Kršćanska tradicija

10 najljepših dječjih imena povezanih s blagdanima i Božićem

Prisjetili smo se prekrasnih imena koja su povezana s omiljenim kršćanskim blagdanom

profimedia-0528525067.jpg
Foto: Profimedia.hr

Božić je posebno vrijeme za svakog kršćanina i ima veliku važnost u našoj kulturi i tradiciji. Uskoro ćemo u krugu obitelji i prijatelja proslaviti ovaj veliki blagdan i u ovo vrijeme došašća razmišljamo kako se pripremiti za Božić, ali i o vrijednostima koje želimo njegovati u svom životu i prenijeti na djecu.

Image
Djeca mora

Djeca mora: 10 starih imena koje Dalmatinci opet obožavaju

Jedan od načina na koji ljudi oduvijek žele zadržati duh blagdana i prave vrijednosti u svojoj obitelji je odabir imena za djecu. Tako su mnoga imena povezana s Božićem i ljudima koji su bili izuzetno važni u vrijeme Isusovog rođenja. Zato u ovo vrijeme adventa donosimo deset imena koja su povezana s božićnim blagdanima i dijelu godine kada se podsjećamo na najvažnije vrijednosti u našim životima.

Nikola - Sveti Nikola jedan je od najpoznatijih, ali i najomiljenijih kršćanskih svetaca koji je bio poznat po dobrim djelima i čudesima. Svoj život odlučio je posvetiti širenju vjere i ljubavi prema bližnjima. Njegov spomendan se slavi 6. prosinca, a djeca ga posebno obožavaju jer na taj dan dobivaju poklone u čizmicama.

Lucija - Sveta Lucija je zaštitnica ratara, slijepih, krojača i kovača, a bila je djevica i mučenica u 4. stoljeću. Lucije svoj imendan slave 13. prosinca, a na taj dan se sadi pšenica u svakom domu. Pšenica će izrasti do Božića i biti najljepši ukras na blagdanskom stolu ili uz jelku.

Marija - Isusova majka je bila Marija i to ime ima veliku snagu u kršćanstvu te predstavlja čistu i duboku ljubav. U našoj zemlji ovo je ime uvijek imalo veliku važnost i u svakoj generaciji je popularno. Iako se još uvijek vode rasprave o točnom značenju ovog imena, vjeruje se da dolazi od hebrejskog imena "Mirjam" što znači "od Boga ljubljena".

Josip - Ovo ime se prvi put spominje u Starom zavjetu, ali je i ime Marijinog supruga. Iako je danas rašireno u cijelom svijetu, u Europi je postalo popularno tek u 18. stoljeću. Dolazi od hebrejskog imena Yosef i znači "Bog dodaje" ili "Bog daje više".

Kristina - Kristijan ili Kristina je ime izvedeno od grčke riječi "christós", a znači "kršćanin", "kršten" ili "koji vjeruje u Boga", a oduvijek je popularno u Hrvatskoj. U ovom imenu nalazi se i riječ Krist (od Isusa Krista) koja je u ranom kršćanstvu bila oznaka za zvanje, a tek je poslije postala dio Isusovog imena.

shimmer fallback

Stjepan - Ovo je ime vrlo popularno u našoj zemlji i dio tradicije, a dolazi od grčke riječi "stephanos" što znači "vijenac, kruna". Nakon Isusove smrti, Stjepan je propovijedao Isusov nauk i otvoreno priznavao da je pripadnik kršćanstva zbog čega je osuđen za bogohuljenje, a potom do smrti kamenovan. Sveti Stjepan slavi se 26. prosinca.

Gabrijel - Prema Bibliji, Gabrijel je glasnik Božjih odluka i jedan od sedam anđela. U Novom zavjetu je Mariji najavio i Isusovo rođenje. Ime dolazi iz hebrejskoj i znači "božji čovjek" odnosno "božji glasnik".

Gašpar - Gašpar je bio jedan od tri kralja ili maga koji su se došli pokloniti Isusu Kristu nakon njegovog rođenja u Betlehemu. Nazivaju se Gašpar, Melkior i Baltazar, a malom Isusu su donijeli poklone - zlato, tamjan i smirnu (plemenitu mast). Ime Gašpar dolazi od perzijske riječi "kaspar" i znači "čuvar blaga, rizničar".

Božena - Ovo ime je direktna izvedenica od riječi Božić i povezano je s hladnijim dijelom godine. Božene ili Božane svoj imendan slave 1. prosinca.

Noel - ovo ime doslovno u sebi nosi božićni duh. Noel je francuska riječ za "božić", a obuhvaća i pojam božićne pjesme.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.