Vrijeme je za hladno pripremljenu kavu! Evo zašto je obožavamo i kako je pripremiti

Zaboravi na ledenu kavu! Ovaj napitak probudit će te kao niti jedna kava u tvom životu!

Vrijeme je za hladno pripremljenu kavu! Evo zašto je obožavamo i kako je pripremiti

Sigurno ti je prvo na pamet pala ledena kava, no hladno pripremljena kava definitivno nije to! Hladno pripremljena kava je jednostavno kava koja je spremljena hladno – bez kuhanja, Kod ovakve je kave postupak dobivanja crnog napitka iz zrna kave potpuno drugačiji nego kod klasično pripremljene kave koja se mora kuhati.

Za hladno pripremljenu kavu zrna kave moraju stajati u vodi barem 12 do 24 sata kako bi se proizvela koncentrirana esencija kave. Ona se tada razrijedi i zasladi prema ukusu, i pije se hladna. Ovakav način pripreme nudi skroz druge pogodnosti kave koje do sada sigurno nisi iskusila s običnom kavom.Kao prvo, ovakav način pripreme rezultirat će potpuno drugačijim okusom kave. Neki čak smatraju da ovaj postupak naglašava karakteristike zrna kave drugačijeg geografskog porijekla, što je teško kod kuhane kave. Ova kava je okusom blaža i slađa od obične kave, a obožavati češ je i zato što nije toliko kisela kao obična kava.

Osim toga, vjeruj nam kada ti kažemo da nikada nisi probala napitak koji će te razbuditi kao hladno pripremljena kava. Ona je odlična i zato što nam štedi mnogo vremena ujutro. Jednostavno napravimo veću količinu za vikend, ulijemo je u bočice i stavimo u hladnjak, i tako nas svakog jutra u hladnjaku dočeka već pripremljen naš crni eliksir. Kako spremiti ovu kavu?

Vrlo lako. Prvo, najbolje je imati grubo mljevenu kavu. Možeš je raditi i s fino mljevenom kavom, no tada će tvoj napitak biti gušći i nekako ''blatniji''. Najbolja je kava mljevena nešto grublje od kukuruzne krupice. A još bolje rezultate postići ćeš ako imaš priliku izmljeti kavu kod kuče. 

Samelji jednu palicu cijelih zrna kave i potopi ih s 4 šalice hladne vode. Ostavi je da stoji minimalno 12 sati, a možeš je ostaviti i duže što će imati utjecati na njen okus i jačinu. 

Ovakva kava obično se poslužuje razriješena s još malo vode (možeš koristiti i mlijeko ili još bolje, biljno mlijeko) i kockicama leda.

Jesi li je već isprobala i što misliš o ovakvoj kavi?


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.