Gastro
Gastro

Zdravo i ukusno: otkrijte naše omiljene lagane proljetne obroke

Zdravo i ukusno: otkrijte naše omiljene lagane proljetne obroke
Pravo bogatstvo okusa, a ujedno i zdravi i hranjivi

Raznoliko sezonsko voće i povrće,  salate začinjene maslinovim uljem, frape, shake,  juhe i tjestenina, nešto od ovoga svakako uvrstite u svakodnevni jelovnik. Riječ je o jelima koja nude pravo bogatstvo okusa, a ujedno su zdrava i hranjiva. Obiluju vitaminima i mineralima te pomažu održavanju vitalnosti, krijepe i vraćaju energiju. Isto tako su siromašna kalorijama, ako vodite računa da uoči ljeta zadržite ili vratite vitku liniju.       

Palenta s povrćem Sastojci 150 g kukuruzne krupice ili palenta 600 mL vode 3 žlice maslinova ulja 70 g luka 300 g patlidžana (ili tikvica) 200 g crvene paprike 2 češnja češnjaka sol papar maslaca za kalup Priprema Palentu skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi i zatim ju istresite u kalup za torte premazan maslacem. Ravnomjerno ju raširite i pustite da se malo ohladi. U široj tavi zagrijte maslinovo ulje, na njemu popržite sitno nasjeckan luk, samo da zažuti. Dodajte patlidžan i tikvice narezane na kockice, očišćenu papriku narezanu na tanje rezance i pržite dok povrće ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak, malo svježe mljevenog papra, lagano posolite i kratko pržite. Pripremljeno povrće istresite na kuhanu palentu i ravnomjerno rasporedite. Uklonite obruč od kalupa pa palentu narežite na kriške i poslužite ukrašeno listićima bosiljka. Juha od rajčice s rižom, povrćem i začinskim biljem Sastojci 2 žlice maslinova ulja 1 stapka celera 100 g svježe crvene paprike 1 češanj češnjaka 1 ljuta papričica 300 g pasirane rajčice temeljac od povrća sol, papar 1 žličica šećera 80 g riže 1 žlica narezanog bosiljka po želji dodajte žlicu vrhnja, slatkog ili kiselog Priprema Na maslinovu ulju lagano popržite narezanu stapku celera i papriku, dodajte na listiće narezani češnjak i papričicu. Zatim dodajte pasiranu rajčicu i vodu, oko 800 ml. Kada juha zavri, umiješajte temeljac od povrća, sol, papar, šećer i rižu. Kuhajte juhu na laganoj vatri da se riža i povrće skuhaju, oko 15 minuta. Poslužite toplu juhu posutu bosiljkom te po želji dodajte žlicu vrhnja. Grčka salata Sastojci 1 krastavac 1 mala staklenka  maslina 200 g feta sira 5 rajčica 2 vezice mladog luka 1 glavica salate 1 mala konzerva graška 4 žlice maslinovog ulja 2 žlice octa 3 žlice vode 1 vrećica začinskog bilja za salatu sol Priprema Svježe povrće i sastojke za salatu operite, nasjeckajte i pomiješajte s graškom, maslinama i feta sirom u posudi za salatu. Za preljev dobro promiješajte ocat, ulje i dvije vrhom pune žličice mješavine začina za salatu, dodajte vodu i prelijte preko salate. Salata od slanutka Sastojci 300 g slanutka (svježi skuhajte ili iz konzerve) 1 nasjeckani krastavac 1 nasjeckana zelena paprika 1/2 nasjeckane glavice luka 1 šalica nasjeckane rajčice 1 šalica nasjeckanog peršina sok od 2 limuna 4 žlice maslinovog ulja 1/2 žličice soli 1/4 žličice papra 2 žlice feta sira Priprema Slanutak isperite i ocijedite. Na dno zdjele stavite sve sastojke za marinadu. Dodajte preostale sastojke i promiješajte netom prije posluživanja. Proljetni shake s jagodama i lanom Sastojci 300 g domaćih jagoda 3 dcl mlijeka s 2,8 posto mliječne masti 2 žličice nerafiniranog smeđeg šećera 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki Priprema Operite jagode i odstranite im peteljke. Ubacite očišćene jagode u blender i miješajte ih sve dok se ne pretvore u homogenu smjesu. Dodajte im 3 dcl mlijeka, smeđeg šećera i jušnu žlicu mljevenih lanenih sjemenki pa sve zajedno još malo izmiješajte. Servirajte, dekorirano svježim jagodama u visokim čašama. Kup od jagoda s mascarponeom Sastojci 200 g mascarponea 2 žlice šećera 100 g hrskavih prženih žitarica i orašastog voća 100 ml vrhnja za šlag 3 žlice meda 100 g jagoda Priprema Narežite jagode, pospite ih s dvije žlice šećera i stavite ih hladiti u hladnjak. U međuvremenu pomiješajte vrhnje za šlag, mascarpone i med. Na dno posude ili šalice u kojoj ćete servirati ovaj slasni kup stavite žitarice, zatim sloj kreme i završite s jagodama Ili za kompliciraniju verziju u čašu stavite više slojeva mascarponea, žitarica i jagoda kao na slici.  

Naslovna fotografija: © timolina - fotolia