Čestitaj im!

Danas je njihov dan: Sretan imendan svim Darijama i Kristinama!

Na današnji ćemo dan analizirati karakteristike imena Darija i Kristina, žena koje danas imaju imendan. Sve o njima saznaj u našem članku.

Imendan Darija i Kristina

Obično svakoga dana analiziramo jedno žensko ime, no danas su na repertoaru čak dva! Sretan stoga imendan svim Darijama i Kristinama koje poznaješ. Iako ti se na prvu može učiniti kako se radi o dva poprilično različita imena, zapravo ih povezuje njihov korijen u kršćanstvu. Žene oba imena su strastvene, odane i vrlo sposobne, a sve što stručnjaci kažu o tome kakve su osobe koje se tako zovu saznaj u nastavku.

Image
Kršćanska tradicija

10 najljepših dječjih imena povezanih s blagdanima i Božićem

Kristina - dobrodušna, vjerna i požrtvovna žena

Kristina je latinsko ime izvedeno od grčke riječi Christós, što znači „kršćanin“, „kršten“, „koji vjeruje u Boga“, a ima i druga tumačenja povezana s kršćanstvom. U svom korijenu ima riječ Krist (od Isusa Krista), koja je isprva bila oznaka za zvanje, odnosno titulu, a tek je poslije postala dio Isusova imena. Kako se ime Kristina vezuje za čin svetog krštenja te za ime Isusa Krista, ima i sljedeća značenja: „žena kršćanka“, „kći Božja“, „bezgrešna“, „ona koja je dar od Boga“. Kristine često imaju nadimke, a popularni su Tina, Kika i Kris.

Osobe koje nose ime Kristina često se opisuje kao vrlo dobrodušne i uvijek spremne da saslušaju i utješe druge ljude. Kada se sprijateljiš s Kristinom, možeš biti sigurna da si pronašla pravu prijateljicu za čitav život. Kristine također krasi skromnost i dosta su privatne osobe sklone "podići zidove" kako bi zaštitile svoje srce od ljudi koji ih žele povrijediti. Isprva se osobnost žena ovog imena može činiti teškom i nimalo jednostavnom i lakom, ali ako ti je dovoljno stalo da se zbližiš s Kristinom, ti će se zidovi s vremenom srušiti.

Inače, ime Kristina jedno je od najčešćih ženskih imena u Hrvatskoj, pa tako u Lijepoj Našoj živi preko 30.000 Kristina. Najviše je to ime zastupljeno na samom sjeveru države, a zanimljivo je i da se stalno nalazi u top sto najpopularnijih imena u Hrvatskoj. Vrhunac popularnosti nazivanja novorođenih djevojčica ovim imenom bio je početkom 1980-ih, a od tada je počelo polako opadati, no i dalje je relativno često.

Neke od slavnih žena koje nose ovo ime su Christina Aguilera, Christina Ricci, Christina Applegate, Christina Hendricks i Christina Milian.

Analiza imena Kristina po slovima

K - Kristine su često nježne, emocionalne dame otvorenog srca.

R - Ako ih se povrijedi mogu postati ratoborne i osvetoljubive.

I - Intuitivno znaju kada im netko govori laži.

S - Kristine su skromne te ih ne impresioniraju materijalna dobra.

T - Tankoćutne su i empatične.

I - Odane su onima koje vole te će se uvijek naći tu kao rame za plakanje.

N - Iznimno su vjerne supruge i požrtovne majke.

A - Vole svoju intimu i privatan život.

Darija/Daria - "ona koja je dar od Boga"

Sveta Darija bila je ranokršćanska svetica koja je zajedno sa suprugom umrla mučeničkom smrću u 3. ili 4. stoljeću. Postoji više tumačenja, a prema jednom od njih, ime Darija izvedeno je od riječi "dar", u skladu s čim je značenje ovog imena „ona koja je dar s neba“. Prema drugom tumačenju, ime Darija izvedeno je od grčke riječi Daerios, koja znači „imati“, odnosno „posjedovati“.

Značenje imena Darija objašnjava i numerologija, prema kojoj su osobe koje nose ovo ime rođene vođe. Pozitivne osobine Darija su samostalnost, kreativnost, ambicioznost i samosvjesnost. Kada je u pitanju ljubav, radi se o osobama koje preuzimaju inicijativu i koje su uzbudljive partnerice spremne iskusiti nove stvari, a to isto očekuju od svoje druge polovice.

Ima Darija u Hrvatskoj je jedno od češćih imena i dijeli ga više od tri tisuće imenjakinja. Najviše ih je u Zagrebu, a ime je najpopularnije bilo 1981. godine. Slavne žene koje nose ovo ime su glumice Daria Lorenci i Daria Knez te pjevačica Daria Hodnik.

Analiza imena Darija po slovima

D - Žene imena Darija su kreativne i odlične s radom koji uključuje maštu i ruke.

A - Istovremeno su analitične te čine sjajne vođe.

R - Darije su strastvene ljubavnice s kojima je seks uvijek pravi doživljaj.

I - Promišljene su i znaju kada potaknuti neku inicijativu i krenuti s novim projektima.

J - Snažne su i ambiciozne te mogu biti odlične poslovne žene.

A - Predane su kada su zaljubljene te vole cijeli srcem.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.