Bez gladovanja

Istražile smo što je to liposukcijska dijeta

Liposukcijska dijeta već je neko vrijeme hit, a mnogi tvrde kako će ti pomoći izgubiti i do 10 kilograma kroz samo nekoliko tjedana

liposukcijska dijeta
Foto: www.profimedia.hr

U moru raznih dijeta izdvojila se ona malo drugačija - liposukcijska dijeta. Radi o se dijeti koja ne zahtijeva izgladnjivanje, a pomaže nam u samo nekoliko tjedana izgubiti i do 10 kilograma. Možda zvuči kao magija, ali zapravo se radi o vrlo jednostavnom konceptu.

Image

Indeks tjelesne mase: Brojka koja će vam odmah reći radite li sve kako treba ili je vrijeme za dijetu

Liposukcijska dijeta nema veze s liposukcijom kao kozmetičkim zahvatom nego se temelji na povećanoj konzumaciji prirodnih masti i ulja te eliminaciji ugljikohidrata. Autor liposukcijske dijete je nutricionist Kenan Mandra koji je uz pomoć ove dijete izgubio čak 40 kilograma. Iako se radi o dijeti, Kenan smatra kako bi ovakav način prehrane trebao postati način života, a ne samo dijeta.

Ono po čemu se liposukcijska dijeta izdvaja od ostalih dijeta koje eliminiraju višak ugljikohidrata iz prehrane je to što je kombinira mediteranske prehrane i nekoliko pomno izabranih dodataka prehrani. To znači da se temelji na konzumaciji nemasne ribe, ptičjeg mesa i mliječnih proizvoda te manje količine kompleksnih ugljikohidrata, ali istovremeno zahtijeva uno aminokiselina u obliku dodatka prehrani.

Kada konzumiramo velike količine jednostavnih ugljikohidrata naše ih tijelo sprema kao zalihe u obliku glikogena. Visoka razina šećera u krvi potiče lučenje inzulina što može nakon nekog vremena preopteretiti gušteraču. Srž liposukcijske dijete nije samo gubitak kilograma nego i vraćanje hormonskog balansa. Kada su nam hormoni u snažnom porastu ili naglom padu, preopterećenje organizam može uzrokovati razne bolesti poput dijabetesa.

shimmer fallback

Glukoza koju svakodnevno jedemo je glavni izvor energije, no istu tu energiju organizmu mogu dati i masti. Aminokiseline koje unosimo u obliku suplemenata služe kao aktivatori enzima lipaza koje razgrađuju naše vlastite zalihe masti i koriste ju za energiju. Proces oksidacije masti daje mnogo više energije od procesa u kojem se razgrađuje glukoza te je zato ova dijeta tako brzo djelujuća.

Sam autor dijete navodi kako liposukcijska dijeta nije restriktivna, nije opasna po zdravlje, ne stvara jojo efekt te da se prvi rezultati mogu vidjeti već nakon 24 sata. Također navodi i kako masti ne bi trebali dijeliti na dobre ili loše, ali bi svakako trebali izbjegavati umjetne transmasne kiseline koje se nalaze u jako procesuiranim namirnicama. Nezasićene masne kiseline obično smatramo najzdravijima, dok nova znanstvena istraživanja pokazuju kako su zasićene masne kiseline neopravdano dobile nadimak nezdrave.

Zato su u ovoj dijeti dopuštene sve masti osim transmasnih kiselina. Prehrana se temelji na sljedećim namirnicama:

Meso: svježe crveno meso, nemasna riba, ptičje meso
Mliječni proizvodi: nemasno mlijeko i jogurt, nezaslađena sirutka, sir od obranog mlijeka, mladi sir
Voće: svježe, sušeno bez sladila, smrznuto, u obliku nezaslađenog kompota
Žitarice: ječam, riža, integralne žitarice
Piće: voda, mineralna voda, svježi nezaslađeni sokovi od voća ili povrća, nezaslađeni čajevi.

Uz to je potrebno i konzumirati niskokalorijsko povrće, a izbjegavati sljedeće namirnice:

Meso: sušeno i dimljeno meso poput slanine, kobasica ili pršuta, paštete, rebarca, masna riba, mesni naresci
Mliječni proizvodi: masni jogurt, mlijeko i vrhnje, šlag, mliječne kreme
Voće: slatki džemovi i marmelade, ušećereno voće, sirupi, voćni sokovi sa šećerom
Žitarice: bijelo i sojino brašno, klice i pekarski proizvodi
Piće: alkohol, obična i beskofeinska kava, gazirani i zaslađeni sokovi.

shimmer fallback

Jelovnik liposukcijske dijete je tako vrlo raznolik i ne zahtijeva da se izgladnjuješ. Tipični obrok bi se trebao sastojati od nekog oblika mesa ili ribe, malo žitarica te salate od povrća i deserta u obliku svježeg voća. Uz to bi svakodnevno trebala unijeti i dvije litre vode ili neke druge nezaslađene tekućine.

Ipak, prije nego što liposukcijska dijeta postane dio tvoje svakodnevice, postoje rizične skupine koje bi se prije početka trebale posavjetovati s liječnikom. To su osobe koje pate od srčanih problema, problema s jetrom ili bubrezima, trudnice i dojilje, djeca mlađa od 14 godina, osobe koje imaju normalan BMI te osobe koje pate od poremećaja rada žlijezda.

Kao i svaka promjena u prehrani, liposukcijska dijeta ima neke nuspojave koje se ne javljaju kod svih ljudi, a to su: glavobolja, proljev, nesanica, zatvor, nadutost, pad tlaka i loš zadah. Kako bi izbjegla ove nuspojave i zdravo gubila kilograme, najbolje je da se prije dijete posavjetuješ sa svojim liječnikom.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.