Gastro
Gastro

Vrijeme Uskrsa: Tradicionalni recepti koje svi volimo

Vrijeme Uskrsa: Tradicionalni recepti koje svi volimo
Okupljanje oko bogate uskršnje trpeze

Zima nam je malo dulje potrajala pa nam se čini da je Uskrs stigao nekako jako brzo. Kako god bilo, veselimo se uskršnjim praznicima kao i bogatoj trpezi koja nas očekuje u vikendu koji je pred nama.  Tradicija nalaže da se za Uskrs fino jede, a osobita se pažnja pridaje doručku kada se cijela obitelj okupi oko bogatog stola i uživa u raznim delicijama i jelima. Uobičajeno će se na uskršnjem stolu naći kuhana jaja, šunka, pinca i mladi luk.  Želite li ove godine pripremiti nešto fino svojim najmilijima ili pak vam samo nedostaje ideja, odabrali smo za vas neke odlične recepte koji će se sigurno svakome dopasti…

Foto: Depositphotos.net

Šunka u kruhu

Sastojci: 500 g domaće šunke Za tijesto: 1 jaje 500 g brašna 1 dl vode 1 paketić svježeg kvasca sol Priprema: Zamijesite tijesto i ostavite da se digne. Razvaljajte ga valjkom tako da šunku možete lijepo umotati u tijesto. Kad je umotate, površinu kruha prema želji možete ukrasiti ostatkom tijesta i premažite tučenim jajetom. Pecite u pećnici na 200°C oko 40 minuta. Poslužite sa kuhanim jajima, hrenom i rotkvicama. 

Začinjeni mladi krumpir

Sastojci: 1 kg mladog krumpira 2 žlice maslaca 2 žlice maslinovog ulja 2-3 zgnječena režnja češnjaka malo  svježeg ružmarina  sol papar Priprema: Očistite i ogulite mladi krumpir. Skuhajte krumpir u slanoj vodi u velikom loncu te ocijedite dok je kuhan. Stavite lonac na srednju vatru te dodajte maslinovo ulje, češnjak i ružmarin. Pecite ga tako uz stalno miješanje, sve dok krumpir ne dobije zlatnosmeđu boju. Pripazite da ne prepečete ili zagorite češnjak. Dodajte maslac i začinite solju i paprom. Poslužite vruće.

Punjena jaja na francuski način

Sastojci: 8 velikih jaja 1/3 šalice nasjeckane šunke 1 žlica nasjeckanog mladog luka 1 žlica nasjeclanog peršina 1 žlica light majoneze 1 čajna žlica senfa 1 čajne žlice svježe nasjeckanog timijana 1/8 čajne žlice soli 1/8 čajne žlice papra 2 kriške bijelog kruha, natrganog na veće komade malo ulja Priprema: Jaja stavite u veći lonac. Napunite posudu vodu tako da prekrije jaja, te kuhajte dok voda ne zavri. Kad zavri, maknite s vatre i ostavite da odstoji 12 minuta. Isperite sa hladnom vodom i ocijedite. Ogulite jaja te narežite na pola (po dužini). Izvadite žumanjak – 4 žumanjka stavite u srednje veliku zdjelu. Dodajte šunku i preostalih 7 sastojaka te sve dobro promiješajte.  Kruh usitnite u mrvice u multipraktiku. U svaku polovicu jajeta stavite po jednu čajnu žlicu pripremljene mješavine. Posipajte svaku polovicu sa 1 čajnom žlicom mrvica kruha.  Zagrijte pećnicu na 180°C. Jaja malo nauljite i stavite u pećnicu te pecite 5 minuta dok se mrvice ne zapeku.

Pinca

Sastojci: 1,5 kg glatkoga brašna 100 g svježeg kvasca 300 g maslaca 400 g šećera 8 žumanaca 2 vanilin šećera sol limunova korica, korica naranče 2-3 žlice rakije kocka šećera jaja za premazivanje Priprema: Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da uzraste. Brašno ugrijte i s maslacem sitno razmrvite. Napravite u sredini jamicu i dodajte šećer, žumanca, vanilin šećer, sol, struganu limunovu koricu i na kraju uzrastao kvasac. Po potrebi dodajte malo toplog mlijeka. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže 4-5 sati. Dignuto tijesto razdijelite na 3-4 dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Oblikovane sirnice stavite na pergament papir i pokrivene držite na toplome dok ne udvostruče volumen. Zatim svaku zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju , premažite jajetom i pospite grubim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180- 200 stupnjeva oko 45 minuta.

Pileća rolada

Sastojci: 1kg pilećeg bijelog mesa100 ml bijelog vina 200 g šunke 200 g sira 2 jaja 1 mladi luk 2 žlice maslinovog uljasol, papar Priprema: Najprije napravite omlet od jaja tako da umutite malo ulja, luk,sol, papar i jaja. Ispecite s obje strane i ostavite da se ohladi. Očistite pileće meso, začinite te preko stavite omlet, sir i šunku. Srolajte u roladu i zamotajte u foliju. Dodajte ulje i vino te po potrebi malo vode. Stavite peći u pećnicu na 180°C oko sat vremena. Pred kraj pečenja maknite foliju kako bi se rolada zapekla. Poslužite dok je još toplo uz prilog po želji.  

Umak od hrena

Sastojci: 3 velike žlice naribanog hrena 1 dag šećera 1 dag soli 0,2 dl jabučnog octa 2,5 dl tučenog vrhnja Priprema: Očistite i operite hren. Naribajte pa pomiješajte sa šećerom, soli i octom. Dobro promiješajte i dodajte tučeno vrhnje. Poslužite uz meso ili povrće.  

Uskršnji kuglof

Sastojci:  4 jaja 200 g glatkog brašna 250 g maslac 100 g šećera 1 žličica praška za pecivo 1/2 žličice soli 150 g čokolade za kuhanje 125 ml mlijeka 1 vanilin šećer  malo ruma po želji Priprema: U posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i malo soli. Umutite šećer, maslac i vanilin šećer te dodajte jaja i brašno s praškom za pecivo. Na kraju dodajte mlijeko i malo ruma. U polovicu smjese dodajte otopljenu čokoladu. Pećnicu zagrijte na 180°C i maslacem premažite kalup za kuglof. U kalup naizmjenično dodavajte bijelu i čokoladnu smjesu. Želite li postići izgled mramora, lagano promiješajte nožem. Pecite oko 30 minuta i poslužite hladno.