Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. PRIJEDLOG JELOVNIKA za 30.4.2012. DORUČAK Voćni müsli s orasima i zobenim mlijekom Banana RUČAK Juha od leće Riža sa špinatom Salata od ribanog kupusa i cikle, posuta sezamovim i suncokretovim sjemenkama Puding od amaranta Juha od leće Sastojci: 1 šalica suhe leće, 1 luk narezan na kockice, 1 mrkva narezana na kockice, 1 mali batat narezan na kockice, 4 šalice vode, 1 i 1/2 žlica morske soli, 1 žlica nasjeckanog peršina, umak od soje, ulje za prženje Priprema: Oprati i procijediti leću. U nauljenom loncu kratko popržiti luk i mrkvu, pa dodati batat i leću. Uliti vodu, staviti prstohvat morske soli i zagrijati do vrenja. Smanjiti vatru, poklopiti i kuhati dok povrće ne omekša. Dodati nasjeckani peršin i preostalu morsku sol, pa poslužiti. Juhu se može začiniti i s malo sojinog umaka. Riža sa špinatom Sastojci: 90 g margarina, 1 šalica integralne riže, 2 šalice vode, 1 povrtna kocka za juhu, sol, papar, malo čilija, 2 žlice maslinovog ulja, 2 veća luka, oko pola kg svježega špinata, 4 mlada luka; dimljeni tofu Priprema: Zagrijati margarin, dodati rižu i miješati na laganoj vatri desetak minuta. Dodati vodu, kocku za juhu i začine, pa kuhati dok riža ne omekša. Zagrijati ulje u drugoj posudi, dodati usitnjeni luk i miješati 5 minuta. Dodati blanširani i usitnjeni špinat i na slaboj vatri kuhati 5-10 minuta. Dodati nasjeckani mladi luk i miješati još minutu te pomiješati s rižom. Na kraju se može dodati i naribani dimljeni tofu. Puding od amaranta Sastojci: 1/2 l sojinog mlijeka, 1/2 l vode, 25 dag sjemenki amaranta, 5 dag suhih grožñica, 10 dag suhih marelica, 2 jabuke, 1 šaka badema narezanih na listiće, malo očišćenih lješnjaka Priprema: Zagrijati sojino mlijeko pomiješano s vodom. Kad zakipi, dodati amarant i kuhati pola sata uz miješanje. U posebnoj posudi preliti vodom narezane marelice i grožñice. Kuhati oko 15 minuta i umiješati u kuhani amarant. Dodati jabuke narezane na polumjesece i izmiksati. Umiješati bademe i usitnjeni lješnjak i poslužiti. VEČERA Falafel Lepinja i umak od povrća Falafel Sastojci: 250 g slanutka, 1 žličica sode bikarbone, 5 čaša vode, 3 češnja usitnjenog češnjaka, 1 žličica kima, 1 žlica peršina, 1 žličica soli, 1/2 žličice papra, 1/2 žličice mljevene paprike, 1 i 1/2 žličica integralnoga brašna, 1/2 žličice praška za pecivo, 1 žličica korijandera, 1 manji naribani krumpir, ulje za prženje Priprema: Namočiti slanutak u 5 čaša vode, dodati sodu bikarbonu i ostaviti da stoji 10 sati. Dobro ocijediti slanutak i samljeti ga, staviti ga u duboku posudu, pa dodati sve začine osim brašna i praška za pecivo. Mikserom umutiti smesu, dodati brašno, prašak za pecivo i naribani krumpir te nastaviti s miksanjem da smjesa bude glatka. Ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Navlažiti ruke vodom i oblikovati male kuglice (velike oko 3 cm). Pržiti ih u ulju 2-3 minute na laganoj vatri, dok ne dobiju tamno-zlatnu boju. Tople stavljati u lepinju ili tortilju i dodati salatu i umak po volji (rajčicu, krastavce, mrkvu, luk, papriku i sl.). Za međuobroke: jabuka, kivi, indijski oraščići, sojin puding od vanilije Dobar tek! * Recept 'Puding od amaranta' je iz vege restorana Vegehop.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx