Božić u priči

Jaslice su simbol Božića, a mi imamo Instagram inspiraciju

Figurice Marije, Josipa i Isusa već se stoljećima stavljaju pod bor ili na neko vidljivo mjesto u domu kako bi uprizorile rođenje Boga

leon-oblak-5qYmq14u5jI-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Iako je posljednjih godina trend sve ranije okititi bor, on se tradicionalno kiti na Badnjak i tada se pod njega slažu jaslice. Figurice Marije, Josipa, djetešca Isusa, potom vola i magarca, sveta tri kralja, pastira i ovčica te ostalih figura koje imaju za zadatak dočarati Isusovo rođenje kako su ga opisali u Evanđeljima Matej i Luka. Istina, niti jedan od evanđelista ne spominje vola i magarca, no oni su ipak pronašli mjesto u jaslicama i božićnoj tradiciji. Naime, Isus se rodio u štalici, a što je štalica, nego dom ovih životinja.

Prve jaslice postavio je 1223. godine sveti Franjo Asiški u talijanskom Grecciju. Bile su to žive jaslice - novorođenče, magarac i konj u špilji nedaleko od Asiza. Prve jaslice s figuricama postavljene su 1225. godine u jednom samostanu u Bavarskoj, a najstarije jaslice u Hrvatskoj nalaze se na otočiću Košljunu kod Krka. Datiraju iz 17. stoljeća, a rad su nepoznatog majstora. Ivan Pavao II. započeo je tradiciju postavljanja jaslica na Trgu svetog Petra 1982. godine. Ne čudi da je upravo ovaj Papa gajio ljubav prema jaslicama, s obzirom da su one krakovske jedne od najpoznatijih u Europi. Karol Wojtyla rođen je u napuštenoj austrijskoj kasarni Wadowice, nedaleko od Krakova.

Najneobičnije jaslice su one katalonske. Naime, u njima uz Mariju, Josipa, Isusa i ostale gore navedene aktere neizostavni je caganer iliti u prijevodu - onaj koji vrši veliku nuždu.

Figurica koja predstavlja katalonskog seljaka sa spuštenih hlačama, "uhvaćenog" u pozi u kojoj vrši veliku nuždu obvezno se stavlja u jaslice jer simbolizira plodnost, istinu, zdravlje i blagostanje. Ova tradicija stara je nekoliko stoljeća. Caganer se najčešće stavlja negdje sa strane. U narodu se vjeruje da će one koji ne stave caganera u jaslice snaći neka nesreća.

Image
Ho, ho, ho

Stručnjaci potvrdili: Ljudi koji ranije počnu s božićnim ukrašavanjem - sretniji su

U nastavku ti donosimo najšarmantnije jaslice Instagrama kako bi dobila inspiraciju za svoje jaslice. Figurice možeš izraditi sama, od čega god želiš. Jaslice mogu biti velike da zauzmu cijelu sobu ili malene da stanu u privjesak oko vrata.

Imaš li klince, dozvoli im da u jaslice stave svoje crtane junake poput ovih u nastavku ili zajedno napravite jaslice od tijesta. Pripreme za Božić nisu trošenje novca koji nemamo, nakuhavanje hrane, pretjerivanje s poklonima, već vrijeme koje ćemo provesti zajedno, posvetiti se jedni drugima. Izrada jaslica prava je prilika za to. Inspiriraj se u nastavku. Nisu sve jaslice koje ćemo ti pokazati iz kućne radinosti, no mogu ti dati ideju.

Malci! Zašto ne?

Ovi crtani junaci oduševili su klince diljem svijeta, a i odraslima se uvukli pod kožu. Nema razloga da ovog Božića ne budu u tvojim jaslicama.

Poklon

Keksi s motivom jaslica sjajna su ideja za božićni poklon, osobito ako ih ovako lijepo upakiraš.

Jaslice od tijesta

Za ove jaslice treba malo vještine kako bi ispale ovako savršeno, no neka te to ne obeshrabri. Sigurne smo da ćeš s klincima izraditi jaslice koje će biti hit ovog Božića.

Ispleti ih

Znaš li plesti, iskoristi ovu lijepu vještinu koja nestaje i ispleti jaslice. A ako ne znaš plesti, možda su upravo ove šarmantne figurice motiv da naučiš.

Zimski terarij jaslice

Ovo je vrlo jednostavno, a elegantno i efektno rješenje. Figurice možeš staviti u stakleno zvono za kolače, okrugli akvarij za ribice ili staklenu posudu za slatkiše. Za umjetni snijeg iskoristi stiropor ili šećer ili staklene stijenke pošpricaj snijegom u spreju.

Minijatura

Ponekad se najviše ističe ono što je najmanje poput privjeska na jaslice.

Štalica na kat

Pokušaj sama izraditi štalicu ili zamoli nekoga tko je vješt s drvetom da ti napravi nešto poput ovog na slici. Nas su ove jaslice oduševile.

Jedne od najvećih u Europi

Jedne od najvećih jaslica u zatvorenom prostoru u Europi postavljene su davne 1948. u mađarskom Vorsu nedaleko jezera Balaton, u crkvi sv. Martina. Ovog Adventa ponovno su postavljene i prostiru se na 60 metara kvadratnih, a sjajna je vijest da ih se može doći vidjeti. Kipovi su u prirodnoj veličini.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.