'Nima Splita do Splita'

Splitsko stanje uma: Ovo su mjesta koja ne smiješ propustiti u Splitu

Split je pravi turistički raj za nepce i dušu, nudi prošlost i sadašnjost u jednom, a u jednom vikendu otkrila sam neka nova i stara uzbudljiva mjesta

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: Matej Čepl/Briig Boutique Hotel

U ovo vrijeme "novog normalnog" svaki pomak od svakodnevice pravi je gušt, a odlazak na nekoliko dana iz vlastitog grada pretvorilo se u posebno slavlje. Mene je put odveo u Split na dva dana, a iako sam bila uvjerena da poznajem ovaj grad, ljetovala sam u njemu i često prolazila kroz njega, ponovni dolazak u njega bio je poseban doživljaj. Dok sam uživala u domaćoj spizi, umjetnosti i šetnjama opet sam se zaljubila u ovaj dalmatinski grad.

Split mi je opet pokazao svoju ljepotu, sljubljen s morem i prošlošću, ali i otkrio koliko toga novog nudi u svojoj turističkoj ponudi. U ovo pandemijsko vrijeme, bez tisuće turista na ulicama, šetnje kroz njega čudesno su lijepe, a uz to sam otkrila da Split ima fantastične restorane u kojima se nudi tradicija, ali i posljednji trendovi u gastronomiji. 

Ovaj dalmatinski raj nudi virtualnu šetnju u vrijeme Dioklecijana, moderne galerije, a ovaj put sam otkrila i nevjerojatnu Meštrovićevu galeriju. Zanimljivo da nikad prije nisam otišla na to prekrasno mjesto, valjda zato jer svi znamo tko je Meštrović i što znači njegova umjetnost.

Image
Foto: Matej Čepl

Nakon povratka iz Splita shvatila kako nam ne treba uvijek putovnica da bismo imali osjećaj da smo daleko putovali. Za Split treba odvojiti vrijeme i otkriti njegove ljepote, a ovo su samo neka od fantastičnih mjesta na kojima se može uživati i zbog kojih sam se opet oduševila ovim gradom.

Gastronomija nudi autohtono i moderno

PiNKU fish & wine
Mali riblji deliktesni restoran odnosno moderna zalogajnica nudi riblje specijalitete s potpisom. Ugodno mjesto u kojem nude tradiciju na jedan novi način pa se na njihovim jelovniku mogu pronaći tartar od plavorepe tune s dehidriranim žumanjkom te dimljena i poširana lignja, ali i mnoge druge delicije pripremljene s malim pomakom. Ugodna atmosfera za ležeran obrok, a naravno tu je i odlična ponuda vina uz koja se može satima čakulati.

Bokeria
Restoran Bokeria smjestio se u samom srcu Dijoklecijanog grada. Savršen prostor za druženja s kamenim kulisama nudi mediterski menu s puno povrća, ribe, a ovdje se može pojesti i savršen odrezak. Vinska karta nudi najbolja vina za svako jelo. U Bokeriji je sve pripremljeno od domaćih namirnica, a zbog svoje pozicije ovo je bilo mjesto iz kojeg se teško odlazi jer pruža potpuni mediteranski ugođaj.

Image
Foto: Matej Čepl

ZOI - Najljepša teraca u Splitu
Restoran smješten na početku rive nudi ono što prepoznajemo kao zaštitni znak Splita - pogled na uvijek prepunu šetnicu. Smješen na ulazu u Dikolecijanove podrume nudi užitak za oči, ali i nepce. Autohtona dalmatinska kuhinja, ali s vrlo modernim pomacima. Svi će vam iskusni ljubitelji ića i pića reći da uz svako jelo ide pomno odabrano vino, pa će i bogata karta od 84 vina zaintrigirati zaljubljenike u eno-gastronomiju.

Restoran Zrno Soli
Ovo mjesto savršen je odabir za riblje specijalitete - okusi mora kao savršeno gastronomsko iskustvo. No, ovo mjesto je posebno i po svom pogledu jer uz savršene obroke ima prekrasan pogled na grad. A osim vjernih gostiju koji se uvijek vraćaju, ovdje su jele i mnoge svjetske face poput danske kraljice, benda Guns N'Roses ili uprave katalonskog giganta FC Barcelone.

Image
Foto: Matej Čepl

Zabava i hrana za dušu

Između savršenih gastronomskih zalogaja, hodali smo po Splitu i obišli njegove mnoge kutke. Split je moderan grad, ali prošlost je toliko utkana u njegov život da je virtualna šetnja u Dioklecijanovo vrijeme izazvala kod mene posebnu količinu adrenalina.

Nakon klasične šetnje s turističkim vodičem i upoznavanjem povijesti uputili smo se u Diocletians Dream. Oni nude 15-minutno virtualno putovanje uz pomoć moderne tehnologije. Na ovom vrlo neobičnom putovanju otišla sam u prošlost, šetala sam se uz cara, gledala kako grade Palaču, a sve za pedeset kuna. Nevjerojatno iskustvo koje ću sigurno ponoviti jer povijest je odjedanput postala jako živa, a virtualno iskustvo je kao putovanje kroz vrijeme.

Image
Foto: Matej Čepl

Galerija Meštrović s druge strane prava je ljepotica koju ju naš veliki umjetnik sagradio za sebe i svoju obitelj. Elegantna i posebna, ova galerija pravo je umjetničko djelo koje se nikako ne smije propustiti. Mjesto koje je puno njegovih umjetnina, ali cijeli kompleks je toliko prekrasan da oduzima dah.

Iako je Split grad koji živi sa svojom poviješću, on nudi i posve nove i drugačije umjetnike u skladu s vremenom u kojem živimo. Akademski slikar Danijel Jaman u svojoj galeriji Jaman ART stvara u pop art stilu, igra se s različitim tehnikama i materijalima. U njegovom prostoru u centru grada mogu se razgledati slike s nevjerojatnim motivima kao što su Miki Maus, Swarovski nakitom i japanske Anime. Leptiri su također njegov omiljeni motiv, a ovu prepoznatljivu estetiku moguće je ponijeti kući na različite načine, ipak smo mi ljudi 21. stoljeća, pa volimo umjetnost na posterima i maskama za mobitel.

Image
Foto: briig boutique hotel/Matej Čepl

A nastavak u splitsko 21. stoljeće svakako je briig boutique hotel. Smješten je u samom centru grada, a naziva se još i "muzej sa sobama". Potpuno nova arhitektura spojena s Mediteranom i pogledom na more, s njegove terase gleda se u obližnje Bačvice, a unutrašnjost odiše jednostavnošću s onim nenametljivim luksuznim štihom. Ovo je mjesto bilo savršeno za ovaj dvodnevni predah - nimalo nametljivo, ali opet za pamćenje po usluzi i dizajnu.

No nakon dvodnevnog lutanja po Splitu i želje da vidim što više toga shvatila sam da je ovo premalo vremena za takav grad. Nadam se da ću opet uskoro kao Splićani uživati u laganoj šetnji po gradu i kavi na Rivi jer otkrila sam da ima još nešto što oduzima dah u ovom gradu, a to su Splićanke. Teško je ne primijetiti ove tako lijepe i uređene žene koje se pravo modno nadahnuće. Zbog njih smo se na kraju čak i odlučili za kratki šoping u Mall of Split. Ipak se s putovanja mora doći i s nekom vrećicom, uspomenom koju se može kombinirati u šetnjama po svom gradu.