Burrata je masni i mekan talijanski sir koji se savršeno topi u ustima i postao je omiljen dodatak mnogim jelima - od tjestenina i pizza do svježeg voća. Možda nije najidealniji sir ako si na dijeti, ali je taj bogat okus i kremasta tekstura ovog svježeg sira nešto čemu je teško odoljeti. Istražili smo sve o burrati i izdvojili par recepata.
Što je burrata?
Na društvenim mrežama su eksplodirali videi burrate, no što zapravo znaš o ovom siru? Ako si ga ikad probala, okusom te možda podsjetio na mozzarelu. Njen vanjski dio se radi od mozzarelle, a tekuća unutrašnjost se dobiva kombinacijom vrhnja i mozzarelle. Burrata potječe s juga Italije iz grada Andria i već se 100 godina proizvodi ručno.
Burrata na 100 grama sadrži:
- Kalorije: 256
- Masti: 24,0g
- od kojih zasićene masne kiseline: 15,0g
- Ugljikohidrati: 2,0g
- od kojih šećeri: 2,0g
- Bjelančevine: 8,0g
- Sol: 0,54g
Burrata recepti
Ovaj sir se slaže stvarno sa svime, u slatkim i slanim jelima, kao predjelo ili dodatak glavnom jelu ili desertu. Ako kod kuće imaš burratu ali nemaš inspiracije za to kako ju pripremiti, imamo par recepata koji će ti se sigurno svidjeti.
Caprese salata s burratom
Jednostavna, ali savršena kombinacija koja osvježava i oduševljava okuse. Kremasta burrata, zrele rajčice i mirisni bosiljak stvaraju klasik koji nikad ne izlazi iz mode – idealno za lagani obrok ili početak večere.
Caprese salata s burratom sastojci:
- 1 burrata
- 2 zrela rajčice
- Svježi bosiljak
- Maslinovo ulje
- Balzamični ocat
- Sol i papar
Caprese salata s burratom priprema:
- Rajčice nareži na ploške i složi na tanjur.
- Na sredinu stavi burratu i razreži ju da se lagano razlije.
- Dodaj listiće bosiljka, začini solju i paprom.
- Pokapaj maslinovim uljem i balzamičnim octom. Posluži odmah!
Pizza s pršutom i burratom
Ova pizza s hrskavim tijestom, kremastom burratom i slanim pršutom savršen je spoj okusa koji će ti razveseliti nepce. Idealna za opuštene večeri uz prijatelje ili obitelj, a priprema je brza i jednostavna!
Pizza s pršutom i burratom sastojci:
- Tijesto za pizzu
- 100 g umaka od rajčice
- 100 g mozzarelle
- 4-5 kriški pršuta
- 1 burrata
- Rukola
- Maslinovo ulje
Pizza s pršutom i burratom priprema:
- Tijesto razvuci i premaži umakom od rajčice.
- Dodaj mozzarellu i peci na 220°C oko 12 minuta.
- Izvadi iz pećnice, dodaj natrganu burratu i pršut.
- Pospi rukolom i pokapaj maslinovim uljem.
Burrata s pečenim breskvama i medom
Za one koji uživaju u kombinaciji slatkog i kremastog, ovo jelo je prava poslastica. Pečene breskve, kremasta burrata i med stvaraju savršenu ravnotežu okusa koja će te osvojiti već pri prvom zalogaju.
Burrata s pečenim breskvama i medom sastojci:
- 1 burrata
- 2 breskve
- 1 žlica meda
- Prstohvat soli
- Mljeveni orasi
Burrata s pečenim breskvama i medom priprema:
- Breskve prereži na pola i peci ih na grill tavi 2-3 minute.
- Na tanjur stavi burratu i pečene breskve.
- Pokapaj medom i dodaj malo soli.
- Pospi mljevenim orasima i posluži toplo.
Burrata s kruškama i medom
Slatkoća zrelih krušaka, kremasta burrata i blagi med čine savršeno uravnoteženo predjelo ili lagani desert. Ova kombinacija donosi osvježavajući, ali bogat okus koji je idealan za prijelaz iz zime u proljeće.
