Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.
PRIJEDLOG JELOVNIKA za 30.4.2012.
DORUČAK
Voćni müsli s orasima i zobenim mlijekom
Banana
RUČAK
Juha od leće
Riža sa špinatom
Salata od ribanog kupusa i cikle, posuta sezamovim i suncokretovim sjemenkama
Puding od amaranta
Juha od leće
Sastojci:
1 šalica suhe leće,
1 luk narezan na kockice,
1 mrkva narezana na kockice,
1 mali batat narezan na kockice,
4 šalice vode,
1 i 1/2 žlica morske soli,
1 žlica nasjeckanog peršina,
umak od soje,
ulje za prženje
Priprema:
Oprati i procijediti leću. U nauljenom loncu kratko popržiti luk i mrkvu, pa dodati batat i leću. Uliti vodu, staviti
prstohvat morske soli i zagrijati do vrenja. Smanjiti vatru, poklopiti i kuhati dok povrće ne omekša. Dodati nasjeckani
peršin i preostalu morsku sol, pa poslužiti. Juhu se može začiniti i s malo sojinog umaka.
Riža sa špinatom
Sastojci:
90 g margarina,
1 šalica integralne riže,
2 šalice vode,
1 povrtna kocka za juhu,
sol,
papar,
malo čilija,
2 žlice maslinovog ulja,
2 veća luka,
oko pola kg svježega špinata,
4 mlada luka;
dimljeni tofu
Priprema: Zagrijati margarin, dodati rižu i miješati na laganoj vatri desetak minuta. Dodati vodu, kocku za juhu i začine,
pa kuhati dok riža ne omekša. Zagrijati ulje u drugoj posudi, dodati usitnjeni luk i miješati 5 minuta. Dodati blanširani i
usitnjeni špinat i na slaboj vatri kuhati 5-10 minuta. Dodati nasjeckani mladi luk i miješati još minutu te pomiješati s
rižom. Na kraju se može dodati i naribani dimljeni tofu.
Puding od amaranta
Sastojci:
1/2 l sojinog mlijeka,
1/2 l vode,
25 dag sjemenki amaranta,
5 dag suhih grožñica,
10 dag suhih marelica,
2 jabuke,
1 šaka badema narezanih na listiće,
malo očišćenih lješnjaka
Priprema: Zagrijati sojino mlijeko pomiješano s vodom. Kad zakipi, dodati amarant i kuhati pola sata uz miješanje. U
posebnoj posudi preliti vodom narezane marelice i grožñice. Kuhati oko 15 minuta i umiješati u kuhani amarant. Dodati
jabuke narezane na polumjesece i izmiksati. Umiješati bademe i usitnjeni lješnjak i poslužiti.
VEČERA
Falafel
Lepinja i umak od povrća
Falafel
Sastojci:
250 g slanutka,
1 žličica sode bikarbone,
5 čaša vode,
3 češnja usitnjenog češnjaka,
1 žličica kima,
1 žlica peršina,
1 žličica soli,
1/2 žličice papra,
1/2 žličice mljevene paprike,
1 i 1/2 žličica integralnoga brašna,
1/2 žličice praška za pecivo,
1 žličica korijandera,
1 manji naribani krumpir,
ulje za prženje
Priprema: Namočiti slanutak u 5 čaša vode, dodati sodu bikarbonu i ostaviti da stoji 10 sati. Dobro ocijediti slanutak i
samljeti ga, staviti ga u duboku posudu, pa dodati sve začine osim brašna i praška za pecivo. Mikserom umutiti smesu,
dodati brašno, prašak za pecivo i naribani krumpir te nastaviti s miksanjem da smjesa bude glatka. Ostaviti da odstoji
15-20 minuta. Navlažiti ruke vodom i oblikovati male kuglice (velike oko 3 cm). Pržiti ih u ulju 2-3 minute na laganoj
vatri, dok ne dobiju tamno-zlatnu boju. Tople stavljati u lepinju ili tortilju i dodati salatu i umak po volji (rajčicu,
krastavce, mrkvu, luk, papriku i sl.).
Za međuobroke:
jabuka, kivi, indijski oraščići, sojin puding od vanilije
Dobar tek!
* Recept 'Puding od amaranta' je iz vege restorana Vegehop.
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak