Gastro
Gastro

Veljačom vladaju krafne, fritule i kroštule

Veljačom vladaju krafne, fritule i kroštule
Uživajte uz pokladne slastice

Maškare su pred vratima, pa je pravo vrijeme da odlučite kojim ćete slasticama počastiti ukućane i goste dok traju veselje i karnevalske zabave po ulicama i trgovima. Izbor je zaista bogat kada su u pitanju ukusni deserti koji se poslužuju u tim prigodama. Tradicionalne fritule najpoznatije su pokladne slastice u gotovo svim hrvatskim krajevima, bilo da su primorske, istarske ili dalmatinske. Fritule su inače neizostavan dio blagdanske trpeze u južnim krajevima, gdje se pripremaju od davnina i mame svojim čuvenim okusom, pogotovo u hladnim zimskim mejsecima. U Istri i  Kvarneru običaj je da se pripravljaju i kroštule, dok su u Dalmaciji poznate slastice prhki korčulanski cukaroni. U Dubrovniku će vas častiti rozatom. Nema pak maškari bez krafni, o kojem je god dijelu Lijepe naše riječ, one su prave kraljice – pokladnice svakog fašnika.  

Kroštule Sastojci: 3 bjelanjka 6 žumanjaka 4 dag maslaca 1 žlica ruma 1 dag soli 4 dag šećera 2 vanilin-šećera korica od 1 limuna korica od 1 naranče sok od 1 limuna 60 dag glatkog brašna ulje za prženje šećer u prahu za posipanje Priprema: Napravite snijeg od bjelanjaka. Stalno miješajući, u snijeg dodajte jedan po jedan žumanjak. Zatim dodajte omekšali maslac, rum, sol, šećer, vanilin-šećer, koru od limuna i naranče, te limunov sok. U brašnu napravite udubljenje i u njega dodajte dobivenu smjesu. Umijesite tijesto i podijelite ga u 6 dijelova. Tijesto oblikujte u kuglice, nauljite i ostavite pokriveno 30 minuta. Kuglice razvaljajte u tanko tijesto. Ukrasnim kotačićem ili nožem izrežite tanke trake i oblikujte ih prema želji (pletenice, čvorovi). Oblikovane kroštule pecite u dubokom, vrelom ulju. Prženim kroštulama ocijedite višak ulja na kuhinjskom ubrusu. Pečene kroštule pospite šećerom uprahu i poslužite tople. Dalmatinske fritule Sastojci: 500 g brašna 25 g kvasca 2 cijela jaja 50 g suhih grožđica 50 g smokava 2 dL mlijeka 0,5 dL rakije 1 žlica maslinovog ulja 60 g šećera malo soli korica naranče ili limuna šećer za posipanje ulje za prženje Priprema: U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak 1 žlice šećera i staviti na toplo da se digne. U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, smokve narezane na kockice, rakiju, maslinovo ulje, mlijeko i ribane korice limuna ili naranče. Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu 30 minuta. Gotovo tijesto uzimati žlicom i stavljati na vruće ulje, te pržiti na laganoj vatri dok fritule ne porumene s obje strane. Pržene fritule staviti u zdjelu, posuti šećerom, te poslužiti tople. Dubrovačka rozata Sastojci: 12 jaja 0,22 dag šećera 1 L mlijeka 1 komad štapića vanilije 0,12  kg šećera u kristalu za karamel grožđice   0,02 L ruma 10 dag badema 0,35 L slatkog vrhnja ušećerene kore naranče (arancini) Priprema: Mlijeko i vanilija se prokuhaju. U posebnu zdjelu stave se jaja i šećer te izmiješaju. Prokuhano mlijeko se procijedi, malo prohladi i lagano dodaje u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje. Sve se miješa vodeći brigu o tome da se ne stvara pjena na površini. Ostatak šećera se karamelizira i njime se oblože dna i strane oblika (kalupa). Tako obloženi kalupi napune se izmiješanom smjesom i stave u srednje zagrijanu pećnicu u vodenu kupku da se krema stegne. Kad je rozata upola zgrušana, u sredinu kalupa ubaci se nekoliko grožđica namočenih u rum tako da ostanu u sredini oblika. Gotova se rozata izvadi i ohladi, a zatim se stavi hladiti u hladnjak preko noći. Istrese se iz oblika, a preko nje se ocijedi tekućina rastopljenog karamela. Po želji se ukrasi se tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim tankim trakama domaće naranče i pospe krupnije siječenim oljuštenim i poprženim bademima.

Foto: © Alessandro Capuzzo - Fotolia