403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Vrijeme je za njoke!

Vrijeme je za njoke!
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Isprobajte ove ukusne recepte

Njoki pripadaju namirnicima koje su izuzetno popularne u raznim svjetskim  kuhinjama jer su ukusne, jednostavne i mogu se kombinirati s najrazličitijim umacima i preljevima. Ukusni njoki od krumpira odlična su baza za jela s raznim umacima od rajčica i vrhnja ili topljivog sira. Jednako tako mogu se poslužiti i kao prilog uz glavna jela s umacima poput pašticade ili gulaša, a namijenjeni su ljubiteljima brzih, jednostavnih i ukusnih jela od krumpirovog tijesta. I njoki imaju talijanske korijene. Postoji talijanska uzrečica da kao što se petkom jede riba, četvrtkom se moraju jesti njoki. U svakom slučaju, njoki su idealni za pripremu brzog ručka, pogotovo ako se u nedostatku vremena za kuhanje, odlučite za već gotove, smrznute njoke iz vrećice.  

Foto: © Ramon Grosso - fotolia

Njoki u kremastom umaku sa šampinjonima

Sastojci: pola kile njoka 1 žlica maslinova ulja pola nasjeckanog luka 1 režanj češnjaka 2 šalice nasjeckanih šampinjona 1/3 šalice bijelog vina pola šalice vrhnja za kuhanje malo svježe naribanog parmezana sol i papar Priprema: Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i dodajte luk s malo papra i soli. Pržite pet do šest minuta dok luk ne dobije zlatnosmeđu boju. Paralelno stavite vodu za njoke i pripremite ih prema uputama na pakiranju. Zatim luku dodajte češnjak i šampinjone te pržite još pet minuta. Na kraju na nekoliko minuta dodajte vino i vrhnje te parmezan. Prelijte preko njoka i servirajte.

Prženi njoki

Sastojci: Za pesto umak: 25 g parmezana 1 češanj češnjaka 60 g svježeg bosiljka 50 ml maslinova ulja 50 g pečenih pinjola Za njoke: 100 g parmezana 1 šaka svježe majčine dušice 350 g mascarponea 300 g brašna 2  jaja maslinovo ulje 50 g maslaca 25 g pečenih pinjola 1 limun sol i papar Za posluživanje: 70 g rikule malo pečenih pinjola   Priprema: Za pesto na sitno naribajte parmezan i stavite u blender. Dodajte listove bosiljka, češanj češnjaka i pinjole. Sve zalijte maslinovim uljem i sameljite. Za njoke u posudu prvo fino naribajte parmezan. Dodajte mascarpone, brašno, majčinu dušicu i jaja. Začinite solju i paprom te promiješajte. Čim se oblikuje kugla, tijesto izvadite na pobrašnjenu podlogu i dobro umijesite. Oblikujte kuglu i podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio tijesta oblikujte kao valjak i pospite brašnom ispod tijesta i po njemu. Rukama razvijte valjak u dugu rolicu (oko 60 cm). Narežite ga na jednake dijelove veličine oko 2 cm. Njoke ostavite da odstoje. U dvije tave ulijte maslinovo ulje i dodajte komadić maslaca te ugrijte. Njoke stavite u tavice i pržite sa svake strane oko 4 minute. Ispržite njoke i ostavite ih u posudi. Dodajte 2 – 3 žlice pesta i promiješajte. Dodajte listove rikule i začinite solju i s malo limunova soka. Promiješajte. Prilikom posluživanja svaki obrok njoka pospite pečenim pinjolima.

Njoki u bijelom umaku

Sastojci: Za njoke: 400 g špinata 300 g krumpira 250 g pšeničnoga oštrog brašna 1 jaje sol ½ žličice mljevenoga muškatnog oraščića 1 žlica ulja Za umak 300 ml vrhnja za kuhanje bijeli papar 2 žličice Vegete 100 g sira Edamera 50 ml bijelog vina Priprema: Špinat operite i kratko prokuhajte. Dobro ga ocijedite i usitnite u električnoj sjeckalici tako da dobijete kašastu masu. Tu masu stavite u cjedilo i pritišćite žlicom kako biste uklonili svu suvišnu tekućinu. Krumpir skuhajte, ogulite i pustite da se ohladi. Ohlađeni krumpir dobro protisnite, dodate brašno, jaje, sol, muškatni oraščić, ulje i pripremljeni špinat, te umijesite tijesto. Od dobivenog tijesta na pobrašnjenoj dasci oblikujte valjčiće, a zatim izrežite njoke. Kuhajte u slanoj kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu. U dublju tavu stavite vrhnje, dodajte bijeli papar i Vegetu te kratko prokuhajte. Zatim umiješajte naribani sir i vino pa nastavite kuhati 1 – 2 minute. U umak umiješajte zelene njoke i odmah poslužite uz odrezak s roštilja ili svježu salatu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx