S dolaskom ljeta zdrava i dijetalna prehrana sve je bitnija, no to što paziš na unos kalorija ne mora značiti i odricanje od ukusnih slastica. Zdravi deserti i slastice ne moraju biti manje ukusni od kaloričnih originala. U moru food blogova, portala specijaliziranih za gastronomiju i raw slastica ponekad se teško snaći, no ne brini, zato smo mi tu. Ovog smo ti puta odlučile predstaviti zdravu proteinsku tortu od sira koju možeš uključiti na svoj jelovnik čak i ako pratiš keto prehranu.
Zasladi svoj tjedan s ovom jednostavnom tortom koja okusom itekako može biti dostojna zamjena omiljenom, no znatno nezdravijem cheesecakeu. Za ovu laganu poslasticu potrebno ti je 20-ak minuta vremena, malo vještine s mikserom i pećnica.
Glavni sastojak recepta je sir ricotta kojeg karakterizira svjež, kremast i slatkast okus,ali i nizak udio masnoće. Upravo zbog tih odlika ricotta je često ključan sastojak mnogih zdravih deserata, a ni ovaj nije iznimka.
Pripremi stoga ovaj ukusan keto kolač od sira koji spaja neodoljivo – okuse ricotte, jagoda i kokosovog brašna.
Keto kolač od sira:
Sastojci:
- 4 jaja
- 400 g ricotta sira
- 30g whey proteina okus jagoda i bijela čokolada
- 2 žlice kokosovog brašna
- 1 žlica eritrita
- Prstohvat soli
- 1 žličica arome vanilije
- 100 g jagoda (po želji)
Priprema:
Odvoji bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke umuti s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Žumanjke zatim izmiksaj s ricottom, eritritom, proteinom i vanilijom. Postepeno dodaj kokosovo brašno u smjesu sa žumanjcima dok mikser još radi. Ručno umiješaj bjelanjke, pa izli smjesu u manji kalup za pečenje. Na vrh stavi jagode i listiće badema po želji. Peci na 180 stupnjeva oko 20 minuta.