Želite poboljšati prehranu? Za početak sredite kuhinju

Želite poboljšati prehranu? Za početak sredite kuhinju
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izbacite stare i loše namirnice iz kuhinje i zamijenite ih kvalitetnijima

Zima je godišnje doba kad nema prevelikog izbora svježeg voća i povrća, pa često ne možemo pronaći sve potrebne svježe sastojke za neko jelo na tržnici ili u dućanu. Nemate li k tome još naviku svakodnevno kupovati namirnice koje vam trebaju za pripremu hrane taj dan, sigurno imate razne zalihe u smočnici. S početkom godine mogli bi raščistiti kuhinju, pregledati sve namirnice, te izbaciti one stare i s proteklim rokom trajanja.

Evo nekoliko prijedloga Marka Bittmana iz New York Timesa što učiniti i kako zamijeniti neke namirnice boljima, kako bi pripremljena hrana bila bolja i ukusnija:

Izbacite: kocke za juhu ili juhu u vrećici. Umjesto toga: prokuhajte mrkvu, celer i pola luka u pola litre vode 10-tak minuta i bit će bolje od kocke. Imate li malo piletine, skuhajte je pola sata s povrćem, ne može se niti usporediti s juhom iz kocke ili vrećice.

Izbacite : pakirane krušne mrvice Umjesto toga: Uzmite mrvice, kockice ili šnite kruha te ih prepržite u slabije ugrijanoj pećnici dok se ne osuše i lagano ne posmeđe uz povremeno okretanje, ili iz ispecite na maslinovom ulju uz miješanje dok ne posmeđe. Pripremite li kruh na prvi način u pećnici, možete ga držati duže vrijeme i koristiti na razne načine, a ispečete li ga na maslinovom ulju, imat će bolji ukus, no najbolje da ga odmah i iskoristite.

Izbacite: gotove umake za salatu i marinade Umjesto toga: uzmite maslinovo ulje i ocat ili limunov sok i kombinirajte ih sa solju, paprom i ev. malo senfa ili light majoneze. Želite li nešto drugačije dodajte češnjak, balsamico, preprženi sezam, bademe...

Izbacite: začine starije od godinu dana. One koji su duže stajali obavezno pomirišite prije upotrebe, kako bi provjerili da nisu ustajali ili pokvareni. Umjesto toga: kupite nove začine. Dobro je u kuhinji imati gotovo sve začine. Preporučamo vam da u prehranu uvrstite više kardamoma (stavite ga u savijače i kolače), kumina (odlično se slaže s jelima od graha), sušene feferone, svježi ili sušeni đumbir (ukusan uz većinu povrća) i curry. Okus hrane će vam obogatiti i estragon, kopar i ružmarin. Pomiješajte malo maslinovog ulja i estragona ili ružmarina i time premažite piletinu prije nego je stavite peći. Kopar se također dobro slaže s piletinom, ali i ribom, krastavcima i mnogim juhama.

Izbacite: sušeni peršin i bosiljak. Umjesto toga: uzmite svježi peršin, koji možete držati tjedan dana u frižideru, ili pak kupite te biljke u tegli i stavite ih na prozorsku dasku u kuhinji, kako bi uvijek imali svježi začin pri ruci.

Izbacite: grah u konzervi. Umjesto toga: kupite suhi ili mladi grah, koji ima puno bolji okus. Možete se poslužiti i smrznutim mladim grahom, kupljenim ili ga sami skuhajte i smrznite.

Izbacite: ekstrakt vanilije. Umjesto toga: kupite mahune vanilije. Skupe su, ali izvrsne i jednom kad ih probate, više se nećete vraćati na ekstrakte. Možete ih čuvati u staklenoj posudi ili epruveti s čepom, ili ih možete staviti u posudu sa šećerom.

Izbacite: grašak u konzervi Umjesto toga: kupite smrznuti grašak. Većina smrznutog povrća, uključujući grašak je mnogo bolja od povrća u konzervi.

Izbacite: pire od rajčice u konzervi Umjesto toga: uzmite koncetriranu rajčicu u tubi. U pravilu vam ne trebaju više od dvije žlice koncentrirane rajčice, pa umjesto da otvarate cijelu konzervu za to, istisnite koliko vam treba iz tube – manja je vjerojatnost da će vam se pokvariti prije nego je cijelu iskoristite.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx