Koja je osnovna razlika između zimskih i ljetnih guma

Od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja godine mora se koristiti zimska oprema. A koja je obavezna zimska oprema i koja je razlika između zimskih i ljetnih guma doznajte u nastavku

Koja je osnovna razlika između zimskih i ljetnih guma

Znate li koja je razlika između zimskih i ljetnih guma   


U većini Europskih zemalja na snazi su striktni zakoni koji obavezuju vozače i sve sudionike u prometu da poštuju pravila korištenja zimskih guma i opreme u zimskim uvjetima na cesti. Zašto je to tako i koja je razlika između zimskih i ljetnih guma.

ImagePostoje tri temeljne razlike između ljetnih i zimskih guma, a to su: struktura, sastav gume (smole) i uzorak u gaznoj površini. 

Zimske gume su izrađene od takve smjese da su osjetno mekše od ljetnih, a na temperaturi ispod 7°C ljetne gume gube elastičnost odnosno postaju prekrute i zbog toga ne zadovoljavaju potrebna svojstva prianjanja. 

Poseban kemijski sastav koji čini zimske gume, čini ih elastičnima i na niskim temperaturama, a kombinacija s odgovarajućim dubljim profilom čini gumu potpuno sigurnom za zimsku vožnju. One također imaju duboki uzorak (profil) u gaznoj površini. To stvara praznine u koje može ući snijeg.

Velika je razlika između zimskih i ljetnih guma, a ona se ogleda o njihovim karakteristikama na različitim temperaturama.

Ljetna guma je najučinkovitija na temperaturi (asfalta) iznad 25 °C, dok se na niskim temperaturama “plastificira” pa nema dobra svojstva potrebna za sigurnu vožnju. Najveća prednost zimske gume je bolje pokretanje, vođenje i kočenje na snijegu, ledu i općenito niskim temperaturama dok su ljetne gume napravljene za iznenadne kiše, više temperature, veće brzine i sl.

Ako vozite zimske gume u ljetnim uvjetima na cesti one će gubiti svoja osnovna svojstva te će njihovo ponašanje u sljedećoj zimskoj sezoni (ako se budu vozile preko ljeta) biti bitno umanjeno.