Kako kupati mačku?

Svi znamo da se mačke redovito peru i same održavaju svoju higijenu. Baš ih zato nije potrebno kupati, no ako postoji poseban razlog za to, saznajte kako kupati mačku.

Kako kupati mačku?

Mace se pedantno peru svojim jezikom prekrivenim malim "hvataljkama" koje uklanjaju mrtvo krzno i prljavštinu. Dakle, naša pomoć im ovdje nije potrebna, no kako kupati mačku ako je to zaista nužno? 

Image


(FOTO: Pexels) 

Ako je maca upala u nešto ljepljivo ili prljavo što ne može sama očistiti, pati od problema s kožom ili ima buhe, prava kupka je pravo rješenje za problem. Kupanje je za nju veoma stresno, stoga učinite sve kako biste je maksimalno smirili. 

Odgovor na pitanje kako kupati mačku može biti veoma jednostavan. Najprije je stavite u praznu kadu ili umivaonik prije nego što je uronite u vodu kako bi se naviknula na prostor. Zatim počnite polako puniti vodu s vodom koja nije ni previše hladna ni previše vruća.

Također, uvijek koristite mačji šampon te ga trljajte od glave prema repu. Obavezno je cijelo vrijeme smirujte. Kada ste završili sa šamponiranje, dobro je isperite, a potom posušite ručnikom.