Burrata s kruškama i medom sastojci:
- 1 burrata
- 1 zrela kruška
- 1 žličica meda
- Prstohvat krupne soli
- Maslinovo ulje
- Svježi timijan ili orasi (po želji)
Burrata s kruškama i medom priprema:
- Krušku operi i nareži na tanke ploške.
- Posloži je na tanjur, dodaj natrganu burratu.
- Pokapaj medom i maslinovim uljem te dodaj prstohvat soli.
- Po želji ukrasi svježim timijanom ili posipaj sjeckanim orasima za dodatnu teksturu.
Tjestenina s burratom i rajčicama
Za one dane kad ti treba brz, ukusan obrok bez puno truda, ova tjestenina s burratom i rajčicama je savršen izbor! Za manje od 15 minuta uživat ćeš u jednostavnom, ali prepunom okusa jelu koje će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.
Tjestenina s burratom i rajčicama sastojci:
- 200 g tjestenine
- 250 g cherry rajčica
- 1 češanj češnjaka
- Maslinovo ulje
- 1 burrata
- Bosiljak
Tjestenina s burratom i rajčicama priprema:
- Tjesteninu skuhaj al dente.
- Na maslinovom ulju poprži nasjeckani češnjak i cherry rajčice dok ne omekšaju.
- Dodaj ocijeđenu tjesteninu, promiješaj i prebaci na tanjur.
- Na vrh stavi natrganu burratu i bosiljak.
Pečena jaja s burratom
Za savršen vikend doručak koji će te zasititi, ali te i oduševiti, pečena jaja s burratom su idealan izbor. Brzo, jednostavno i ukusno jelo koje će ti donijeti dašak luksuza, a sve što ti treba su jaja, kruh i burrata. Iako se može pripremiti u svega nekoliko minuta, okus će ti ostati u sjećanju!
Pečena jaja s burratom sastojci:
- 2 jaja
- 1 burrata
- 2 kriške kruha
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
- Svježi vlasac
Pečena jaja s burratom priprema:
- Ispeci jaja na maslinovom ulju.
- Na tanjur stavi tostirani kruh, dodaj jaja i natrganu burratu.
- Pospi solju, paprom i svježim vlascem.
Bruschette s burratom i smokvama
Ove bruschette su savršeno jednostavne, a ujedno i elegantne, idealne za aperitiv ili laganu večeru. Kombinacija kremaste burrate, sočnih smokava i slatkog meda daje im sofisticiran okus koji će oduševiti svakog gosta.
Bruschette s burratom i smokvama sastojci:
- 1 baguette
- 1 burrata
- 2 smokve
- Med
- Orasi
Bruschette s burratom i smokvama priprema:
- Kruh nareži na kriške i tostiraj.
- Premaži burratom, dodaj narezane smokve.
- Pokapaj medom i pospi orasima.
Burrata s prženim šparogama i limunom
Proljeće na tanjuru – hrskave šparoge, kremasta burrata i osvježavajući limun savršeno se nadopunjuju. Ovo lagano jelo može biti brzo predjelo, prilog ili čak lagani ručak uz krišku dobrog kruha. Minimalno truda, a maksimalno okusa!
Burrata s prženim šparogama i limunom sastojci:
- 200 g šparoga
- 1 burrata
- 1 limun
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Burrata s prženim šparogama i limunom priprema:
- Šparoge poprži na tavi s malo maslinovog ulja.
- Na tanjur stavi šparoge, dodaj natrganu burratu.
- Pokapaj limunovim sokom i dodaj malo soli.
Burrata s mladim graškom i mentom
Proljeće donosi svježe, lagane okuse, a burrata se savršeno slaže s mladim povrćem i začinskim biljem. Ova kombinacija graška, mente i kremaste burrate pravo je osvježenje na tanjuru, idealno za lagani ručak ili predjelo.
Burrata s mladim graškom i mentom sastojci:
- 200 g svježeg ili blanširanog mladog graška
- 1 burrata
- Svježa menta
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
- Limunov sok
Burrata s mladim graškom i mentom priprema:
- Ako koristiš svježi grašak, kratko ga blanširaj u kipućoj vodi (1-2 minute) i ocijedi.
- Na tanjur stavi grašak i natrganu burratu.
- Dodaj listiće mente, pokapaj maslinovim uljem i malo limunovog soka.
- Začini solju i paprom te posluži odmah.