Zima nam je malo dulje potrajala pa nam se čini da je Uskrs stigao nekako jako brzo. Kako god bilo, veselimo se uskršnjim praznicima kao i bogatoj trpezi koja nas očekuje u vikendu koji je pred nama.
Tradicija nalaže da se za Uskrs fino jede, a osobita se pažnja pridaje doručku kada se cijela obitelj okupi oko bogatog stola i uživa u raznim delicijama i jelima. Uobičajeno će se na uskršnjem stolu naći kuhana jaja, šunka, pinca i mladi luk.
Želite li ove godine pripremiti nešto fino svojim najmilijima ili pak vam samo nedostaje ideja, odabrali smo za vas neke odlične recepte koji će se sigurno svakome dopasti…
Foto: Depositphotos.net
Šunka u kruhu
Sastojci:
500 g domaće šunke
Za tijesto:
1 jaje
500 g brašna
1 dl vode
1 paketić svježeg kvasca
sol
Priprema:
Zamijesite tijesto i ostavite da se digne. Razvaljajte ga valjkom tako da šunku možete lijepo umotati u tijesto. Kad je umotate, površinu kruha prema želji možete ukrasiti ostatkom tijesta i premažite tučenim jajetom. Pecite u pećnici na 200°C oko 40 minuta. Poslužite sa kuhanim jajima, hrenom i rotkvicama.
Začinjeni mladi krumpir
Sastojci:
1 kg mladog krumpira
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
2-3 zgnječena režnja češnjaka
malo svježeg ružmarina
sol
papar
Priprema:
Očistite i ogulite mladi krumpir. Skuhajte krumpir u slanoj vodi u velikom loncu te ocijedite dok je kuhan. Stavite lonac na srednju vatru te dodajte maslinovo ulje, češnjak i ružmarin. Pecite ga tako uz stalno miješanje, sve dok krumpir ne dobije zlatnosmeđu boju. Pripazite da ne prepečete ili zagorite češnjak. Dodajte maslac i začinite solju i paprom. Poslužite vruće.
Punjena jaja na francuski način
Sastojci:
8 velikih jaja
1/3 šalice nasjeckane šunke
1 žlica nasjeckanog mladog luka
1 žlica nasjeclanog peršina
1 žlica light majoneze
1 čajna žlica senfa
1 čajne žlice svježe nasjeckanog timijana
1/8 čajne žlice soli
1/8 čajne žlice papra
2 kriške bijelog kruha, natrganog na veće komade
malo ulja
Priprema:
Jaja stavite u veći lonac. Napunite posudu vodu tako da prekrije jaja, te kuhajte dok voda ne zavri. Kad zavri, maknite s vatre i ostavite da odstoji 12 minuta. Isperite sa hladnom vodom i ocijedite. Ogulite jaja te narežite na pola (po dužini). Izvadite žumanjak – 4 žumanjka stavite u srednje veliku zdjelu. Dodajte šunku i preostalih 7 sastojaka te sve dobro promiješajte.
Kruh usitnite u mrvice u multipraktiku. U svaku polovicu jajeta stavite po jednu čajnu žlicu pripremljene mješavine. Posipajte svaku polovicu sa 1 čajnom žlicom mrvica kruha.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Jaja malo nauljite i stavite u pećnicu te pecite 5 minuta dok se mrvice ne zapeku.
Pinca
Sastojci:
1,5 kg glatkoga brašna
100 g svježeg kvasca
300 g maslaca
400 g šećera
8 žumanaca
2 vanilin šećera
sol
limunova korica, korica naranče
2-3 žlice rakije
kocka šećera
jaja za premazivanje
Priprema:
Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da uzraste. Brašno ugrijte i s maslacem sitno razmrvite. Napravite u sredini jamicu i dodajte šećer, žumanca, vanilin šećer, sol, struganu limunovu koricu i na kraju uzrastao kvasac. Po potrebi dodajte malo toplog mlijeka. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže 4-5 sati. Dignuto tijesto razdijelite na 3-4 dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Oblikovane sirnice stavite na pergament papir i pokrivene držite na toplome dok ne udvostruče volumen. Zatim svaku zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju , premažite jajetom i pospite grubim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180- 200 stupnjeva oko 45 minuta.
Pileća rolada
Sastojci:
1kg pilećeg bijelog mesa
100 ml bijelog vina
200 g šunke
200 g sira
2 jaja
1 mladi luk
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
Priprema:
Najprije napravite omlet od jaja tako da umutite malo ulja, luk,sol, papar i jaja. Ispecite s obje strane i ostavite da se ohladi. Očistite pileće meso, začinite te preko stavite omlet, sir i šunku. Srolajte u roladu i zamotajte u foliju. Dodajte ulje i vino te po potrebi malo vode. Stavite peći u pećnicu na 180°C oko sat vremena. Pred kraj pečenja maknite foliju kako bi se rolada zapekla. Poslužite dok je još toplo uz prilog po želji.
Umak od hrena
Sastojci:
3 velike žlice naribanog hrena
1 dag šećera
1 dag soli
0,2 dl jabučnog octa
2,5 dl tučenog vrhnja
Priprema:
Očistite i operite hren. Naribajte pa pomiješajte sa šećerom, soli i octom. Dobro promiješajte i dodajte tučeno vrhnje.
Poslužite uz meso ili povrće.
Uskršnji kuglof
Sastojci:
4 jaja
200 g glatkog brašna
250 g maslac
100 g šećera
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
150 g čokolade za kuhanje
125 ml mlijeka
1 vanilin šećer
malo ruma po želji
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i malo soli. Umutite šećer, maslac i vanilin šećer te dodajte jaja i brašno s praškom za pecivo. Na kraju dodajte mlijeko i malo ruma. U polovicu smjese dodajte otopljenu čokoladu.
Pećnicu zagrijte na 180°C i maslacem premažite kalup za kuglof. U kalup naizmjenično dodavajte bijelu i čokoladnu smjesu. Želite li postići izgled mramora, lagano promiješajte nožem. Pecite oko 30 minuta i poslužite hladno.