Volite li raštiku?

Bogata je vitaminima, mineralima i veoma je zdrava!

Volite li raštiku?

Pomalo zaboravljena i potisnuta iz suvremenih kuharica, raštika je nepravedno ostala u sjeni poznatijih rođaka kao što su kelj, kupus, cvjetača, brokula i ostalo povrće iz porodice kupusnjača. No, trebalo bi ju što češće konzumirati, posebice u hladnijim mjesecima, jer je prava riznica zdravlja, puna kalcija, kalija, betakarotena i drugih antioksidansa. Ljudi s Mediterana gdje se priprema od davnina na razne načine posebice su dobro upoznati sa blagotvornim utjecajem raštike na zdravlje.

Ukusna i hranjiva
Raštika je bogata vitaminima i mineralima, a siromašna kalorijama. Sadrži veliku količinu vitamina A i kalcija, te vitamine B skupine, vitamin C i E. Raštika je odličan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Raštika sadrži velike količine beta-karotena, odnosno  vitamina A, te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. To su snažni antioksidansi koji štite oči od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Raštika jača imunitet. To mediteransko povrće posebice se preporučuje trudnicama jer sadrži folnu kiselinu, koja je iznimno važna u prvim mjesecima trudnoće, a folna je kiselina važna za pravilan razvoj fetusa. Za one koji su na dijeti raštika je idealan obrok jer je niskokalorična, a opet ukusna i hranjiva da zadovolji apetit.  

Priprema raštike
Budući da raštika ima pomalo gorkast okus, potrebno ju je kuhati, ali ne dulje od pet minuta jer će izgubiti svoje vrijedne sastojke. Najbolje je kuhati u vodi ili na pari, a može se pripremati kao varivo, juha ili jelo na lešo. Kuhanjem samo nekoliko minuta dulje od preporučenog vremena raštika može izgubiti do 50 posto određenih hranjivih tvari. Ni kuhanje kraće od 5 minuta nije dobro jer je upravo tih pet minuta kuhanja na pari potrebno kako bi se omekšala vlakna i povećala probavljivost raštike. Pri odabiru raštike pazite da bude prirodno uzgojena, te da ima čvrste, svježe i zelene listove. Može ostati svježa do pet dana ako se čuva u hladnjaku. Prije stavljanja u hladnjak raštiku nemojte prati. Čvrsto je omotajte plastičnom vrećicom i maksimalno istisnite zrak.

Raštika na lešo
Raštika na lešo poslužena uz ribu vrlo je jednostavna za pripremiti. Odstranite joj donje tvrđe dijelove, te je kuhajte dok ne omekša na pari ili u kipućoj vodi. Ocijedite je, posolite i prelijte maslinovim uljem. Možete je začiniti s malo češnjaka i kombinirati je s nekim drugim povrćem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto:  © captivatinglight - fotolia

1/4