Nezaboravna filmska diva

Jane Fonda slavi rođendan: Prisjetile smo se životne priče legendarne glumice

Glumica, dobitnica Oscara i politička aktivistica - sve to je nezaboravna Jane Fonda, čijih se uloga rado prisjećamo

janefondaprofimedia.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Američka glumica i politička aktivistica koja je slavu stekla zahvaljujući ulogama u komedijama, ali koja se kasnije nametnula kao ozbiljna glumica, osvojivši nekoliko Oscara i brojne nominacije, a koju danas pamtimo po ulogama u filmovima Za sve je kriva svekrva i Klub zadovoljnih žena, Jane Fonda, danas slavi 84. rođendan.

Legendarna glumica koja je slavu stekla šezdesetih godina prošlog stoljeća rođena je na današnji dan 1937. godine u New Yorku, a osim zavidne glumačke karijere, poznata je po tome što je radila kao model, ali i po tome što se više puta angažirala u raznim političkim borbama i izazvala velike kontroverze.

Od ranog života i zanimanja za glumu, do velikih uloga koje su joj donijele slavu, političkog aktivizma, ali i burnih veza, prisjetile smo se životne priče ove legendarne glumice koja i danas oduševljava svojim izgledom, ali i svojim glumačkim opusom.

Rani život

Jane Seymour Fonda rođena je u New Yorku 21. prosinca 1937. - majka joj je bila Kanađanka Frances Ford Brokaw, a otac američki glumac Henry Fonda te je imala brata i polusestru s majčine strane. Nazvana je po trećoj supruzi Henryja VIII, Jane Seymour, s kojom je u daljinskom srodstvu s majčine strane, i zbog koje je, sve dok nije išla u četvrti razred, Fonda svima govorila da je zovu "Lady Jane". Kada je Fonda imala 12 godina, majka joj je počinila samoubojstvo dok je bila na liječenju u psihijatrijskoj bolnici Craig House New Yorku, a kasnije te godine, Henry Fonda drugi se put oženio, i to s 23 godine mlađom Susan Blanchard.

Fonda se zainteresirala za glumu kao tinejdžerica kada se zajedno s ocem pojavila u dobrotvornoj izvedbi The Country Girl. Nakon što je napustila fakultet Vassar, otišla je u Pariz na šest mjeseci studirati umjetnost, a po povratku u SAD 1958. godine upoznala je Leeja Strasberga, što joj je promijenilo život.

"Lee Strasberg mi je rekao da sam talentirana. Bilo je to prvi put da mi je itko, osim mog oca, rekao da sam dobra u bilo čemu. To je bila prekretnica u mom životu - legla sam u krevet razmišljajući o glumi, probudila sam se razmišljajući o glumi", rekla je Fonda. I tako je sve krenulo.

Put do zvijezda

Scenski rad Jane Fonde potkraj 1950-ih postavio je temelje njenoj filmskoj karijeri 1960-ih. Tijekom cijelog desetljeća bilježila je po dva filma godišnje, počevši od 1960. godine s filmom Tall Story, u kojem je ekranizirala jednu od svojih brodvejskih uloga. Njezin proboj dogodio se s filmom Cat Ballou iz 1965., u kojem je glumila školarku koja postaje "odmetnik". Ova western komedija dobila je pet nominacija za Oscara i bila je jedan od deset najboljih filmova u toj godini na kino blagajnama, a mnogi su smatrali da je to film koji je Fondu doveo do titule zvijezde.

1968. odigrala je glavnu ulogu u filmu Barbarella, koji joj je donio status seks simbola, a 1969., uloga u filmu I konje ubijaju, zar ne? donijela joj je kritičko priznanje i označila prekretnicu u karijeri. Za svoj je nastup u ovom filmu osvojila nagradu New York Film Critics Circle za najbolju glumicu i zaradila prvu nominaciju za Oscara za najbolju glumicu. Film Klute iz 1972. donio joj je prvog Oscara za najbolju glavnu glumicu, kao i film Povratak Veterana iz 1979., a nominacije za Oscara "zaradila" je zahvaljujući filmovima Jutro poslije, Ljetnikovac na zlatnom jezeru, Kineski sindrom i Julia.

Devedesetih se pojavila u filmu Stanley i Iris, koji joj je bio posljednji, sve do 2005., kada smo ju ponovno mogli vidjeti u ulozi opake svekrve u filmu Za sve je kriva svekrva. Klub zadovoljnih žena, Sad te ostavljam i Živjeti zajedno još su samo neki od filmova po kojima ju pamtimo posljednjih nekoliko godina, kao i serija Grace i Frankie.

Aktivizam i "Hanoi Jane"

1972. godine počinje njezina ativistička karijera, točnije kada se uključila u pokret protiv Vijetnamskog rata, što je ujedno i njezin najpoznatiji aktivistički podvig. Zajedno s političkim organizatorom Fredom Gardnerom i glumcem Donaldom Sutherlandom formirala je FTA turneju (skraćeno za "Free The Army" ili "oslobodite vojsku"), u sklopu koje je posjetila vojne gradove uz zapadnu obalu, s ciljem uspostavljanja dijaloga s vojnicima o njihovim predstojećim akcijama u Vijetnamu.

