Njoki pripadaju namirnicima koje su izuzetno popularne u raznim svjetskim kuhinjama jer su ukusne, jednostavne i mogu se kombinirati s najrazličitijim umacima i preljevima. Ukusni njoki od krumpira odlična su baza za jela s raznim umacima od rajčica i vrhnja ili topljivog sira. Jednako tako mogu se poslužiti i kao prilog uz glavna jela s umacima poput pašticade ili gulaša, a namijenjeni su ljubiteljima brzih, jednostavnih i ukusnih jela od krumpirovog tijesta.
I njoki imaju talijanske korijene. Postoji talijanska uzrečica da kao što se petkom jede riba, četvrtkom se moraju jesti njoki. U svakom slučaju, njoki su idealni za pripremu brzog ručka, pogotovo ako se u nedostatku vremena za kuhanje, odlučite za već gotove, smrznute njoke iz vrećice.
Foto: © Ramon Grosso - fotolia
Njoki u kremastom umaku sa šampinjonima
Sastojci:
pola kile njoka
1 žlica maslinova ulja
pola nasjeckanog luka
1 režanj češnjaka
2 šalice nasjeckanih šampinjona
1/3 šalice bijelog vina
pola šalice vrhnja za kuhanje
malo svježe naribanog parmezana
sol i papar
Priprema:
Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i dodajte luk s malo papra i soli. Pržite pet do šest minuta dok luk ne dobije zlatnosmeđu boju. Paralelno stavite vodu za njoke i pripremite ih prema uputama na pakiranju. Zatim luku dodajte češnjak i šampinjone te pržite još pet minuta. Na kraju na nekoliko minuta dodajte vino i vrhnje te parmezan. Prelijte preko njoka i servirajte.
Prženi njoki
Sastojci:
Za pesto umak:
25 g parmezana
1 češanj češnjaka
60 g svježeg bosiljka
50 ml maslinova ulja
50 g pečenih pinjola
Za njoke:
100 g parmezana
1 šaka svježe majčine dušice
350 g mascarponea
300 g brašna
2 jaja
maslinovo ulje
50 g maslaca
25 g pečenih pinjola
1 limun
sol i papar
Za posluživanje:
70 g rikule
malo pečenih pinjola
Priprema:
Za pesto na sitno naribajte parmezan i stavite u blender. Dodajte listove bosiljka, češanj češnjaka i pinjole. Sve zalijte maslinovim uljem i sameljite. Za njoke u posudu prvo fino naribajte parmezan. Dodajte mascarpone, brašno, majčinu dušicu i jaja. Začinite solju i paprom te promiješajte. Čim se oblikuje kugla, tijesto izvadite na pobrašnjenu podlogu i dobro umijesite. Oblikujte kuglu i podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio tijesta oblikujte kao valjak i pospite brašnom ispod tijesta i po njemu. Rukama razvijte valjak u dugu rolicu (oko 60 cm). Narežite ga na jednake dijelove veličine oko 2 cm. Njoke ostavite da odstoje. U dvije tave ulijte maslinovo ulje i dodajte komadić maslaca te ugrijte. Njoke stavite u tavice i pržite sa svake strane oko 4 minute. Ispržite njoke i ostavite ih u posudi. Dodajte 2 – 3 žlice pesta i promiješajte. Dodajte listove rikule i začinite solju i s malo limunova soka. Promiješajte. Prilikom posluživanja svaki obrok njoka pospite pečenim pinjolima.
Njoki u bijelom umaku
Sastojci:
Za njoke:
400 g špinata
300 g krumpira
250 g pšeničnoga oštrog brašna
1 jaje
sol
½ žličice mljevenoga muškatnog oraščića
1 žlica ulja
Za umak
300 ml vrhnja za kuhanje
bijeli papar
2 žličice Vegete
100 g sira Edamera
50 ml bijelog vina
Priprema:
Špinat operite i kratko prokuhajte. Dobro ga ocijedite i usitnite u električnoj sjeckalici tako da dobijete kašastu masu. Tu masu stavite u cjedilo i pritišćite žlicom kako biste uklonili svu suvišnu tekućinu. Krumpir skuhajte, ogulite i pustite da se ohladi. Ohlađeni krumpir dobro protisnite, dodate brašno, jaje, sol, muškatni oraščić, ulje i pripremljeni špinat, te umijesite tijesto. Od dobivenog tijesta na pobrašnjenoj dasci oblikujte valjčiće, a zatim izrežite njoke. Kuhajte u slanoj kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu. U dublju tavu stavite vrhnje, dodajte bijeli papar i Vegetu te kratko prokuhajte. Zatim umiješajte naribani sir i vino pa nastavite kuhati 1 – 2 minute.
U umak umiješajte zelene njoke i odmah poslužite uz odrezak s roštilja ili svježu salatu.