Gastro
Gastro

Zašto je avokado "it" namirnica koja je pokorila svijet? Uz ova tri recepta i ti ćeš se zaljubiti u njega

Zašto je avokado "it" namirnica koja je pokorila svijet? Uz ova tri recepta i ti ćeš se zaljubiti u njega
Nutricionisti diljem svijeta kunu se u avokado kao iznimno zdravu namirnicu koja obiluje mineralima i vitaminima i koju bi trebalo uključiti u plan uravnotežene prehrane. Uz recepte koje smo tri priredile, to ti neće biti teško učiniti

Instagram već nekoliko godina vrvi primamljivim fotkama avokado tostova, salata i tjestenina, a nutricionisti ne prestaju isticati sve blagodati ovog tropskog voća. Avokado danas ima jako puno pobornika među celebovima, fitness instruktorima i nutricionistima, a iako nije uvijek lako pronaći savršeno zreo plod, potraga se itekako isplati s obzirom na sva ljekovita svojstva kojima se avokado može pohvaliti.   Naime, ova zelena voćka s velikom košticom potječe iz prašuma Južne i Srednje Amerike gdje se koristi u kulinarstvu preko 8.000 godina. Avokado su prvi uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali čudotvornim voćem i vjerovali da njeguje tijelo i izvana i iznutra. Iako tada nisu postojala istraživanja koja bi potvrdila koje sve minerale i vitamine avokado sadrži, danas znamo da se svi ti pradavni narodi nisu nimalo prevarili u svojoj procijeni blagotvornosti avokada.   Bogat, kremast i punog specifičnog okusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu, a samo 100 grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama zdravih masti, 9 grama ugljikohidrata i 2 grama vitamina. Uz oko dvadeset zdravih esencijalnih ulja, avokado je riznica zdravlja koja obiluje i vlaknima, folnom kiselinom i kalijem, a izvrstan je izvor i vitamina E i B.   Poznato je kako redovita konzumacija poboljšava zdravlje kože, a zbog visokog udjela mononezasićenih masnih kiselina pomaže koži da zadrži vlagu. Prisutne omega-3 kiseline pomažu u smanjivanju crvenila i nadraženosti te potiču na brži proces obnove kože.   Uz to, konzumacijom avokada znatno smanjujete svoj rizik od razvijanja srčanih bolesti, jer zdrave masti iz avokada snižavaju razinu triglicerida i lošeg kolesterola u krvi. Avokado je isto tako prema mišljanju stručnjaka top hrana za zdravlje i dobro funkcioniranje mozga. Uz visoki udio vitamina E i omega-3 kiselina, održava mozak zdravim tako što poboljšava prokrvljenost mozga.  Vitamin E dokazano smanjuje i progresiju Alzheimerove bolesti.   Avokadu se pripisuju i blagotvorni učinci na probavu i oči kao i niz protuupalnih djelovanja koje smanjuju mogućnost razvoja raka.  Ovu se tropsku voćku može jesti sirovu ili termički obrađenu, a najpoznatije svjetsko jelo na bazi avokada definitivno je meksički umak guacamole – pire od avokada sa sokom limete, čilijem, lukom, soli i paprom.   Od avokada možeš napraviti i slastice, salate kao i ukusne umake za tjesteninu. Za tebe smo izdvojile tri odlična i vrlo jednostavna recepta s kojima ćeš ovu super namirnicu moći uključiti u svakodnevnu prehranu.   Poširana jaja s avokadom i rajčicom   Sastojci: 

2 rajčice

½ žličice repičinog ulja

2 jaja

1 zreli avokado

2 kriške integralnog tosta

2 šake rikole

Priprema:   Prepolovi rajčice i zagrij malo ulja na tavi pa prepeci rajčice s donje strane dok ne omekšaju i postanu blago karamelizirane.  U međuvremenu zagrij vodu u loncu i pažljivo razbij jaja te ih pusti da se kuhaju oko 1 do 2 minute. Dok se jaja kuhaju, izvadi meso avokada i zgnječi ga vilicom. Na tost stavi pire od avokada i na njega posloži rajčice, a zatim i jaja. Sve posipaj mladim lukom ili nasjeckanom rikulom i uživaj u ovom vrlo hranjivom obroku.  

Smoothie od avokada i jagode Sastojci: 

½ očišćenog avokada

150 g jagoda

4 žlice jogurta

200 ml poluobranog mlijeka

1 žličica limunovog soka

1 žličica meda

Priprema:  Sve sastojke stavi u blender i dobro izblendaj te svježi napitak odmah popij.   

Avokado humus   Sastojci

250 g slanutka (kuhanog ili iz konzerve)

3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

srednji avokado

3 žlice soka od limuna

režanj češnjaka

sol

papar

prstohvat kumina

Priprema: Avokado prereži po pola i izvadi košticu. Meso avokada odvoji od kore pomoću žlice. U multipraktik stavi ocijeđeni slanutak i maslinovo ulje. Miksaj dok se ne dobije kompaktna smjesa. Zatim dodaj avokado, sok od limuna, protisnuti češnjak, sol i papar po ukusu te kumin. Sve dobro izmiksaj dok se sastojci ne sjedine u jednoličnu masu.