Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 16.4.2012. DORUČAK Zobene pahuljice s rižinim mlijekom, mljevenim orasima te usitnjenim sušenim marelicama i datuljama Jabuka RUČAK Povrtna juha s grizom Sejtan u umaku od kopra s mahunama i krumpirom Salata od naribane cikle, mrkve i zelene salate Torta od čokolade i naranče Povrtna juha s grizom Sastojci: 1 veći crveni luk, 2 mrkve, 1 manja cvjetača, 1 glavica brokule, malo bučinog ulja, 1 dl nezaslađenog sojinog mlijeka, 1 dl pšenične krupice, sol, papar, peršin Priprema: Na ulju zažutiti nasjeckani luk. Dodati narezanu mrkvu, pa potom usitnjenu cvjetaču i brokulu. Dodati toplu vodu, posoliti i popapriti. Kuhati na srednjoj temperaturi dok povrće ne omekša. Juhu procijediti. 2/3 povrća propasirati, a ostatak ostaviti u komadima i vratiti u juhu. Dodati sojino mlijeko i, miješajući, ukuhati griz. Kuhati još desetak minuta. Posuti sjeckanim peršinom i poslužiti. Sejtan u umaku od kopra s mahunama i krumpirom Sastojci: ½ kg mahuna, 1 luk, 1 vezica kopra, 1 sojino, rižino ili zobeno vrhnje za kuhanje, 1 limun, brašno, margarin, sol, papar; za krumpir - ½ kg krumpira, 1 luk, kim, vlasac, ulje, sol; za sejtan - ½ pakiranja mariniranog ili dimljenog sejtana, 3 kisela krastavca, senf, sol, papar Priprema: Mahune kuhati u slanoj vodi, ocijediti i pomiješati s otopljenim margarinom. Luk sitno narezati i pirjati na masnoći. Dodati sejtan, 1 žlicu senfa, sitno nasjeckane krastavce, sol i papar te sve zajedno pirjati. Krumpire skuhati i oguliti. Luk nasjeckati i pržiti u ulju da bude zlatnožute boje. Dodati sjeckani kim i grubo narezani krumpir. Sve zajedno pržiti, pa posoliti i posuti vlascem. Za umak od kopra, margarin otopiti, dodati brašno i kratko pržiti. Doliti vodu ili juhu od povrća i dobro promiješati. Pustiti da zakuha. Dodati sitno nasjeckani kopar, vrhnje, sol, papar i limunov sok te još jednom dobro promiješati. Umak treba biti srednje gustoće. Torta od čokolade i naranče Sastojci: 180 g margarina, 360 g šećera, 50 ml sojinog mlijeka, naribana korica jedne naranče, sok od dvije ocijeđene naranče, čašica likera od naranče, 60 g kakaa, 320 g brašna, jedna vrećica kvasca, prstohvat soli Priprema: Izmiksati margarin sa 180 g šećera. Dodati sojino mlijeko i još 180 g šećera. Dodati naribanu koricu naranče i narančin sok, liker od naranče i kakao. Na kraju dodati brašno, kvasac i sol. Smjesa ostane kremasta i pjenasta. Staviti u kalup za tortu i peći jedan sat u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. VEČERA Pecivo sa sjemenkama s namazom od graška i badema Salata od rikole s tofuom Namaz od graška i badema Sastojci: 150 g smrznutog ili svježeg graška, 100 g mljevenih badema, 4 žlice maslinovog ulja, limun, sol, papar Priprema: Ubaciti grašak na kratko u kipuću vodu, pa ga isprati po mlazom hladne vode. Ocijediti ga i izmiksati s ostalim sastojcima. Salata od rikole s tofuom Sastojci (po osobi): 50 g svježe rikole, 50 g svježeg tofua, sok polovice limuna, malo češnjaka u prahu, 1 žlica mljevenog sezama, 1 žlica umaka od soje, malo soli, 1 žlica maslinovog ulja Priprema: Rikolu oprati i istrgati na manje komade, tofu narezati na kocke i malo zdrobiti vilicom. Pomiješati sve sastojke i poslužiti. Za međuobroke: banana, kivi, nesoljeni kikiriki, sojin puding od vanilije, indijski oraščići Dobar tek! * Recept 'Sejtan u umaku od kopra s mahunama i krumpirom' je iz kuharice Mljac.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx