Postoji li itko tko ne obožava čokoladu. No dobro, znamo da ima i takvih osoba, no velika većina nas uživa u ovoj deliciji koje ne mora nužno biti nezdrava. Čak naprotiv, tamna čokolada veoma je zdrava i ima puno koristi za naše tijelo. Evo nekih od njih:
- Tamna čokolada je odlična za vaše srce, nekoliko kockica dnevno (dvije ili tri) mogu vam pomoći da održavate srce i kardiovaskularni sustav zdravim.
- Čokolada snižava krvni tlak, ovo su potvrdila brojna istraživanja. Čak štoviše istraživanje provedeno u Univerzitetskoj bolnici Köln pokazalo je da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog tlaka u usporedbi s opsežnim dijetetskim mjerama koje su se dokazale učinkovitim za smanjivanje kardiovaskularnih problema.
- Čokolada snižava kolesterol - tamna čokolada smanjuje LDL kolesterol (loš kolesterol) do 10 posto.
- Čokolada stimulira produkciju endorfina koji nam daje osjećaj užitka i zadovoljstva
- Ona sadrži serotonin, prirodni podizač raspoloženja i antidepresiv – Ovo bi trebalo biti obavezno ponedjeljkom – kada se osjećate potišteni što morate na posao, samo pojedete kockicu tamne čokolade i sve je odmah bolje.
- Zaustavlja dijeljenje stanica raka dojke - Znanstvenici sa Sveučilišta u Georgetownu došli su do zapanjujućih rezultata: otkrili su da flavonoli u čokoladi zaustavljaju dijeljenje stanica raka dojke.
- Čokolada sadrži teobromin, kofein i ostale supstance koje stimuliraju organizam.
- Čista crna čokolada ima više antioksidanata od crnog vina.
S obzirom na to da su čokolada i kakao toliko zdravi, onda bi bilo dobro imati što više recepata kako ih pripremiti kao preukusne i zdrave deserte, a upravo vam te deserte mi ovdje donosimo. Većinu njih moći će konzumirati i Keto/Paleo/LCHF pobornici.
Najbolji Paleo keksi
Izvor: ambitiouskitchen.com
Sastojci:
1 jaje, umućeno
1 žličica ekstrakta vanilije
1/4 šalice kokosovog ulja, rastopljen i ohlađen
1/2 šalice kokosovog šećera (ili zamjene za šećer po ukusu)
1 šalica bademovog brašna (ili veoma sitno mljevenih badema)
1/4 šalice kokosovog brašna
1/2 čajne žličice praška za pecivo
85 grama 80% tamna čokolada, gruba nasjeckane
krupna morska sol, za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješajte jaje, rastopljeni i ohlađeni kokosovo ulje, kokosov šećer (ili zamjenu) i ekstrakt vanilije. Zatim dodajte u brašno od badema, kokosovo brašno i prašak za pecivo, dobro se dobro izmiješajte i oblikujte tijesto. Umijesite i komadiće tamne čokolade.
Žlicom ili rukama oblikujte keksiće i stavljajte ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 11-13 minuta, ili dok rubovi ne dobiju blago zlatno-smeđu boju. Pospite s krupnom morskom soli i ostavite da se ohlade. Od ove količine dobije se 12 keksi.
Čokoladne kocke bez pečenja
Izvor: livinghealthywithchocolate.com
Sastojci:
Tijesto:
1 i 1/2 šalice (171 g) brašna od blanširanih badema
½ šalice (46 g) kakao praha bez šećera
½ šalice (157 g) javorovog sirupa (ili zamjena za šećer po izboru i ukusu)
2 žličice ekstrakta vanilije
¼ žličice soli
1 i 1/2 šalice (210 g) sirovih indijskih oraščića (cashew)
Čokoladni ganache
3 žlice kokosovog ulja
3 žlice kakaa bez šećera
1 žlicu javorovog sirupa (ili zamjena za šećer po izboru i ukusu)
½ žličice ekstrakta vanilije
2 žličice mlijeka po izboru (može kokosovo / bademovo mlijeko)
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte dobro bademovo brašno i kakao – da ne bude grudica. U multipraktik dodajte javorov sirup, vaniliju, sol i indijske oraščiće. Procesirajte nekoliko sekundi, dok smjesa ne postane kremasta. Možda ćete morati strugati strane svoje zdjele.
