Nisam tako bogata da kupujem jeftine stvari – moto je koji bi se mogao primijeniti i na namirnice. Jer kad nabavljamo voće i povrće moramo znati da nećemo sve potrošiti odmah, a namirnice koje nisu posve svježe neće izdržati nekoliko dana niti u hladnjaku, kamoli van njega.
Pa kako onda prepoznati je li neka namirnica svježa? Donosimo vam kratki pregled po grupama namirnica...
Riba i meso
- Svježa riba ima sjajne i skliske ljuske, svjetle izbočene oči i jasno vidljive boje.
- Školjke moraju biti čvrste i pune i mirisati na more.
- Svježe meso ne smije biti smeđe, nego crveno i svilenkasto. Masni dijelovi su bijeli, a ne žuti.
- Perad i divljač – noge moraju biti gipke, prsna kost mekana, a prsa punašna. Boja mora biti žućkasta, a ne sivkasta.
Povrće
- Salata mora biti jasne zelene boje, bez smeđih rubova i trulih listova
- Rajčice i rotkvice moraju biti crvene boje bez mrlja i nabora.
- Avokado mora biti čvrst i elastičan na pritisak. Namjeravate li ga odmah pojesti neće smetati ni ako ja malo pocrnio.
- Korjenasto povrće mora biti čvrsto, nikako „naborano“.
- Zreli patlidžani moraju biti izrazito sjajne i tamne boje, te čvrsti na pritisak.
- Gljive moraju biti čvrste i suhe. Kupujte samo one koje dobro poznajete. Izbjegavajte kupovati gljive pakirane u plastičnim vrećicama.
Voće
- Nemojte kupovati voće na koje se uhvatilo čak i malo plijesni. Ona se brzo širi i zahvaća sve plodove.
- Grožđe – izaberite zrele, čvrste grozdove jasnih boja
- Voće s košticama (trešnje, marelice, šljive, breskve, nektarine...) mora biti čvrsto i napeto, ali mekano na dodir, jasnih boja neštećene kore i bez nabora.
- Jagodičasto voće (jagode, maline, kupine, borovnice...) mora biti izražajnih boja i tvrdo na opip. To je voće lako pokvarljivo i treba ga pojesti odmah. Ako se pojavi pljesan, bacite ga.
- Zrele smokve moraju biti napete i mekane.
- Kivi mora biti čvrst i napet, neoštećene kore.
- Banane su zrele ako im je kora žuta i posuta sitnim smeđim točkicama. Nezrele su zelenkaste, a prezrele smeđe i mekane.
- Dinje - odaberite mirišljave i napete plodove, bez ogrebotina i omekšanja na kori.
- Ananas mora biti čvrst, neoštećen i mirisan.
- Ljuske oraha moraju biti sjajne i ne smiju zvučati šuplje kad ih protresemo. Svježi orasi se lakše čiste i boljeg su okusa nego stari koji su ponekad gorki.
Sušene i pakirane namirnice
- Ove namirnice kupujte u prodavaonicama koje imaju veći promet; manja je mogućnost da budu pokvarene
- Izaberite čvrsto i napeto zrnje graha, izbjegavajte ono naborane kože
- Sušeno voće mora biti puno i sočno, a ne tvrdo i žilavo.