Vrijeme je da se miris pokladnica počne širiti vašim domom

Za poklada iz svake kuće miriše po prženom ulju, vaniliji i šećeru. Osim krafni, koje se kod nas nazivaju pokladnicama, prže se i drugi slatkiši!

Vrijeme je da se miris pokladnica počne širiti vašim domom

Tko ne voli vrijeme poklada? Osim što je ovo vrijeme godine kada više ne vrijeme nikakva pravila, kada maškare preuzimaju kontrolu i počinju sa svojim ludorijama, a mi imamo priliku postati i zamaskirati se u što god poželimo, ovo je i vrijeme kada se itekako uživa u iću i piću.

A od svog jela sada se spravljaju i najukusnije slastice (ovo je i vrijeme kada se ne misli na kalorije). Fine nabujale krafnice koje se tope u ustima, hrskave slatke kroštule i fritule, sočni uštipci... Sve to naći će se na mnogim stolovima diljem Lijepe naše.

Ako vi nemate ideju što biste od toga mogli spraviti, mi vam nudimo nekoliko zanimljivih recepata.


Foto: Unsplash

Mađarske pokladnice

Sastojci:

1,5 dkg svježeg kvasca
4 dkg šećera
1/8 I mlijeka
30 dag brašna
3 žutanjka
malo soli
3 dkg maslaca
2 žlice ruma
pola do litre ulja za pečenje
1 vrećica vanilin šećera
8 žlica marmelade od  marelica
5 žlica rakije od marelica (ili neka druga voćna rakija)

Priprema:

Namrvite kvasac u mlako mlijeko, dodajte polovicu šećera i malo brašna, te dobro promiješajte da dobijete kašicu. Ostavite da se na toplome kvasac digne. U međuvremenu zagrijte brašno i sve druge sastojke. Mikserom izmiješajte preostali šećer, žutanjke, sol, rum i maslac, dodajte brašno, primiješajte kvasac, te čvrsto mijesite i lupajte u posudi da se tijesto odvaja od stijenke. Ako treba, dodajte još malo mlakog mlijeka. Ostavite tijesto da se na toplome diže 20 minuta.
Razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini da postane debelo 1 cm. Izrežite krugove promjera 6-8 cm. Zagrijte ulje, da bude vrelo, pa pržite po nekoliko pokladnica 3-4 minute s obje strane. Ispržene stavljajte na nekoliko papirnatih ubrusa da upiju suvišnu masnoću. Pospite šećerom. Uz pokladnice poslužite marmeladu, u koju ste umiješali rakiju. 

Image

Prženo mlijeko

Sastojci:

1,5 l mlijeka
15 dkg brašna
15 dkg šećera
10 jaja
malo cimeta
naribanu  koricu 1 limuna
1 vanilin šećer
20 dkg krušnih mrvica
šećer za posipavanje
2 žlice likera od naranče
ulje za prženje

Priprema:  

Pomiješajte šećer i brašno, cimet, limunovu koricu i malo soli, te pomalo primiješajte mlako mlijeko, a na kraju 8 jaja. Dodajte liker, vanilin-šećer, pa kuhajte na pari, neprekidno miješajući. Krema se mora dobro zgusnuti, no pazite da ne nastanu grudice. Izlijte kremu na navlaženu nauljenu ravnu površinu. Razmažite na debljinu 2 cm.
Kad se krema sasvim ohladi i stvrdne, narežite na šire rezance, a zatim još poprijeko na kocke ili ukoso na rombove. Nož povremeno umačite u vodu, da se krema ne bi lijepila. U dubokom tanjuru razbijte preostala 2 jaja, a u drugom pripremite mrvice. Kocke ili rombove namočite u jaje, a zatim utapkajte u mrvice.
U širokoj posudi zagrijte dosta ulja, pa pržite kockice od mlijeka s jedne i druge strane, sve dok ne porumene. Zatim ih stavite na papirnati ubrus da se ocijedi rnasnoća. Pošećerite.

Image

Pokladno prstenje

Sastojci (za 6 osoba):

3 jaja
6 dkg šećera
3 žlice ulja
3 žlice likera od naranče
1/2 žlice naribane korice neprskane naranče
35 dkg brašna
prašak za pecivo
malo soli
ulje za prženje
šećer u prahu s mirisom vanilije

Priprema:

Dugo miješajte jaja sa šećerom da dobijete svijetlu, gustu smjesu kojoj pomalo primiješajte ulje i liker. Posebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo, koricu i sol, pa pomiješajte sa smjesom jaja. Dugo i čvrsto mijesite. Podijelite tijesto u tri dijela. Oblikujte uske kobasice, narežite i spojite u prstenje. Pržite po nekoliko slatkiša u dubokoj masnoći. Neka se iscijede na papirnatom ubrusu pa ih pošećerite.

Image

Uštipci s bademima

Sastojci:

40 dkg brašna
10 dkg šećera
1 dcl ulja
1.5 dkg kvasca
2 jaja
2 naranče
8 žlica meda
10 dkg badema
malo soli
ulje za prženje
šećer u prahu

Priprema:

Prosijte brašno na radnu površinu. U sredini načinite udubinu, pa stavite jaja, šećer, sok od naranči, ulje i sol. Pomiješajte, dodajte usitnjeni kvasac, pa dugo i čvrsto mijesite. Polokrijte zagrijanom krpom i ostavite da se diže 2 sata. Razvaljajte na debljinu od 1/2 cm, izrežite krugove. Krupno mljevene ili nasjeckane bademe pomiješajte s medom i nanesite na krugove. Oblikujte kuglice oko badema, ispržite u dubokoj masnoći, ocijedite i pošećerite.

Image

Mirisne krafne za vesele maškare

Sastojci:

Namirnice za tijesto:
125 ml mlijeka
100 g maslaca
500 g Belje brašna za dizano tijesto
1 instant kvasac
3 žlice šećera
1 pakiranje vanilin šećera
1 žlica soli
2 jaja
1 žumanjak
1 korica limuna
ulje za prženje
Namirnice za nadjev:
300 g marmelade od jagoda
3 žlice ruma za kolače (po želji)
½  žličice cimeta

Priprema:

Najprije je potrebno zagrijati mlijeko te u njemu otopiti maslac. U većoj zdjeli potrebno je prosijati brašno (Belje brašno za dizana tijesta) i pomiješati ga s instant kvascem. Dodajte postepeno miješajući u smjesu zagrijano mlijeko s maslacem te sve ostale sastojke za pripremu tijesta. Miješajte smjesu ručnim električnim mikserom prvo par minuta na laganoj brzini, a zatim pojačajte brzinu te miješajte ukupno pet minuta. Jednoličnu smjesu tijesta pokrijte krpom te ga ostavite na toplom kako bi se smjesa povećalo barem dva puta.
Nakon što se tijesto povećalo za dva puta od svog početnog obujma, prebacite ga iz zdjele na pobrašnjenu površinu i još jednom rukama umijesite. Smjesu oblikujte u male okruglice te ih po dvije stavljajte u prethodno zagrijano ulje na 180 stupnjeva. Kada krafne počnu dobivati zlatnu boju možete ih izvaditi iz ulja i staviti na papirnate ubruse koji će upiti suvišno ulje. Za nadjev pomiješajte marmeladu od jagoda, cimet i rum te mješavinom napunite krafne i na kraju ih posipajte šećerom u prahu.

Image