Znate li što znači integralno?

Integralno znači cjelovito tj. potpuno.

Znate li što znači integralno?

Okruženi smo natpisima “integralno” kada god uđemo, ne samo u dućane zdrave hrane već i u obične dućane. Svi manje više znamo da je zdravo jesti integralne žitarice, u svakom slučaju zdravije nego “obične”, ali vjerojatno ste se zapitali zbog čega, i što je to što “integralno” ima, a da “bijelo” nema?

Prije sve što uopće znači riječ integralno i što ona predstavlja?
Integralne žitarice su one čije zrno nije obrađeno točnije predstavljaju žitarice cijelog/punog zrna. Ljudi su od davnina jeli integralne namirnice, ali od prije oko 2 stoljeća izumom mlina pronađen je način za obradu žitarica radi pravljenja finog peciva tj. običnog bijelog (rafiniranog) brašna. Obradom se odvaja zrno od mekinja čime se u potpunosti gubi na nutritivnoj vrijednosti cijelog zrna žitarice jer se vlakna, minerali i vitamini upravo nalaze u dijelu koji se procesom obrade izdvaja, tako da na kraju ostane samo škrob (ugljikohidrati).

Problem je svakako činjenica da obrađeno brašno ne posjeduje nikakvu nutritivnu vrijednost, stoga samo dolazi do povećanja šećera u krvi  što uzrokuje dodatnu glad, plus nahranili ste samo “stomak” škrobom, a stanicama niste osigurali potrebne nutrijente tako da će ubrzo dođi do gladi što samo znači dodatan unos (praznih) kalorija.

Što se tiče integralnih oni imaju 2 – 3, pa i do 10 puta veće količine određenih minerala i vitamina, željeza na primjer koji je esencijalan mineral za apsorpciju ostalih nutrijenata. Sadrže više zdravih masti i više proteina stoga je jasno da jedenjem integralnih dolazi do bolje sitosti, a i zbog manjeg glikemijskog punjenja i indeksa dolazi do manje varijacije inzulina tj. šećera u krvi što je plus za energetske nivoe.