Kako sušiti sir od dunja i kako dobiti poznatu kotonjatu?

Da li ste već probali sir od dunja? Ako niste, nemate pojma što propuštate i brzo pročitajte kako sušiti sir od dunja i probajte ga napraviti

Kako sušiti sir od dunja i kako dobiti poznatu kotonjatu?

U nastavku doznajte kako sušiti sir od dunja i kako u njemu uživati

Sir od dunja predivna je slastica od dunja koja priziva neka davna vremena i vraća u djetinjstvo.

ImageOd davnina se sprema u Vojvodini, ali isto tako i u zagrebačkom kraju ili pak dubrovačkom kraju, a nije zaobišla niti Slavoniju ili Pokuplje. 
Dakle, kitnkez je univerzalno svačiji i zato smo bili radoznali i raspitali se kako sušiti sir od dunja da bismo i sami u njemu uživali.

Ovaj fini sir od dunja radio se gdje god su dunje rasle. 
Jesen nam se polako prikrala, a s njom i sezona dunja. Iskoristite je kako biste napravili takozvani "sir" od ove mirisne voćke, u nekim krajevima dobro poznati starinski desert.

Jesen nam se polako prikrala, a s njom i sezona dunja. Iskoristite je kako biste napravili takozvani "sir" od ove mirisne voćke, naučili kako sušiti sir od dunja i kako je ovaj starinski desert poznatiji pod nazivima kitnkez i kotonjata nastao.

Sastojci za pripremu sira od dunja su: 2.5 kg dunja; 500 grama šećera (kristal); 1 limun

Dunje operite, prerežite napola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju.
Kockice stavite u lonac, prelijte s vodom (onolikom količinom koja je potrebna da biste prekrili dunje) i kuhajte na laganoj vatri između 15 i 20 minuta tj. dok dunje ne omekšaju.
Umiješajte limunov sok i koricu, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje dok se smjesa ne počinje odvajati od posude.
Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem.
Kad se smjesa dobro stvrdne i prosuši, istresite iz kalupa na celofan posipan sa šećerom i ostavite dalje da se suši (ja pustim do Božića). Onda se reže na šnite.

Nakon kuhanja dunje procijedite i napravite od njih pire, ali sačuvajte vodu od kuhanja. U nju potom dodajte šećer i sok od 1 limuna te prokuhajte 10-tak minuta. Zatim u to dodajte pire od dunja, vratite sve na štednjak te uz neprekidno miješanje kuhajte na laganoj vatri sve dok voda u potpunosti ne ispari i smjesa se zgusne. Za to će vam u prosjeku trebati od 45 do 60 minuta.
Pustiti da se ohladi, a zatim sušiti na zraku 24 do 48 sati dok kotonjada ne postane dovoljno suha da se može istresti iz kalupa. Dalje sušiti još nekoliko dana, a zatim narezati i čuvati u kutiji sa lovorovim lišćem.