Knjiga tjedna

Krimić o suočavanju s prošlošću koji će te držati u napetosti do kraja

'Preživjeli' su četvrti roman nagrađivane australske hit-autorice, djelo kojim je još jednom osvojila čitatelje i opravdala status jedne od najboljih autorica kriminalističkih romana našeg doba

Žena čita knjigu
Foto: Pexels

Život Kierana Elliotta zauvijek se promijenio onog dana kad je jedna pogrešna procjena izazvala strašne posljedice. Godinama kasnije Kieran dolazi u tasmanijski obalni gradić koji je nekoć zvao domom, u kojem mu još uvijek žive roditelji i prijatelji. Ubrzo nakon njegova povratka na plaži bude pronađeno tijelo mrtve djevojke, a potraga za odgovorima zahtijevat će suočavanje s prošlošću, bolnim uspomenama te razarajućim osjećajima krivnje i tuge.  

„Preživjeli“ su četvrti roman nagrađivane australske hit-autorice, djelo kojim je Jane Harper još jednom osvojila čitatelje i opravdala status jedne od najboljih autorica kriminalističkih romana našeg doba.

Prošlo je pet godina otkad je australska spisateljica Jane Harper, nekadašnja novinarka, objavila svoj prvi roman „Suša“. Sve što je uslijedilo bila je meteorska priča o uspjehu. Prijevodi u 40 zemalja, vrhovi top-ljestvica najprodavanijih knjiga, dugačak popis nagrada među kojima je i ona najprestižnija Gold Dagger i British Book Awards za krimić godine.  Vrijedi istaknuti i da je po romanu „Suša“ snimljen i film u kojem naslovnu ulogu tumači Eric Bana, a koji je premijerno prikazan krajem prošle godine.

 Status majstorice krimića Jane Harper potvrdila je i romanima koji su uslijedili -„Silom prirode“, „Izgubljeni čovjek“, i sad „Preživjeli“, a njezin zaštitni znak postale su odlično ispričane priče o tajnama malih sredina, smještene u veličanstvenoj, ali i zastrašujućoj australskoj prirodi.

A koliki interes izazivaju dovoljno svjedoči činjenica su „Preživjeli“ u prvom tjednu australskog lansiranja debitirali na prvim mjestima australskih lista najprodavanijih knjiga. Nakon izlaska u SAD-a, odmah su ušli na top-ljestvicu najprodavanijih knjiga New York Timesa, a u Engleskoj na listu Sunday Times, a golemi interes čitatelja pratile su i pohvale kritika.

„Kao i uvijek, Jane Harper znalački oslikava krajolik dok kroji složenu, elegantnu mrežu, prepunu davno zakopanih tajni“, napisali su u New York Timesu.

„Jane Harper za Australiju je ono što je Tana French za Irsku, autorica koja kombinira psihološki bogatu radnju s dubokim razumijevanjem prostora“ ustvrdili su u The Washington Post, a u Daily Mailu: „Iznova pokazuje koliko je dobra u prikazu straha i opasnosti koji vrebaju u svakodnevici.“

A nisu izostali ni komplimenti kolega, pa tako A. J. Finn, autor megahita „Žena na prozoru“ govoreći o njezinom pisanju istaknuo: “Jane Harper stvara čuda. Sretni smo što smo njihovi svjedoci.”

shimmer fallback

Vrsta izdanja: roman/kriminalistički roman
Nakladnik: Profil knjiga d.o.o.
Broj stranica: 320
Uvez: meki uvez
Cijena: 129,00 kn

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.