Stiglo nam je najluđe i najveselije doba u godini – maškare. Osim osmišljavanja ludih i originalnih kostima, karnevalski su dani poznati i po finom jelu i piću. Donosimo vam nekoliko različitih recepata za krafne ali i druge zanimljive i prikladne recepte koji će svojim okusom zadovoljiti vaše nepce dok će njihov razigrani izgled razveseliti najmlađe.
Neka vam fašnički dani budu ispunjeni slatkim okusima i mirisima.
Superjednostavne krafne
Sastojci za 18 krafni
2 žlice bijelog octa
3/8 šalice mlijeka
2 žlice polutvrde masti
1/2 šalice bijelog šećera
1 jaje
1/2 žličice ekstrakta vanilije
2 šalice prosijanog sve namjenskog brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
ulje za prženje
1/2 šalice šećera u prahu
Priprema
1. Umiješajte ocat u mlijeko i ostavite da stoji nekoliko minuta.
2. U srednje velikoj zdjeli izmiješajte mast i šećer u kremastu smjesu te dodajte dobro izmiksanim jajima s vanilijom i sve dobro promiješajte dok se masa ne sjedini. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte mlijeko s octom. Razvaljajte tijesto do debljine 8,5 mm i rezačem oblikujte krafne. Ostavite tako oblikovano tijesto da odstoji oko 10 minuta.
3. U velikoj tavi dobro zagrijte ulje dok ne postane dovoljno vruće za prženje. Pržite krafne s obje strane dok ne poprime zlatnu boju. Ocijedite ih na papirnatom ručniku, posipajte šećerom u prahu i odmah poslužite.
Kremaste krafne
Sastojci za 18 krafni
2 pakiranja suhog kvasca
1/4 šalice tople vode
1 i 1/2 šalice mlakog mlijeka
1/2 šalice bijelog šećera
1 žličica soli
2 jaja
1/3 šalice polutvrde masti
5 šalice svenamjenskog brašna
biljno ulje za prženje
1/3 šalice maslaca
2 šalice šećera u prahu
1 i 1/2 žličice vanilije
4 žlice vruće vode ili koliko je potrebno
Priprema
1. Stavite kvasac u toplu vodu i ostavite da odstoji 5 minuta ili dok ne postane pjenušav.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte kvasac, mlijeko, šećer, sol, jaja, mast i 2 šalice brašna. Miksajte nekoliko minuta na laganoj brzini ili miješajte kuhačom. Dodajte preostalo brašno i mijesite oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane glatka i elastična. Stavite tijesto u nauljenu zdjelu i pokrijte. Ostavite na toplom mjestu da se digne.
3. Kad se tijesto digne, nježno ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini. S rezačem izrežite krafne i ponovno ostavite da se tijesto diže. Dok se dižu, krafne možete pokriti toplom krpom.
4. U tavi rastopite maslac na vatri srednje jačine. Umiješajte šećer i vaniliju dok smjesa ne postane glatka. Maknite s vatre i umiješajte 1 žlicu tople vode tako da smjesa postane rijetka ali ne previše vodenasta. Ostavite sa strane.
5. Dobro zagrijte ulje za prženje u dubokoj tavi. Kad bude dovoljno vruće, lopaticom stavljajte krafne na pečenje. Ispecite ih s obje strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Kad su pečene, izvadite krafne iz ulja i stavite ih na rešetku kako bi se ulje ocijedilo.
6. Namačite krafne u glazuru dok su još vruće i stavite ih na rešetku da se ostatak ocijedi. Poslužite tople.
Trostruke krafne s kavom
Sastojci
Za krafne:
1 i 1/2 šalice brašna
1/2 šalice šećera
1/4 šalice plus 2 žlice kakaa u prahu
3/4 žličice praška za pecivo
3/4 žličice sode bikarbone
3/4 žličice soli
1/2 šalice mlijeka
2 žlice mljevene kava
1 jaje
3/4 žličice ekstrakta vanilije
2 žlice biljnog ulja
Za glazuru:
1 žlica mlijeka
2 žlice mljevene kave
1/2 žličice ekstrakta vanilije
3/4 šalice šećera u prahu
Za glazuru od kave:
2 žlice omekšalog maslaca
1 šalica šećera u prahu
2 žlice mljevene kave
čokoladne mrvice za ukrašavanje
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 160°C i pripremite kalup za krafne.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke - brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte mlijeko, kavu, jaja, vaniliju i ulje. Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Smjesom punite kalup za krafne.
