Zdravo i ukusno: otkrijte naše omiljene lagane proljetne obroke

Pravo bogatstvo okusa, a ujedno i zdravi i hranjivi

Zdravo i ukusno: otkrijte naše omiljene lagane proljetne obroke

Raznoliko sezonsko voće i povrće,  salate začinjene maslinovim uljem, frape, shake,  juhe i tjestenina, nešto od ovoga svakako uvrstite u svakodnevni jelovnik. Riječ je o jelima koja nude pravo bogatstvo okusa, a ujedno su zdrava i hranjiva. Obiluju vitaminima i mineralima te pomažu održavanju vitalnosti, krijepe i vraćaju energiju. Isto tako su siromašna kalorijama, ako vodite računa da uoči ljeta zadržite ili vratite vitku liniju.     

Palenta s povrćem

Sastojci
150 g kukuruzne krupice ili palenta
600 mL vode
3 žlice maslinova ulja
70 g luka
300 g patlidžana (ili tikvica)
200 g crvene paprike
2 češnja češnjaka
sol
papar
maslaca za kalup

Priprema
Palentu skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi i zatim ju istresite u kalup za torte premazan maslacem. Ravnomjerno ju raširite i pustite da se malo ohladi. U široj tavi zagrijte maslinovo ulje, na njemu popržite sitno nasjeckan luk, samo da zažuti. Dodajte patlidžan i tikvice narezane na kockice, očišćenu papriku narezanu na tanje rezance i pržite dok povrće ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak, malo svježe mljevenog papra, lagano posolite i kratko pržite. Pripremljeno povrće istresite na kuhanu palentu i ravnomjerno rasporedite. Uklonite obruč od kalupa pa palentu narežite na kriške i poslužite ukrašeno listićima bosiljka.


Juha od rajčice s rižom, povrćem i začinskim biljem



Sastojci
2 žlice maslinova ulja
1 stapka celera
100 g svježe crvene paprike
1 češanj češnjaka
1 ljuta papričica
300 g pasirane rajčice
temeljac od povrća
sol, papar
1 žličica šećera
80 g riže
1 žlica narezanog bosiljka
po želji dodajte žlicu vrhnja, slatkog ili kiselog

Priprema
Na maslinovu ulju lagano popržite narezanu stapku celera i papriku, dodajte na listiće narezani češnjak i papričicu. Zatim dodajte pasiranu rajčicu i vodu, oko 800 ml. Kada juha zavri, umiješajte temeljac od povrća, sol, papar, šećer i rižu. Kuhajte juhu na laganoj vatri da se riža i povrće skuhaju, oko 15 minuta. Poslužite toplu juhu posutu bosiljkom te po želji dodajte žlicu vrhnja.


Grčka salata

Image



Sastojci
1 krastavac
1 mala staklenka  maslina
200 g feta sira
5 rajčica
2 vezice mladog luka
1 glavica salate
1 mala konzerva graška
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice octa
3 žlice vode
1 vrećica začinskog bilja za salatu
sol

Priprema
Svježe povrće i sastojke za salatu operite, nasjeckajte i pomiješajte s graškom, maslinama i feta sirom u posudi za salatu. Za preljev dobro promiješajte ocat, ulje i dvije vrhom pune žličice mješavine začina za salatu, dodajte vodu i prelijte preko salate.


Salata od slanutka

Image



Sastojci
300 g slanutka (svježi skuhajte ili iz konzerve)
1 nasjeckani krastavac
1 nasjeckana zelena paprika
1/2 nasjeckane glavice luka
1 šalica nasjeckane rajčice
1 šalica nasjeckanog peršina
sok od 2 limuna
4 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/4 žličice papra
2 žlice feta sira

Priprema
Slanutak isperite i ocijedite. Na dno zdjele stavite sve sastojke za marinadu. Dodajte preostale sastojke i promiješajte netom prije posluživanja.


Proljetni shake s jagodama i lanom

Image



Sastojci
300 g domaćih jagoda
3 dcl mlijeka s 2,8 posto mliječne masti
2 žličice nerafiniranog smeđeg šećera
1 žlica mljevenih lanenih sjemenki

Priprema
Operite jagode i odstranite im peteljke. Ubacite očišćene jagode u blender i miješajte ih sve dok se ne pretvore u homogenu smjesu. Dodajte im 3 dcl mlijeka, smeđeg šećera i jušnu žlicu mljevenih lanenih sjemenki pa sve zajedno još malo izmiješajte.
Servirajte, dekorirano svježim jagodama u visokim čašama.


Kup od jagoda s mascarponeom

Image



Sastojci
200 g mascarponea
2 žlice šećera
100 g hrskavih prženih žitarica i orašastog voća
100 ml vrhnja za šlag
3 žlice meda
100 g jagoda

Priprema
Narežite jagode, pospite ih s dvije žlice šećera i stavite ih hladiti u hladnjak. U međuvremenu pomiješajte vrhnje za šlag, mascarpone i med. Na dno posude ili šalice u kojoj ćete servirati ovaj slasni kup stavite žitarice, zatim sloj kreme i završite s jagodama Ili za kompliciraniju verziju u čašu stavite više slojeva mascarponea, žitarica i jagoda kao na slici.  

Naslovna fotografija: © timolina - fotolia