Zdravi i osvježavajući recepti za ljetne deserte

Izdvojili smo 5 prefinih recepata sa sezonskim voćem

Zdravi i osvježavajući recepti za ljetne deserte

Tijekom vrućih ljetnih dana svi čeznemo za nečim što će nas osvježiti, osobito kad su u pitanju deserti.

Iako je sladoled omiljeni ljetni desert mnogih, postoje i mnogi drugi zanimljivi, ukusni i izuzetno osvježavajući deserti koje možeš pripremiti kod kuće.

Većina ovih recepata sastoji se od sezonskog voća i jednostavni su za pripremi, a vrlo su fini i odlično će poslužiti u ovim ljetnim danima. Naš izbor pogledaj u nastavku.



Foto: Unsplash

Pjena od malina

Sastojci:

400 g malina
200 g tučenoga vrhnja
2 bjelanjka
nekoliko žlica šećera u prahu
1 čašica likera od naranče

Priprema:

Očistite maline i pažljivo ih operite. Ocijedite ih. Odvojite i sačuvajte 6 najljepših malina. Ostatak usitnite u električnoj mješalici. Izlijte smjesu u zdjelu. Pažljivo umiješajte tučeno vrhnje, šećer u prahu, čašicu likera od naranče i čvrsti snijeg  od bjelanjaka. Istresite smjesu na tanjur za posluživanje i ukrasite ju malinama koje ste sačuvali i tučenim vrhnjem. Da biste pripremili tučeno vrhnje tako da bude čvrsto i da se ne topi, dodajte prije tučenja po dvije žlice obranoga mlijeka u prahu u svaku šalicu vrhnja.  

Crumble sa voćem

Sastojci za 6 osoba


350 g brašna
100 g šećera
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
2 jaja
200 g maslaca
400 g voća po izboru (marelice, šljive, jabuke..)


Postupak pripreme

1. U brašno dodati šećer, 1 vanilin šećer, prašak za pecivo, prstohval soli, 2 jaja i 200 g hladnog maslaca narezanog na listiće. Sve dobro izmiješati mikserom.
2. Pripremiti šumsko voće (ja sam koristila domaće jagode, kupine i borovnice koje sam ljetos zamrznula), ako je pustilo sok, malo (ne previše) iscijediti rukom da ne bi pustilo previše soka tokom pečenja. Ja sam dodala jedan vanilin šećer i sasvim malo šećera u prahu u svježe voće jer su borovnice kiselkaste i sve to lagano promiješala da voće ne izgubi svoj oblik.
3. 2/3 tijesta staviti u kalup veličine 24x30 (može i kalup srednje veličine koji imate) rasporediti ga kao podlogu i ostaviti da sa strane ima mali rub kao u američkim pitama.
4. Šumsko voće poredati po cijelom tijestu i preostalu 1/3 tijesta izmrviti po voću. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, oko 30 minuta (dok ne porumeni). Kad se ohladi, sve posuti šećerom u prahu.

Cheesecake s višnjama

Sastojci (Broj osoba: 6)

za podlogu od sira:
250-300g pettit beure keksa
100 g maslaca
4 žlice soka od naranče

krema od sira:
500-600 g sirnog namaza ili mascarpone sira
5 žutanjaka
180 g šećera
1 vanilin šećer

krema od višnji:
1 kompot od višnji
2 dcl vode
3 žlice gustina
3 žlice šećera

Postupak pripreme

1. Kekse usitniti, zatim ih pomiješati sa maslacem koji je odstajao na sobnoj temperaturi i dodavati sok od naranče. Pripremljenu smjesu utisnuti u namašćeni kalup i staviti u hladnjak.
2. Kremu napraviti tako da izmiksate kremasti sir te mu dodate smjesu koju ste prethodno napravili od žutanjaka, šećera i vanilin šećera.
Izlijati na tijesto od keksa te peći na 170°C dok sir ne porumeni.
3. Višnje ocijediti od viška soka i posložiti ih po ohlađenoj torti. Uzeti 2 dcl vode i u vodi razmutiti po 3 žlice gustina i šećera. Sok od višnji zakuhati te u vruće dodati otopinu vode, gustina i šećera. Kad se zgusne preliti preko višnji i ohladiti malo na sobnoj temperaturi pa stavit u  hladnjak da se ohladi.

Sorbet od manga

Sastojci

3 manga
Sok 1/2 limete
125 ml suhog bijelog vina
125 ml mineralne vode
1 bjelanjak
Tekući zasladivač, prema ukusu (ako želite)
Grančice svježe metvice i kriške manga,
za ukrašavanje   


Priprema:

1. Ogulite mango i odrežite meso s koštice.
2. Meso manga stavite u mikser i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
3. U zdjeli pomiješajte kašu od manga, sok limete, vino i mineralnu vodu.
4. Mješavinu stavite u plitku posudu za zamrzavanje i zamrzavajte dok se ne počne stvrdnjavati po rubovima.
5. Prebacite u rashlađenu zdjelu i vilicom razmrvite kristaliće leda u mješavini, dok ne dobijete glatku smjesu.
6. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjka, a zatim ga oprezno umiješajte u smjesu manga. Zasladite tekućim zasladivačem prema ukusu, ako želite.
7. Vratite mješavinu u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač dok se sasvim ne stvrdne.
8. Izvadite iz zamrzivača 20 minuta prije posluživanja, a zatim stavite u zasebne zdjelice.
9. Ukrasite grančicama svježe metvice i kriškama manga, te poslužite.



Izvor: Dijetalna hranjiva i ukusna jela bez masnoća
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Sladoled od limuna

Sastojci:


300 ml slatkog vrnhja
sok od 1 limuna ili limete
malo limunove korice
200 g mascarponea

Priprema:

Izmiksati slatko vrhnje te dodati mascarpone, sok od limuna i limunovu koricu. Kratko miksati i premjestiti u posudu za hlađenje. Poslužiti kada se ohladi i stisne.