Zašto (ne)volim bijelu čokoladu?

Podjednako je ukusna i slatka kao tamnija "verzija"

Zašto (ne)volim bijelu čokoladu?

Bijela čokolada manje je popularna od one tamnije,  je li to zbog navike  ili je razlog u kvaliteti i sastavu?  Za neke ona i nije prava čokolada, jer ne sadrži kakao, za druge je podjednako ukusna i slatka kao tamnija "verzija".

Što sadrži čokolada?

Obično se kaže da što je čokolada tamnija, to je zdravija. Svaka se čokolada, osim bijele, dobiva iz kakao maslaca, kakao mase, arome vanilije te emulgatora sojinog lecitina. Mliječna čokolada sadrži oko 12g kakaa i 48g šećera, te oko 18g kakao maslaca. Tamna čokolada je gorkastog okusa i u njoj ima najviše kakaa. Sadrži oko 4g kakao maslaca te 30-48g šećera.

Bijela čokolada sadrži najmanje nutritivnih svojstava, jer uopće ne sadrži kakao već isključivo kakao maslac. Bijela čokolada sadrži oko 48g šećera, 26g mlijeka u prahu i 28g kakao maslaca. Osim kakao maslaca i mlijeka, glavni sastojak bijele čokolade je šećer, na koji odlazi gotovo 50% čokolade. Osim toga, bijela čokolada ima veći udio zasićenih masnoća i kolesterola od tamne. Iako je  ukusna, bijela čokolada je, što se hranjivih sastojaka tiče, najmanje poželjna vrsta čokolade.

Nastanak bijele čokolade

U posebnom procesu se kakao maslac odvaja od tamnijih komponenti, ali dok se u tamnoj čokoladi oni vraćaju natrag, kod bijele čokolade to nije slučaj. I na taj način dobivamo čokoladu bez prepoznatljive tamne boje. To znači da joj ujedno nedostaju i antioksidativna svojstva elementa poput tiamina, riboflavina i feniltilamina.

Zakonski je određeno što se može prodavati kao prava bijela čokolada. Mora sadržavati barem jednu petinu kakao maslaca, minimalno 14% suhe tvari iz mlijeka, 3.5% mliječne masti i ne više od 55% šećera ili nekog umjetnog zaslađivača.

Rolada s bijelom čokoladom

Sastojci:

Biskvit:
5 jaja
100g šećera
naribana korica limuna
100g glatkog brašna
20g škrobnog brašna
3 žlice vode
1 žličica praška za pecivo

Krema:
30g škrobnog brašna
40g šećera
400g mlijeka
100g bijele čokolade
100g maslaca

Glazura:
100g bijele čokolade
40g maslaca
2 žlice ulja
mrvice od bijele čokolade

Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjcima dodajte šećer i pjenasto ih umutite. Zatim dodajte koricu limuna, vodu i brašno pomiješano sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u posudu za pečenje i obloženu papirom za pečenje i poravnajte. Pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit odmah smotajte u roladu pomoću papira za pečenje i ostavite da se ohladi.
Za kremu pomiješajte škrobno brašno sa šećerom i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja pa umiješajte u pripremljenu smjesu. Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje da se zgusne, maknite s vate i dodajte na kockice natrganu čokoladu. Miješajte da se čokolada otopi pa pustite da e krema ohladi. U kremu dodajte rzrađeni maslac i dobro promiješajte. Ohlađeni biskvit premažite kremom i savijte u roladu. Kolač držite u hladnjaku oko dva sata, a zatim ga prelijte glazurom od bijele čokolade i pospite bijelim čokoladnim mrvicama.  


Krema od bijele čokolade s jagodama

Sastojci:
100g bijele čokolade
60 g maslaca
200 ml mlijeka
4 žumanjka
2 žlice šećera
jagode

Priprema:
Nad parom otopite čokoladu i maslac, kad se otope dodajte im mlijeko. Sve dobro promiješajte kako bi se povezalo.U drugoj zdjelici mutite jaja sa šećerom količinu šećera slobodno smanjite ako ne volite previše slatko, jer je bijela čokolada sama po sebi dosta slatka. Dobro ih umutite da posvijetle i malo se zapjene.Dodajte par žlica smjese od čokolade jajima kako bi ih malo ugrijali pa ih umiješajte u otopljenu čokoladu nad parom. Nastavite sve kuhati nad parom i energično miješati pjenjačom dok se ne stisne i postane kremasto.Kuhanu kremu prebacite odmah u male posudice u kojima ćete je poslužiti i dobro je ohladite. Posudice mogu biti teglice ili šalice za espresso ili zdjelice.Na svaku porciju ohlađene kreme posipajte po žličicu šećera te ga karamelizirajte. Na kraju posipajte sve jagodama.


Svijetla čokoladna glazura

Sastojci:
125g margarina
1 žlica ulja
250g čokolade za kuhanje

Priprema:
Margarin stavite u posudu i kuhajte ga na laganoj vatri da iz njega ispari voda odnosno da se na površini prestanu stvarati mjehurići. Kuhani margarin maknite s vatre, dodajte ulje i ostavite stajati barem 2-3 minute kako bi se slegao talog. U drugoj posudi razlomite čokoladu i u nju lagano dodavajte otopljeni margarin miješajući metlicom za snijeg da dobijete glatku ujednačenu masu.


Glazura od bijele čokolade

Sastojci:
300g bijele čokolade za kuhanje
2dl slatkog vrhnja

Priprema:
Postupak je isti kao kod tamne čokoladne glazure.

Foto: © baibaz - fotolia