Knjiga tjedna

Švedski detektivski roman kojeg se ni Sherlock Holmes ne bi posramio

Prvi roman u Lagercrantzovu serijalu Rekke/Vargas – Obscuritas majstorski vješto oslikava duboke i fascinantne portrete likova

pexels-cottonbro-8369520.jpg
Foto: Pexels

Ljeto je 2003. godine. U Stockholmu je nasmrt pretučen nogometni sudac afganistanskih korijena. Za ubojstvo je osumnjičen i uhićen Giuseppe Costa, čovjek nagle naravi, otac jednoga od igrača. Unatoč njezinu nedostatku iskustva, policajku Micaelu Vargas pozivaju da se pridruži istražiteljskom timu jer osumnjičenika poznaje iz viđenja. Dokazi se čine čvrstima, ali Costa ustrajno tvrdi da nije kriv pa načelnik policije odluči potražiti savjet i pomoć profesora Hansa Rekkea, svjetski poznatog stručnjaka za tehnike ispitivanja. Ako itko može izvući istinu iz Coste, to je on.

No ništa ne ide prema očekivanjima. Rekke dočeka istražiteljski tim u svom velebnom domu u Djursholmu. U vrtoglavoj demonstraciji kritičkog razmišljanja on u potpunosti odbaci sve njihove dotadašnje zaključke i ubrzo cijeli slučaj padne u vodu. Costa bude pušten iz pritvora, a policija nema novih tragova. Od slučaja ne odustaje jedino Micaela Vargas, mlada policajka iz Husbyja, čije je uključenje u istragu bilo čista dobra volja. Uvjerena je da Rekke ima pravo. Pokuša doći do njega, ali on joj ne uzvraća pozive.

Image

Darujemo 2 primjerka knjige Obscuritas Davida Lagercrantza

Umorstvo ostane nerazjašnjeno, a Micaelu Vargas premjeste u drugi odjel.

No tad se Hans Rekke i Micaela Vargas opet susretnu u pomalo dramatičnim okolnostima. Vraćajući se kasno noću s provoda s prijateljima, Micaela na peronu ugleda nešto uznemirujuće — muškarca koji se sprema skočiti pod vlak. Postupivši nagonski, uspije ga spasiti u zadnji tren i zatečeno shvati da je pred njom Hans Rekke. Odvede ga doma — to više nije golema vila nego prostran stan u centru grada, gdje živi sam. Brak, karijera i život u potpunom su mu rasulu.

Rekkeovo se stanje polako popravlja, a ona ga često obilazi. Razgovor im sve češće skreće prema neriješenom slučaju. Koliko je uspjela saznati, ubijeni je sudac bio ratni izbjeglica, s teškim traumama nakon što su ga talibani mučili. Sve u svemu, pošten čovjek koji se trudio stvoriti svoje mjesto u društvu.

Rekke, međutim, tvrdi da je već prije vidio takve ožiljke — na ilegalnim borcima koji su bili zatočenici SAD-a, a ne talibana. No zašto je pušten na slobodu i zašto je došao u Švedsku?

Neobični par odluči riješiti slučaj koji postaje sve zagonetniji — odvede ih do CIA-je i njezina lova na teroriste, do strašne vladavine talibana i njihova rata protiv glazbe. Je li sudac bio žrtva ili počinitelj zločina?

O AUTORU:

David Lagercrantz (r. 1962.), švedski pisac i novinar, svjetsku je slavu stekao biografijom Zlatana Ibrahimovića I Am Zlatan (Ja sam Zlatan) i trima nastavcima serijala Millennium: Što nas ne ubije, Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu, Djevojka koja je morala umrijeti. Biografija Ja sam Zlatan objavljena je 2011. godine i za manje od dva mjeseca prodala se u pola milijuna primjeraka te tako postala najprodavanijom knjigom svih vremena u Švedskoj, a i u ostatku svijeta prodane su višemilijunske naklade.

Dvije godine poslije vlasnici prava na književnu ostavštinu Stiega Larssona izabrali su Davida Lagercrantza da napiše nastavak Larssonove trilogije Millennium  i ti su romani postali globalni fenomen. Serijal Millennium prodan je u 100 milijuna primjeraka i širom je svijeta zasjeo na vrhove ljestvica najprodavanijih knjiga. Prvi roman u Lagercrantzovu serijalu Rekke/Vargas – Obscuritas objavit će Profil 9. studenog 2021.

„Roman vrvi onim najboljim što sam u svojoj novinarskoj i spisateljskoj karijeri naučio iz popularne znanosti, krimića i biografija. Silno se radujem stvaranju vlastita svijeta u kojemu ću koketirati sa svojim uzorima iz djetinjstva: Sherlockom Holmesom i doktorom Watsonom.” — DAVID LAGERCRANTZ

„Rijetki su autori koji znaju ispresti tako zamršene i pametne zaplete, a pritom jednako majstorski vješto oslikati duboke i fascinantne portrete likova. David ima taj rijedak osjećaj za širi politički kontekst današnjice i istinsko razumijevanje njegova učinka na pojedinca.” — EVA GEDIN

shimmer fallback

Uvez: Meki uvez
Izdavač: Profil knjiga d.o.o.
Prijevod: Sandra Ljubas
Dimenzije: 15x23
Cijena: 149 kn

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.