
Zašto bi bile samo u desertu? Imamo malo drugačije recepte s breskvama

Zrele su samo mjesec ili dva, a kada nije njihova sezona, ako ih zagrizemo imamo osjećaj kao da grizemo kamen. Radi se o mnogima omiljenom ljetnom voću, breskvama, koje su toliko slatke i sočne da ih jednostavno obožavamo.
Piletina s breskvama i bosiljkom
Sastojci za piletinu:Priprema:
2 breskve srednje veličine
1 mali češanj češnjaka
2 žlice bijelog balzamičnog octa
60 ml maslinovog ulja
1/4 čajne žličice soli
900 g pilećih prsa bez kostiju
1 žlica maslinovog ulja
1/4 čajne žličice košerne soli
3 male tikvice, narezane po dužini
1 veliki slatki luk, narezan na kriške
180 g kuhane kvinoje
120 g nasjeckanog svježeg bosiljka
30 g usitnjenog feta sira
Breskve izreži na velike komade i izbaci koštice. Breskve stavi u blender, zajedno s češnjakom, octom, maslinovim uljem i solju i miksaj dok ne postane glatko.
60 ml nadjeva izlij u posudu za pečenje, dodaj piletinu, poklopi i mariniraj u hladnjaku najmanje 30 minuta ili najviše 4 sata. Preostali nadjev sačuvaj kako bi ga mogla preliti preko gotovog jela.
Zagrij vanjski roštilj ili unutarnju grill tavu na srednje jakoj vatri. Izvadi piletinu iz marinade, s nje ukloni višak marinade pa ju ispeci, okrenuvši ju samo jednom, i peci oko 14 minuta. Makni ju s tave ili roštilja i ostavi da odstoji 5 minuta.
Kriške tikvica i luk pospi maslinovim uljem i solju, a zatim ih ispeci na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i posmeđe, oko 5 minuta, okrenuvši ih samo jednom.
Piletinu nareži na tanke trake. Dodaj kuhanu kvinoju, tikvice i luk i prelij preostalim nadjevom, a zatim pospi bosiljkom i feta sirom.
Slatko-ljuti tacosi s piletinom u umaku od avokada i breskve
Priprema:
1 avokado
1 breskva srednje veličine
1 jalapeño papričica
1 češanj češnjaka
1 žlica soka od limete
3/4 čajne žličice mljevenog korijandra
1/2 čajne žličice soli
1 žlica ljutog taco umaka
2 pileća prsa bez kostiju
4 kukuruzne tortilje
Zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Oguli avokado i nareži ga na kockice, kao i breskvu.
U zdjeli srednje veličine pomiješaj avokado, breskvu, jalapeño papričicu, češnjak, sok od limete, korijandar i sol i ostavi sa strane.
U maloj zdjeli pomiješaj taco umak s malo soli i nanesi ga na piletinu, koji ćeš zatim ispeći po 6 minuta na svakoj strani. Ostavi sa strane 5 minuta, a zatim piletinu nareži na tanke komade.
Lagano prepeci tortilje prije nego ih napuniš, a zatim ih napuni piletinom, i umakom od avokada i breskve. Dio umaka možeš ostaviti sa strane.
Svinjski kotleti s breskvama, feta sirom i bosiljkom
Priprema:
2 svinjska kotleta s kostima
košerna sol i papar
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
120 ml balzamičnog octa
1 žlica meda
1 žlica svježe nasjeckanog origana
2 breskve, narezane na komadiće
30 g feta sira, narezanog na kockice
60 g svježeg bosiljka
malo drobljene crvene paprike
Zagrij pećnicu na jakoj temperaturi, a zatim zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri.
Svinjske kotlete začini solju i paprom, a zatim u tavu dodaj maslinovo ulje na koje, kada se zagrije, dodaj kotlete i peci na obje strane tri do četiri minute. Smanji vatru na srednju jačinu i peci 8-10 minuta, dok kotleti ne budu gotovi.
U maloj zdjeli pomiješaj balzamični ocat, med i origano. Tijekom zadnje dvije minute pečenja, smjesu prelij preko kotleta. Makni s vatre i dodaj breskve, a zatim sve zajedno iz tave prebaci u pećnicu i peci 4-5 minuta. Po potrebi dodaj malo vode ako balzamični umak postane pregust.
Izvadi iz pećnice i dodaj feta sir, bosiljak i malo drobljene crvene paprike.
Pečene breskve i burrata salata od lubenice
Priprema:
4 breskve narezane na komade
maslinovo ulje u spreju
4 male kugle burrata sira
950 g lubenice bez koštica, narezane na kockice
60 g ljekovite potočarka
2 žlice balzamičnog octa
Grill tavu zagrij na srednje jakoj vatri, a breskve pošpricaj uljem u spreju i ispeci ih, po dvije minute na svakoj strani.
Serviraj tako što ćeš kuglicu burrata sira staviti nasred tanjura i na njega staviti pečene breskve, kockice od lubenice i ljekovitu potočarku. Na kraju sve polij balzamičnim octom.
Pizza od piletine, breskve i rikote s balzamičnim octom
Priprema:
450 g tijesta od pizze
90 g rikota sira
1 1/2 žlica pesto umaka
30 g mozzarella sira
1 komad pilećih prsa bez kostiju, kuhanih i narezanih
2 male breskve, narezane na tanko
papar, listovi bosiljka i balzamični ocat za nadjev na pizzu
Zagrij pećnicu na 250°C, a lim za pečenje namaži sprejom za kuhanje ili maslinovim uljem. Tijesto za pizzu razvaljaj i stavi na lim za pečenje.
U maloj zdjeli pomiješaj rikota sir i pesto. Ravnomjerno rasporedi smjesu na tijesto za pizzu, ostavljajući obrub od 2-3 centimetra. Preko rikote pospi mozzarellu.
Na pizzu stavi piletinu, narezane breskve i preostalu rikotu. Peci 10 do 15 minuta ili dok kora ne postane zlatna i sir se ne rastopi.
Izvadi iz pećnice i pospi crnim paprom, narezanim listovima bosiljka i premaži balzamičnim octom.
Jogurt s chia sjemenkama i breskvom
Priprema:
1 žlica chia sjemenki
1 žlica maslaca od jabuka
1 breskva (kuhana ili iz staklenke)
120 ml jogurta
Preko noći ostavi chia sjemenke u maslacu od jabuka, a iduće jutro sve to pomiješaj s jogurtom.
Umiješaj breskvu i serviraj za doručak ili desert.


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