Koristeći špatulu umiješajte kremastu smjesu s badem / kakao mješavinom u posudi, sve dok se ne oblikuje u tijesto.
Obložite lim veličine 20 cm x 15 cm papirom za pečenje i ravnomjerno pritisnite tijesto u lim. Zamrznite 20 minuta i za to vrijeme pripremite ganache.
U zdjelici iznad vode koja vrije (na pari), rastopite kokosovo ulje i dodajte javorov sirup, vaniliju i kakao u prahu. Kad se sve sjedini, maknite s vatre i dodajte mlijeko, te promiješajte. Ostavite ganache da se ohladi i zgusne. To možete ubrzati zamrzavanjem ili hlađenjem ganachea nekoliko minuta u hladnjaku.
Stavite ganache na tijesto, izrežite na kocke i poslužite. Čuvajte u hladnjaku, u hermetičnom spremniku.
Čokoladni mousse s jogurtom i kompotom od trešanja i vanilije
Izvor: cleaneatingmag.com
Sastojci:
2/3 šalice grčkog jogurta
35 g tamne čokolade (barem 75 posto), finom nasjeckane
2 žlice svježih ili osušenih trešanja
2 žličice sirovog meda
1 žličica ekstrakta vanilije
2 grančice mente
Priprema:
Obložite sito s dva lista papirnatih ubrusa (čvršćih). Postavite iznad zdjele i ulijte u sito jogurt. Ostavite u hladnjaku da se ocijedi 30 minuta. Odbacite višak tekućine iz zdjelice. Premjestite jogurt u drugu posudu i snažno ga mutite pomoću mutilice.
Čokoladu otopite na pari, a zatim je dodajte u jogurt i snažno miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Ulijte u dvije posudice za posluživanje i stavite u hladnjak do posluživanja.
U malom loncu pomiješajte trešnje, med, vaniliju i 1/4 šalice vode i stavite da zakuha. Kad provrije, smanjite toplinu i kuhajte na laganom, povremeno uz miješanje, sve dok se trešnje ne omekšaju, oko 5 minuta. Za posluživanje, kompot prelijte preko moussea od jogurta i čokolade.
Palačinke od zobenih pahuljica i kakaa
Izvor: simply-delicious-food.com
Sastojci:
2 banane
2 jaja
1/2 šalice zobenih pahuljica
1/2 žličice praška za pecivo
2 žlice kakao praha (bez šećera)
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
malo sladila po želji (stevija ili nešto drugo)
Priprema:
U blenderu isprocesirajte se sastojke. Možete sve umutiti i štapnim mikserom. Ostavite smjesu da odstoji barem 10-20 minuta, ili preko noći u hladnjaku. Pecite deblje palačinke na umjerenoj vatri. Poslužite s bobičastim voćem (svježim ili na kompot).
