Redoslijed rođenja

Jesi li najstarije dijete? Znanstvenici kažu da si i najpametnije

Braća i sestre često se prepiru tko je pametniji i bolji, a izgleda da su ponekad znanstvene činjenice su na strani najstarijeg djeteta

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Ako si najmlađe ili srednje dijete u svojoj obitelji, spremi se za malo lošije vijesti: tvoj stariji brat ili sestra vjerojatno je u pravu kada se hvali da je najpametniji. Za sve ovo možeš okriviti svoje roditelje.

Image
Posebna veza

Vas dvije protiv svih: Evo zašto su starije sestre zakon

Istraživanje objavljeno u Journal of Human Resources pokazalo je da su prvorođena djeca puno bolja od svoje braće i sestara na kognitivnim testovima i to već od djetinjstva. Također su bolja kada se radi o uspjehu u školi i intelektualnom uspjehu, a sve su to rezultati roditeljskog ulaganja.

"Roditelji žele učiniti sve ispravno kada prvi put dobiju dijete i općenito imaju veću svijest o svojim interakcijama s prvorođencima i ulaganjima u njih", objasnio je koautor istraživanja Jee-Yeon K. Lehmann. "Sa svakim sljedećim djetetom roditelji se sve više opuštaju i manje obraćaju pažnju na stvari koje nisu osnovna briga", dodaje dalje.

Iako roditelji svu djecu vole isto i brinu se isto za njih, prvorođene djeca ipak dobiju najviše pažnje kada se radi o mentalnoj stimulaciji. Također roditelji ne moraju dijeliti svoje vrijeme i pažnju, a osim toga kada su prvi put roditelji jako se boje pogrešaka i ulažu veliki trud.

Nakon prvog djeteta sve je opuštenije

Nakon što roditelji uspješno odgoje prvo dijete, imaju neke druge izazove. Kako posvetiti jednako vrijeme i pažnju i mlađoj djeci? Istraživanje je otkrilo da roditelji provode manje vremena čitajući mlađoj djeci, kao i učeći ih osnovnim pojmovima poput abecede. Također manje je vjerojatno da će sudjelovati u nekim mentalnim igrama ili koristiti igračke. Ovakav stil u roditeljstvu ne utječe na djetetov stav ili osobnost, ali utječe na njegovo samopouzdanje i akademski uspjeh.

Image

Izgleda da puno ulaganja u intelektualni razvoj djeteta ima dugotrajne pozitivne učinke na njegov razvoj. Istraživanje je pokazalo da veći roditeljski trud daje najstarijem djetetu prednost kod kvocijenta inteligencije i da pokazuje više brojeve od svoje mlađe braće i sestara. Čak je veća vjerojatnost za 30% da će postati direktori ili političari, a 7% je veća vjerojatnost da će dulje ostati u obrazovanju nego mlađa braća i sestre. Što kažeš?