Fonda je ubrzo i sama posjetila Vijetnam, gdje je fotografirana noseći kacigu uz protuzrakoplovnu pušku na vijetnamskom neprijateljskom teritoriju, čime je "zaradila" nadimak "Hanoi Jane". Ime ju i dalje 'proganja', a rad na filmu Stanley i Iris iz 1989. omeli su prosvjednici koji nisu zaboravili incident. Iako nikada nije opravdala svoje sudjelovanje u antiratnom pokretu, javno je priznala da je vijetnamskim veteranima dugovala "ispriku" i da je zažalila zbog fotografije.

Veze i buran osobni život

Fonda u svojoj autobiografiji piše da je nevinost izgubila s glumcem Jamesom Franciscusom s 18 godina. Krajem 1950-ih i početkom 1960-ih hodala je s menadžerom automobilskih utrka Giovannijem Volpijem, producentima Joséom Antoniom Sainzom de Vicuñom i Sandyjem Whitelawom, kao i glumcima Warrenom Beattyjem, Peterom Mannom, Christianom Marquandom i Williamom Wellmanom mlađim.

Imala je tri supruga, a sa svojim prvim suprugom, francuskim filmskim redateljem Rogerom Vadimom, vjenčala se 14. kolovoza 1965. u hotelu Dunes u Las Vegasu. Par je dobio kćer Vanessu Vadim, rođenu 28. rujna 1968. u Parizu i nazvanu po glumici i aktivistici Vanessi Redgrave. Natpisi o razvodu pojavili su se u ožujku 1970. godine, što je Fondin glasnogovornik nazvao "potpuno neistinitim", iako je sredinom 1972. priznala da su razdvojeni i da su ostali u prijateljskim odnosima. Početkom 1970-ih Fonda je imala afere s političkim organizatorom Fredom Gardnerom i glumcem Donaldom Sutherlandom, s kojim je glumila u filmu Klute.

19. siječnja 1973., tri dana nakon razvoda od Vadima, Fonda se udala za aktivista Toma Haydena. S Haydenom se zaručila u ljeto 1972. i bila je trudna tri mjeseca kad su se vjenčali. Njihov sin, Troy O'Donovan Garity, rođen je 7. srpnja 1973. u Los Angelesu i dobio je djevojačko prezime svoje bake po ocu, jer su imena "Fonda i Hayden nosili previše prtljage", kako su smatrali njegovi roditelji. 1982. Fonda i Hayden neslužbeno su usvojili afroameričku tinejdžericu Mary Luanu Williams, a tijekom božićnih praznika 1988. Fonda i Hayden razdvojili su se, te su se razveli 10. lipnja 1990. u Santa Monici. 1989. godine, dok je bila odvojena od svog tadašnjeg supružnika, Fonda je bila u sedmomjesečnoj vezi s nogometašem Lorenzom Caccialanzom.

Fonda se udala za svog trećeg supruga, tajkuna kabelske televizije i osnivača CNN-a Teda Turnera, 21. prosinca 1991. godine na ranču na Floridi, a već u siječnju 2000. razdvojili su se i godinu dana kasnije službeno rastali. U životu Jane Fonde uslijedilo je "sedam godina celibata". Patricia Bosworth u biografije Jane Fonde iz 2011. godine napominje da je tijekom karijere zvijezda romantično povezana s brojnim muškarcima, uključujući kolege Alaina Delona, Krisa Kristoffersona i Jimmyja Smitsa, glazbenika Micka Jaggera, snimatelja Svena Nykvista, voditelja Geralda Rivera, kolumnista Roberta Scheera i mnoge druge, ali većina tih veza zasad je nepotvrđena.

Pomama za aerobikom i fitnesom

Fonda je godinama pohađala tečaj baleta kako bi održala kondiciju, ali nakon što je slomila stopalo tijekom snimanja Kineskog sindroma, prestala je s baletom. Kako bi to nadoknadila, počela je sudjelovati u vježbama aerobika i jačanja pod vodstvom instruktorice Leni Cazden. Fonda je tada započela drugu karijeru, koja se nastavila dugi niz godina, i to u fitnessu i aerobiku i upravo je zahvaljujući njoj krenula pomama za fitnesom u osamdesetim godinama.

1982. godine Fonda je objavila svoj prvi workout video za pod nazivom Workout Jane Fonda, nadahnut njezinom najprodavanijom knjigom, Workout Book Jane Fonda. To je ubrzo postao najprodavaniji kućni video u sljedećih nekoliko godina, prodavši se u više od milijun primjeraka, a izdanje videa navelo je mnoge ljude da kupe tada novi videorekorder kako bi ga gledali i odradili trening kod kuće.

Videozapise s vježbama režirao je Sidney Galanty, koji je producirao prvi video i još 11 videa nakon toga. Do 1995. godine, Fonda je objavila pet knjiga o vježbanju i trinaest audio programa, a nakon petnaestogodišnje stanke, 2010. godine na DVD-u je objavila dva nova videozapisa o fitnessu, usmjerena starijoj publici.

"Jane Fonda u pet činova"

Nominiran za nagradu Emmy, dokumentarni film Jane Fonda u pet činova premijerno je prikazan 20. siječnja 2018. Film u režiji Susan Lacy primio je sjajne kritike, a prati Fondin život od djetinjstva kroz glumačku karijeru i politički aktivizam, pa sve do danas.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.