Bobičastim voćem očaravajućeg okusa i bogatog nutritivnog sastava priroda časti od lipnja do kolovoza, kada dozrijevaju borovnice. Najveći užitak je jesti ih rashlađene, ne jednu po jednu, nego šaku po šaku, onako nesputano, dječje. No, iako u tebi bude halapljivost, borovnice su voće toliko lijepo da će svakome stolu dati dozu elegancije svojom dubokom plavom bojom, koju imaju zahvaljujući jakom antioksidansu antocijaninu.
Antocijanin borovnicu čini vrlo zdravom. Riječ je o biljnom pigmentu, flavonoidu, koji jača imunitet, pomaže obnovu mrežnice, poboljšava vid, snižava kolesterol, prevenira pojavu kardiovaskularnih bolesti, pojavu kroničnih bolesti, snižava upale u tijelu, antikancerogeno djeluje, poboljšava mentalne funckije oslabljene starenjem te sanira oštećenja na stanicama koja su nastala djelovanjem slobodnih radikala. Uz sve navedeno antocijanin pomaže kod mršavljenja, potiče gubitak kilograma te štiti kožu od UVB zraka. Osim u boorvnicama, pronaći ćeš ga u ostalom voću i povrću bogate tamnoplave, crvene i ljubičaste boje poput crnog grožđa. Osim što sadrže antocijanin, brovnice obiluju vodom, vlaknima, vitaminom C, kalijem, kalcijem i fosforom, a imaju jako malo kalorija.
Da sumiramo, borovnice su jako ukusne, jako zdrave i jako lijepe. Zar si išta manje očekivala od prirode? U nastavku ti donosimo tri načina na koje možeš jesti borovnice kada se poželišodmaknuti od onog bazičnog koji smo spomenule u početku. Uživaj u njima sada kada im je vrijeme, a ako ih imaš viška zaledi ih za zimu.