Bobica za deset!

Vrijeme je za borovnice, a mi imamo tri jednostavna recepta

Antocijanin borovnicu čini vrlo zdravom i vrlo lijepom. Riječ je o biljnom pigmentu, flavonoidu, koji jača imunitet, sanira štetu nastalu na stanicama djelovanjem slobodnih radikala te na brojne druge načine godi tijelu

pexels-suzy-hazelwood-1223180.jpg
Foto: Pexels

Cheesecake s preljevom od borovnica

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baza:

  • 200 grama mljevenog keksa
  • 120 grama maslaca
  • žlica šećera

Fil:

  • pola kilograma svježeg sira
  • tri jaja
  • šest žlica šećera
  • pola žličice arome vanilije
  • ribana korica jednog limuna
  • dva kisela vrhnja
  • dvije žlice šećera

Preljev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 200 grama borovnica
  • pola decilitra vode
  • tri žlice šećera
  • pola žličice gorkog kakaa

Postupak:

Kekse (petit beurre ili neke druge, po želji) usitni i pomiješaj s omekšanim maslacem i šećerom pa utisni u pleh koji si prethodno obložila papirom za pečenje ili namazala maslacem. Stavi u pećnicu zagrijanu na 175 Celzijevih stupnjeva na maksimalno deste minuta. U međuvremenu umuti jaja sa šećerom, dodaj sir, koricu limuna i aromu vanilije. Sjedini smjesu i prelij je preko keksa te vrati u pećnicu. Kolač peci 20 minuta pa pećnicu ugasi i ostavi kolač u njoj još 40 minuta. Potom prelij preko njega kiselo vrhnje koje si pomiješala sa šećerom i ponovno upali pećnicu te peci cheesecake još pet minuta. Nakon toga ugasi pećnicu, odškrini vrata i ostavi ga da se u njoj ohladi. Prije serviranja prelij svaku krišku preljevom od borovnice koji ćeš napraviti tako što ćeš u lončić staviti šećer i borovnice te kuhati na laganoj vatri dok ne puste sok i omekšaju. Kako se šećer ne bi lijepio za dno, dodat ćeš par žlica vode i po želji žlicu gustina da ga zgusne. Odlučiš li dodati gustin, prvo ga razmuti u dvije žlice vode pa ulij u preljev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/4