Njoki u bijelom umaku

Sastojci:
Za njoke:
400 g špinata
300 g krumpira
250 g pšeničnoga oštrog brašna
1 jaje
sol
½ žličice mljevenoga muškatnog oraščića
1 žlica ulja
Za umak
300 ml vrhnja za kuhanje
bijeli papar
2 žličice Vegete
100 g sira Edamera
50 ml bijelog vina
Priprema:
Špinat operite i kratko prokuhajte. Dobro ga ocijedite i usitnite u električnoj sjeckalici tako da dobijete kašastu masu. Tu masu stavite u cjedilo i pritišćite žlicom kako biste uklonili svu suvišnu tekućinu. Krumpir skuhajte, ogulite i pustite da se ohladi. Ohlađeni krumpir dobro protisnite, dodate brašno, jaje, sol, muškatni oraščić, ulje i pripremljeni špinat, te umijesite tijesto. Od dobivenog tijesta na pobrašnjenoj dasci oblikujte valjčiće, a zatim izrežite njoke. Kuhajte u slanoj kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu. U dublju tavu stavite vrhnje, dodajte bijeli papar i Vegetu te kratko prokuhajte. Zatim umiješajte naribani sir i vino pa nastavite kuhati 1 – 2 minute.
U umak umiješajte zelene njoke i odmah poslužite uz odrezak s roštilja ili svježu salatu.