3. Pecite 9-10 minuta, ostavite da se malo ohlade i zatim ih izvadite iz kalupa.
4. Dok se krafne hlade, napravite glazuru. U maloj tavi pomiješajte mlijeko, kavu, vaniliju i šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Maknite s vatre. Pažljivo umačite krafne u glazuru. Ostavite ih na rešetku da se malo ocijede i osuše, nekoliko minuta. Potom ponovno zagrijte glazuru i umačite krafne s druge strane.
5. Napravite glazuru od kave. Pomoću ručnog miksera na niskoj brzini miješajte maslac, šećer u prahu i mljevenu kavu dok se ne pretvori u gustu i kremastu smjesu. Ostavite da glazura malo odstoji te umačite krafne i pospite mrvicama. Poslužite uz šalicu kave.
Crna magična torta
Sastojci
1 i 3/4 šalice svenamjenskog brašna
2 šalice bijelog šećera
3/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
2 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
2 jaja
1 šalica jake mljevene kave
1 čaša mlaćenice
1/2 šalice biljnog ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 175° C. Namastite i pobrašnite kalup za tortu.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer kakao, prašak za pecivo i sol.
3. Dodajte jaja, kavu, mlaćenicu, ulje i vaniliju. Miksajte 2 minute na srednjoj brzini dok smjesa ne postane dovoljno rijetka. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup.
4. Pecite na temperaturi od 175°C 30 do 40 minuta. Izvadite iz pećnice, pričekajte 10 minuta a potom izvadite iz kalupa i ostavite da se biskvit ohladi. Prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite po želji.
Čokoladne očne jabučice
Sastojci
340 g sjeckane bijele čokolade
24 komada uštipaka
24 M&M bombona crvene boje
200 g sjeckane tamne čokolade
Priprema
1. Otopite bijelu čokoladu, na vatri ili u mikrovalnoj. Povremeno promiješajte dok smjesa ne postane glatka.
2. Namačite uštipke u otopljenu čokoladu. Ostavite negdje sa strane da se glazura ocijedi i osuši. Odmah u sredinu svakog uštipka pritisnite po jedan M&M bombon. Stavite u hladnjak na 15 minuta da se glazura stvrdne.
3. Potom otopite tamnu čokoladu i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
4. Namačite uštipke u glazuru od tamne čokolade ali tako da u sredini ostane vidljiva i bijela glazura. Ponovno vratite u hladnjak da se i tamna glazura stvrdne. Kad su gotovi, uštipci bi trebali ličiti na ljudsko oko.
Zalogajčići od pauka
Sastojci
1 pakiranje čokoladnih keksa (pakiranje od 340 g)
pola šalice maslaca od kikirikija
1 pakiranje slanih štapića
Priprema
1. U pleh stavite papir za pečenje i ostavite sa strane.
2. Smrvite kekse i pomiješajte ih s maslacem od kikirikija. Miješajte tako dugo dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Od smjese oblikujte kuglice, strgajte štapiće i ukrasite njima kuglica tako da izgledaju poput pauka.
4. Oblikovane kolačiće stavite u zamrzivač da se stvrdnu. Kolačiće možete ukrasiti čokoladnom glazurom.
Mini šećerni muffini
Sastojci
1/3 šalice (5 žlica) maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
1/2 šalice šećera
1 veliko jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 šalice mlijeka
1 i 1/2 šalice bijelog cjelovitog pšeničnog brašna
1 i 1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice soli
3 žlice maslaca
3/4 šalice šećera u prahu
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200°C i namastite kalup za mini muffine.
2. U velikoj zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom. Umiješajte jaja, ekstrakt vanilije i mlijeko. Nježno dodajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol (bez miksanja).
3. Žlicom stavljajte tijesto u kalup za muffine.
4. Pecite oko 11-12 minuta, muffini su pečeni kad rubovi poprime smeđu boju. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se hlade 5 minuta.
5. Dok se muffini hlade, pripremite preljev. Rastopite maslac, a u posebnoj zdjelici pripremite šećer u prahu. Namačite muffine u otopljeni maslac i potom ih uvaljajte u šećer. Ostavite da se ohlade i poslužite.
(M.Glavina)
Izvor:
allrecipes.com
www.crazyforcrust.com
www.delish.com
www.foodnetwork.com
sallysbakingaddiction.com