Keto sladoled od čokolade
Izvor:ketodietapp.com
Sastojci:
3 šalice (720 ml) kokosovog mlijeka (ili vrhnja za šlag)
3/4 šalice eritritola ili nekog drugog sladila (prilagodite onda slatkoću po ukusu)
1/2 šalice kakao praha
3 žutanjka (od većih jaja)
1/4 šalice (60 ml) vode
1 žlica želatine u prahu
2-4 žlice vodke
prstohvat soli
1/2 šalice (90 g) nasjeckane tamne čokolade (80 posto ili više)
Priprema:
Ulijte kokosovo mlijeko ili vrhnje za šlag u veliki lonac. ostavite pola šalice mlijeka ili vrhnja za kasnije. Dodajte sladilo i sol i dobro promiješajte te počnite zagrijavati. Dodajte kakao u prahu i dobro izmiješajte. Kada mlijeko/vrhnje provrije smanjite toplinu na najmanje. Zatim u maloj posudi umutite žutanjke s odvojenom šalicom mlijeka. Polako ulijte oko jedne šalice vrućeg kakao-mlijeka u hladna jaja s mlijekom - cijelo vrijeme muteći vilicom ili mutilicom. Nakon toga mješavinu s jajem ulijte u veliku posudu sa zagrijanim kakao-mlijekom i nastavite miješati.
Pomiješajte želatinu s vodom. Kuhajte čokoladu s mlijekom/ vrhnjem stalno miješajući sve dok se ne počne malo zgušnjavati. Zatim maknite s vatre i u to umiješajte želatinu. Lonac stavite u posudu napunjenu hladnom vodom i ledom i ostavite da se ohladi, povremeno miješajući. Dodajte votku i dobro promiješajte. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa zatim ulijte u aparat za pripremu sladoleda i nastavite po uputama stroja. Druga opcija je da smjesu ulijete u posudu u kojoj ćete smrzavati, pa stavite u zamrzivač i svakih pola sata izvadite i dobro promiješate. Ponovite to najmanje 3 puta.
Ukusni čoko-muffini s bananama
Izvor: ambitiouskitchen.com
Sastojci:
3 zrele banane, pasirane u pire
1/4 šalice meda
1 žličica ekstrakta vanilije
1 veliko jaje
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja (može otopljeno kokosovo ulje ili maslac)
1/2 šalice grčkog jogurta
1 šalica integralnog pšeničnog brašna
1/2 šalice kakao praha
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice soli
1/2 šalice (90 g) nasjeckane tamne čokolade, podijeljeno
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte mokre sastojke sve dok dobro ne sjedinite: zrele banane, med, vaniliju, jaje, ulje i jogurt.
Dodajte suhe u vlažne sastojke: integralno brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. Sve dobro izmiješajte. Umiješajte i 1/3 šalice nasjeckane čokolade.
Ulijte tijesto u namašćene kalupe za muffine, da bude ¾ puno. Posipajte preostalom čokoladom i pecite oko 23 - 25 minuta (isprobajte čačkalicom).
Ukusni čoko-zalogaji
Izvor: ambitiouskitchen.com
Sastojci:
2/3 šalice maslaca od kikirikija (možete koristiti i maslac od badema ili lješnjaka)
1 žlica čistog javorovog sirupa
1-2 žlice kokosovog brašna
100 grama tamne čokolade (najmanje 72%)
krupna sol (za posipavanje)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte maslac od kikirikija, javorov sirup i 1 žlicu kokosovog brašna. Dodajte još jednu žlicu kokosovog brašna ako je tijesto prerijetko. Mješavina treba biti ljepljiva poput tijesta za kekse. Koristeći žličicu stavljajte "hrpice" maslaca od kikirikija na manji lim obložen papirom za pečenje. Lagano poravnajte vrhove s vršcima prstiju. Stavite lim u zamrzivač na 20 minuta.
Nakon 20 minuta, otopite čokoladu u malom loncu na niskoj toplini, često miješajući. Prebacite rastopljenu čokoladu u malu toplu zdjelu. Koristeći vilicu, na brzinu umočite svaki medaljončić od kikiriki maslaca u rastopljenu čokoladu. Stavite ga natrag na obloženi lim za pečenje i pospite s malo krupne morske soli po želji. Budite brzi dok to radite. Odmah stavite lim u zamrzivač na najmanje 30 minuta. Od ove količine sastojaka dobit ćete 8 čoko-zalogaja. Čuvajte ih u zamrzivaču dok ih niste spremni pojesti.