Koje su oznake za zimske gume?

Znate li koje su to oznake za zimske gume? U nastavku pišemo koje sve oznake za zimske gume postoje

Koje su oznake za zimske gume?

Svi već dugo misle da je guma oznake M+S automatski zimska guma, neki pak tvrde kako je to oznaka za cjelogodišnju gumu. Mnoge su interpretacije, tako da su oni manje upućeni ujedno i zbunjeni te u nedoumici o čemu se radi kada se spomenu oznake za zimske gume.
Internet koji pruža ogroman broj informacija, tu čini svoje i pitate se što je uopće točno.

ImageZapamtite da oznaka M+S ne govori nužno o tome jesu li gume zimske, ljetne ili za sve sezone. 


Oznaka M+S se tumači na različite načine. Pogrešno uvjerenje kod nekih je tako duboko i često je veliki problem razuvjeriti ih.
Evo što znači oznaka M+S na gumama

Ova oznaka dolazi od početnih slova riječi ‘mud and snow’ što u prijevodu znači ‘blato i snijeg’ i ona govori o tome kakav dizajn profila imaju gume koje nose tu oznaku. Takve gume imaju ‘grublji’ profil s većim kanalima i utorima
Dakle, gume za off-road i prave terence s ‘grubim’ profilom koje nose oznaku M+S, u biti nisu oznake za zimske gume.

Tako oznake za zimske gume M+S postaju prošlost, a trenutačno uz oznaku M+S obavezno treba stajati trokraki planinski piktogram s pahuljicom u sredini što je obavezna oznaka za sve zimske gume.
Dosadašnja oznaka M+S od početka 2018. godine više nije dovoljna za nove zimske gume. 
Nove oznake za zimske gume temelje se na višim standardima koje guma mora ispuniti. Dok guma samo s oznakom M+S ne mora ispuniti kriterij zimskog testa, za dobivanje simbola u obliku ‘piktograma s pahuljicom’ gume će morati dokazati minimalnu kvalitetu na testu na snijegu.