Prženi njoki
Sastojci:
Za pesto umak:
25 g parmezana
1 češanj češnjaka
60 g svježeg bosiljka
50 ml maslinova ulja
50 g pečenih pinjola
Za njoke:
100 g parmezana
1 šaka svježe majčine dušice
350 g mascarponea
300 g brašna
2 jaja
maslinovo ulje
50 g maslaca
25 g pečenih pinjola
1 limun
sol i papar
Za posluživanje:
70 g rikule
malo pečenih pinjola
Priprema:
Za pesto na sitno naribajte parmezan i stavite u blender. Dodajte listove bosiljka, češanj češnjaka i pinjole. Sve zalijte maslinovim uljem i sameljite. Za njoke u posudu prvo fino naribajte parmezan. Dodajte mascarpone, brašno, majčinu dušicu i jaja. Začinite solju i paprom te promiješajte. Čim se oblikuje kugla, tijesto izvadite na pobrašnjenu podlogu i dobro umijesite. Oblikujte kuglu i podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio tijesta oblikujte kao valjak i pospite brašnom ispod tijesta i po njemu. Rukama razvijte valjak u dugu rolicu (oko 60 cm). Narežite ga na jednake dijelove veličine oko 2 cm. Njoke ostavite da odstoje. U dvije tave ulijte maslinovo ulje i dodajte komadić maslaca te ugrijte. Njoke stavite u tavice i pržite sa svake strane oko 4 minute. Ispržite njoke i ostavite ih u posudi. Dodajte 2 – 3 žlice pesta i promiješajte. Dodajte listove rikule i začinite solju i s malo limunova soka. Promiješajte. Prilikom posluživanja svaki obrok njoka pospite pečenim pinjolima.