Rok trajanja koji ima tjestenina prvenstveno ovisi o načinu čuvanja. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako sačuvati tjestenininu i koliko je važno poštivati rok trajanja koji svaka tjestenina ima.
Na tržištu imamo strahovito velik izbor tjestenine, a njezina osnovna podjela bi bila na suhu i svježu tjesteninu.
Tjestenina, ovisno o svojoj vrsti ima i različit rok trajanja.
Tako suha tjestenina, a to je ona koju najčešće kupujemo, a spravlja se od brašna pomiješana s vodom, poneka i s jajima, ima puno duži vijek trajanja od svježe tjestenine.
Takva tjestenina koju nazivamo suha, može imati rok trajanja čak do dvije godine.
Svježa tjestenina, ona koja se može nabaviti u trgovinama, uglavnom sadrži jaja i mora se držati u hladnjaku.
Rok trajanja koji ima svježa tjestenina je samo dva do tri dana.
Suha tjestenina mora biti čuvana u suhim i tamnim uvjetima, a ona svježa u hladnjacima.
Pojmovi kao što su "Upotrebljivo do", "najmanje upotrebljivo do" i "upotrebljivo do kraja" - nazivi su koji su vrlo slični, a opet rokovi trajanja namirnica su potpun
Ovdje je važno zapamtiti rok trajanja koji ima tjestenina i da je iskoristimo prije tog roka da ne dospije u one namirnice koje se svake godine bacaju i koje čine oko 2600 kn za pojedina domaćinstva.