa treba na vrijeme iskoristiti, a posebnu pozornost treba obratiti na čišćenje površina na kojima smo ih tretirali jer se ove bakterije - kampilobakteri - ondje mogu dugo zadržati.

Naresci

Možda ti je ostalo narezaka od proslave neki dan, a možda u hladnjaku držiš salamu za koju ni sama kad si ju kupila. Misliš da će se možda pojesti? Dosta velika greška jer se upravo delikatesnim salama najlakše otrovati. Ako ti je neka šunka mirisom čudna, bolje je da je ne jedeš. Uostalom, svakoj salami koja u hladnjaku stoji duže od nekoliko dana pametno je provjeriti miris. Isto tako, bakterije se mogu skrivati i u paštetama pa nemoj posezati za onom kojoj je konzerva 'napuhnuta'. Također, i sa sirom - tvrdim i mekim - treba biti oprezan. Baš zbog mogućnosti da se razviju patogene bakterije, neki meke sireve ne preporučuju trudnicama.

Pakirana salata

Kao i kod filećeg filea, i kod salate se bakterije mogu množiti u sokovima listova. Kako se ne može procijeniti u kojim salatama i nakon kojeg vremenskog razdoblja, posebno ljeti nije pametno kupovati pakiranu salatu. Salmonela se može razviti ako je salata tretirana u prljavoj vodi pa, kako bi bila sigurna da nečeš nešto 'pobrati', kupi svježu salatu, dobro je isperi i sama napravi. Nije velika razlika u potrošenom vremenu, a svježa je salata svakako bolji odabir.

Riža

Kuhana riža jedna je od namirnica koja ne može dugo stajati jer se pretvori u kašu. No, i bolje da ne može. Možda nisi znala, ali u pripremljenoj riži se mogu razviti bakterije otporne na toplinu. To znači da one u njoj ostaju i nakon kuhanja. Ostaviš li rižu dugo na sobnoj temperaturi, postoji mogućnost da ćeš patiti od neželjenih simptoma. Neki zato savjetuju da tijekom vrućih dana rižu odložiš u hladnjak već dva sata nakon kuhanja. Uz to, obavezno je baci ako ti i nakon tri dana ostane nekog rižota koje si pripremila.

Rajčice

Rajčice su odličan izbor jer su pune nutrijenata i antioksidansa, No, pazi na jednu stvar: obavezno ih operi prije konzumiranja. To bi trebalo vrijediti za sve povrće, no nekako nam se čini da ima ljudi koji rajčice jedu direktno s tržnice. A to nije dobro jer njena površina može privući bakterije pa ti, pojedeš li je, neće biti najbolje. Dakle, kod svih je ovih namirnica, pa tako i rajčica, važna piprema i tretiranje na čistim podlogama - i zato ih treba prati te voditi računa o tome za koliko ih moramo potrošiti.

Image
Foto: Unsplash

Morska hrana

Miris svježe ribe jest karakterističan, ali nije smrdljiv, i zato relativno lako možemo prepoznati pokvarenu ribu prije nego što bude prekasno. Trovanje ribom može biti jako neugodno pa ju je najbolje kupovati na provjerenim mjestima, prvenstveno ribarnicama. Pritom je treba dobro termički obraditi. Nešto je ozbiljnija situacija sa školjkama. One u sebi mogu sadržavati toksine koji se, za razliku od riba, ne uništavaju pripremom pa sa školjkama trebaš biti izuzetno oprezna. Otruješ li se njima, simptomi u vidu mučnine, povraćanja i proljeva javit će se od nekoliko sati do nekoliko dana nakon konzumiranja, a dobra je stvar što bi trebali proći sami od sebe. U slučaju težih simptoma ipak je pametno odmah se obratiti liječniku.

Image
Foto: Pexels