Juha s raštikom
Sastojci:
2 vezice raštike
glavica luka
2 krumpira
2 mrkve
2 češnja češnjaka
komad celera
sol
papar
maslinovo ulje
žlica koncentrata rajčice
Priprema:
Raštiku dobro operite i odrežite joj tvrdi dio. Stavite je kuhati u slanu vodu ili na pari. Kad je kuhana, dobro je ocijedite. U malo veću posudu stavite malo ekstra djevičanskog maslinova ulja, pa na njemu propirjajte nasjeckani luk i češnjak, ali pazite da ne zagore. Kad luk postane staklast, dodajte kockice mrkve i celera te miješajte dok povrće omekša. Tada primiješajte sitno nasjeckanu raštiku i podlijte vodom ili temeljcem, ako ga imate. Raštiki i povrću dodajte kockice krumpira i kuhajte dok sve povrće omekša. Posolite, dodajte papra i nastavite kuhati. Kad je i krumpir skuhan, malo ga izgnječite vilicom kako biste dobili gustoću bez zaprške, dodajte žlicu koncentrata od rajčice i postite da se sve prokuha još pet minuta. Na kraju zalijte sve s malo maslinova ulja.