Pomalo zaboravljena i potisnuta iz suvremenih kuharica, raštika je nepravedno ostala u sjeni poznatijih rođaka kao što su kelj, kupus, cvjetača, brokula i ostalo povrće iz porodice kupusnjača. No, trebalo bi ju što češće konzumirati, posebice u hladnijim mjesecima, jer je prava riznica zdravlja, puna kalcija, kalija, betakarotena i drugih antioksidansa. Ljudi s Mediterana gdje se priprema od davnina na razne načine posebice su dobro upoznati sa blagotvornim utjecajem raštike na zdravlje.
Ukusna i hranjiva
Raštika je bogata vitaminima i mineralima, a siromašna kalorijama. Sadrži veliku količinu vitamina A i kalcija, te vitamine B skupine, vitamin C i E. Raštika je odličan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Raštika sadrži velike količine beta-karotena, odnosno vitamina A, te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. To su snažni antioksidansi koji štite oči od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Raštika jača imunitet. To mediteransko povrće posebice se preporučuje trudnicama jer sadrži folnu kiselinu, koja je iznimno važna u prvim mjesecima trudnoće, a folna je kiselina važna za pravilan razvoj fetusa. Za one koji su na dijeti raštika je idealan obrok jer je niskokalorična, a opet ukusna i hranjiva da zadovolji apetit.
Priprema raštike
Budući da raštika ima pomalo gorkast okus, potrebno ju je kuhati, ali ne dulje od pet minuta jer će izgubiti svoje vrijedne sastojke. Najbolje je kuhati u vodi ili na pari, a može se pripremati kao varivo, juha ili jelo na lešo. Kuhanjem samo nekoliko minuta dulje od preporučenog vremena raštika može izgubiti do 50 posto određenih hranjivih tvari. Ni kuhanje kraće od 5 minuta nije dobro jer je upravo tih pet minuta kuhanja na pari potrebno kako bi se omekšala vlakna i povećala probavljivost raštike. Pri odabiru raštike pazite da bude prirodno uzgojena, te da ima čvrste, svježe i zelene listove. Može ostati svježa do pet dana ako se čuva u hladnjaku. Prije stavljanja u hladnjak raštiku nemojte prati. Čvrsto je omotajte plastičnom vrećicom i maksimalno istisnite zrak.
Raštika na lešo
Raštika na lešo poslužena uz ribu vrlo je jednostavna za pripremiti. Odstranite joj donje tvrđe dijelove, te je kuhajte dok ne omekša na pari ili u kipućoj vodi. Ocijedite je, posolite i prelijte maslinovim uljem. Možete je začiniti s malo češnjaka i kombinirati je s nekim drugim povrćem.
Foto: © captivatinglight - fotolia
Juha s raštikom
Sastojci:
2 vezice raštike
glavica luka
2 krumpira
2 mrkve
2 češnja češnjaka
komad celera
sol
papar
maslinovo ulje
žlica koncentrata rajčice
Priprema:
Raštiku dobro operite i odrežite joj tvrdi dio. Stavite je kuhati u slanu vodu ili na pari. Kad je kuhana, dobro je ocijedite. U malo veću posudu stavite malo ekstra djevičanskog maslinova ulja, pa na njemu propirjajte nasjeckani luk i češnjak, ali pazite da ne zagore. Kad luk postane staklast, dodajte kockice mrkve i celera te miješajte dok povrće omekša. Tada primiješajte sitno nasjeckanu raštiku i podlijte vodom ili temeljcem, ako ga imate. Raštiki i povrću dodajte kockice krumpira i kuhajte dok sve povrće omekša. Posolite, dodajte papra i nastavite kuhati. Kad je i krumpir skuhan, malo ga izgnječite vilicom kako biste dobili gustoću bez zaprške, dodajte žlicu koncentrata od rajčice i postite da se sve prokuha još pet minuta. Na kraju zalijte sve s malo maslinova ulja.
Raštika sa suhim mesom
Sastojci:
250 g suhih rebara
700 g raštike
3 žlice ulja
100 g luka
400 g junetine
400 g rajčice
150 g mrkve
2 češnja češnjaka
sol
crni papar mljeveni
1 žlica Vegete
Priprema:
Skuhajte oprana rebra ili neko drugo suho meso. Očišćenu raštiku narežite na krupnije rezance, kratko je prokuhajte u vodi i ocijedite.
U posebnoj posudi ugrijte ulje pa stavite pirjati nasjeckani luk i junetinu narezanu na kocke. Zatim dodajte oguljene rajčice narezane na kockice i mrkvu narezanu na kolutiće pa sve zajedno pirjajte.
Kada meso djelomično omekša, dodajte ocijeđenu raštiku, nasjeckani češnjak, krumpir narezan na kockice, sol, papar, narezanu kuhano suho meso i Vegetu. Za vrijeme kuhanja zalijevajte vodom u kojoj se kuhalo meso i sve zajedno kuhajte dok raštika ne omekša.
Varivo od raštike
Sastojci:
1/2 kg raštike
1 glavica luka
1,5 režanj češnjaka
100 g pancete
1 mrkva
300 g krumpira
sol
papar
Priprema:
Na ulju popržite luk, pa dodajte pancetu, češnjak i naribanu mrkvu. Pržite još koju minutu pa ubacite krumpir i podlijte vodom. Pustite da kuha. Raštiku očistite, operite i narežite na trakice ili kockice. Ako je starija potrebno ju je posebno prokuhati u posoljenoj vodi oko 3 minute. Ako je mlada, ubacite ju pred kraj kuhanja da ostane zelena i da sačuva sve nutritivne vrijednosti.