Zima je godišnje doba kad nema prevelikog izbora svježeg voća i povrća, pa često ne možemo pronaći sve potrebne svježe sastojke za neko jelo na tržnici ili u dućanu. Nemate li k tome još naviku svakodnevno kupovati namirnice koje vam trebaju za pripremu hrane taj dan, sigurno imate razne zalihe u smočnici. S početkom godine mogli bi raščistiti kuhinju, pregledati sve namirnice, te izbaciti one stare i s proteklim rokom trajanja.
Evo nekoliko prijedloga Marka Bittmana iz New York Timesa što učiniti i kako zamijeniti neke namirnice boljima, kako bi pripremljena hrana bila bolja i ukusnija:
Izbacite: kocke za juhu ili juhu u vrećici.
Umjesto toga: prokuhajte mrkvu, celer i pola luka u pola litre vode 10-tak minuta i bit će bolje od kocke. Imate li malo piletine, skuhajte je pola sata s povrćem, ne može se niti usporediti s juhom iz kocke ili vrećice.
Izbacite : pakirane krušne mrvice Umjesto toga: Uzmite mrvice, kockice ili šnite kruha te ih prepržite u slabije ugrijanoj pećnici dok se ne osuše i lagano ne posmeđe uz povremeno okretanje, ili iz ispecite na maslinovom ulju uz miješanje dok ne posmeđe. Pripremite li kruh na prvi način u pećnici, možete ga držati duže vrijeme i koristiti na razne načine, a ispečete li ga na maslinovom ulju, imat će bolji ukus, no najbolje da ga odmah i iskoristite.
Izbacite: gotove umake za salatu i marinade
Umjesto toga: uzmite maslinovo ulje i ocat ili limunov sok i kombinirajte ih sa solju, paprom i ev. malo senfa ili light majoneze. Želite li nešto drugačije dodajte češnjak, balsamico, preprženi sezam, bademe...
Izbacite: začine starije od godinu dana. One koji su duže stajali obavezno pomirišite prije upotrebe, kako bi provjerili da nisu ustajali ili pokvareni.
Umjesto toga: kupite nove začine. Dobro je u kuhinji imati gotovo sve začine. Preporučamo vam da u prehranu uvrstite više kardamoma (stavite ga u savijače i kolače), kumina (odlično se slaže s jelima od graha), sušene feferone, svježi ili sušeni đumbir (ukusan uz većinu povrća) i curry. Okus hrane će vam obogatiti i estragon, kopar i ružmarin. Pomiješajte malo maslinovog ulja i estragona ili ružmarina i time premažite piletinu prije nego je stavite peći. Kopar se također dobro slaže s piletinom, ali i ribom, krastavcima i mnogim juhama.
Izbacite:sušeni peršin i bosiljak.
Umjesto toga: uzmite svježi peršin, koji možete držati tjedan dana u frižideru, ili pak kupite te biljke u tegli i stavite ih na prozorsku dasku u kuhinji, kako bi uvijek imali svježi začin pri ruci.
Izbacite: grah u konzervi.
Umjesto toga: kupite suhi ili mladi grah, koji ima puno bolji okus. Možete se poslužiti i smrznutim mladim grahom, kupljenim ili ga sami skuhajte i smrznite.
Izbacite: ekstrakt vanilije.
Umjesto toga: kupite mahune vanilije. Skupe su, ali izvrsne i jednom kad ih probate, više se nećete vraćati na ekstrakte. Možete ih čuvati u staklenoj posudi ili epruveti s čepom, ili ih možete staviti u posudu sa šećerom.
Izbacite: grašak u konzervi
Umjesto toga: kupite smrznuti grašak. Većina smrznutog povrća, uključujući grašak je mnogo bolja od povrća u konzervi.
Izbacite: pire od rajčice u konzervi
Umjesto toga: uzmite koncetriranu rajčicu u tubi. U pravilu vam ne trebaju više od dvije žlice koncentrirane rajčice, pa umjesto da otvarate cijelu konzervu za to, istisnite koliko vam treba iz tube – manja je vjerojatnost da će vam se pokvariti prije nego je cijelu iskoristite.