Cheesecake s preljevom od borovnica
Sastojci:
Baza:
- 200 grama mljevenog keksa
- 120 grama maslaca
- žlica šećera
Fil:
- pola kilograma svježeg sira
- tri jaja
- šest žlica šećera
- pola žličice arome vanilije
- ribana korica jednog limuna
- dva kisela vrhnja
- dvije žlice šećera
Preljev:
- 200 grama borovnica
- pola decilitra vode
- tri žlice šećera
- pola žličice gorkog kakaa
Postupak:
Kekse (petit beurre ili neke druge, po želji) usitni i pomiješaj s omekšanim maslacem i šećerom pa utisni u pleh koji si prethodno obložila papirom za pečenje ili namazala maslacem. Stavi u pećnicu zagrijanu na 175 Celzijevih stupnjeva na maksimalno deste minuta. U međuvremenu umuti jaja sa šećerom, dodaj sir, koricu limuna i aromu vanilije. Sjedini smjesu i prelij je preko keksa te vrati u pećnicu. Kolač peci 20 minuta pa pećnicu ugasi i ostavi kolač u njoj još 40 minuta. Potom prelij preko njega kiselo vrhnje koje si pomiješala sa šećerom i ponovno upali pećnicu te peci cheesecake još pet minuta. Nakon toga ugasi pećnicu, odškrini vrata i ostavi ga da se u njoj ohladi. Prije serviranja prelij svaku krišku preljevom od borovnice koji ćeš napraviti tako što ćeš u lončić staviti šećer i borovnice te kuhati na laganoj vatri dok ne puste sok i omekšaju. Kako se šećer ne bi lijepio za dno, dodat ćeš par žlica vode i po želji žlicu gustina da ga zgusne. Odlučiš li dodati gustin, prvo ga razmuti u dvije žlice vode pa ulij u preljev.