Maškare su pred vratima, pa je pravo vrijeme da odlučite kojim ćete slasticama počastiti ukućane i goste dok traju veselje i karnevalske zabave po ulicama i trgovima. Izbor je zaista bogat kada su u pitanju ukusni deserti koji se poslužuju u tim prigodama.
Tradicionalne fritule najpoznatije su pokladne slastice u gotovo svim hrvatskim krajevima, bilo da su primorske, istarske ili dalmatinske. Fritule su inače neizostavan dio blagdanske trpeze u južnim krajevima, gdje se pripremaju od davnina i mame svojim čuvenim okusom, pogotovo u hladnim zimskim mejsecima.
U Istri i Kvarneru običaj je da se pripravljaju i kroštule, dok su u Dalmaciji poznate slastice prhki korčulanski cukaroni. U Dubrovniku će vas častiti rozatom. Nema pak maškari bez krafni, o kojem je god dijelu Lijepe naše riječ, one su prave kraljice – pokladnice svakog fašnika.
Kroštule
Sastojci:
3 bjelanjka
6 žumanjaka
4 dag maslaca
1 žlica ruma
1 dag soli
4 dag šećera
2 vanilin-šećera
korica od 1 limuna
korica od 1 naranče
sok od 1 limuna
60 dag glatkog brašna
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Napravite snijeg od bjelanjaka. Stalno miješajući, u snijeg dodajte jedan po jedan žumanjak. Zatim dodajte omekšali maslac, rum, sol, šećer, vanilin-šećer, koru od limuna i naranče, te limunov sok. U brašnu napravite udubljenje i u njega dodajte dobivenu smjesu. Umijesite tijesto i podijelite ga u 6 dijelova. Tijesto oblikujte u kuglice, nauljite i ostavite pokriveno 30 minuta. Kuglice razvaljajte u tanko tijesto. Ukrasnim kotačićem ili nožem izrežite tanke trake i oblikujte ih prema želji (pletenice, čvorovi). Oblikovane kroštule pecite u dubokom, vrelom ulju. Prženim kroštulama ocijedite višak ulja na kuhinjskom ubrusu. Pečene kroštule pospite šećerom uprahu i poslužite tople.
Dalmatinske fritule
Sastojci:
500 g brašna
25 g kvasca
2 cijela jaja
50 g suhih grožđica
50 g smokava
2 dL mlijeka
0,5 dL rakije
1 žlica maslinovog ulja
60 g šećera
malo soli
korica naranče ili limuna
šećer za posipanje
ulje za prženje
Priprema:
U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak 1 žlice šećera i staviti na toplo da se digne. U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, smokve narezane na kockice, rakiju, maslinovo ulje, mlijeko i ribane korice limuna ili naranče. Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu 30 minuta. Gotovo tijesto uzimati žlicom i stavljati na vruće ulje, te pržiti na laganoj vatri dok fritule ne porumene s obje strane. Pržene fritule staviti u zdjelu, posuti šećerom, te poslužiti tople.
Dubrovačka rozata
Sastojci:
12 jaja
0,22 dag šećera
1 L mlijeka
1 komad štapića vanilije
0,12 kg šećera u kristalu za karamel
grožđice
0,02 L ruma
10 dag badema
0,35 L slatkog vrhnja
ušećerene kore naranče (arancini)
Priprema:
Mlijeko i vanilija se prokuhaju. U posebnu zdjelu stave se jaja i šećer te izmiješaju. Prokuhano mlijeko se procijedi, malo prohladi i lagano dodaje u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje. Sve se miješa vodeći brigu o tome da se ne stvara pjena na površini. Ostatak šećera se karamelizira i njime se oblože dna i strane oblika (kalupa). Tako obloženi kalupi napune se izmiješanom smjesom i stave u srednje zagrijanu pećnicu u vodenu kupku da se krema stegne. Kad je rozata upola zgrušana, u sredinu kalupa ubaci se nekoliko grožđica namočenih u rum tako da ostanu u sredini oblika. Gotova se rozata izvadi i ohladi, a zatim se stavi hladiti u hladnjak preko noći. Istrese se iz oblika, a preko nje se ocijedi tekućina rastopljenog karamela. Po želji se ukrasi se tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim tankim trakama domaće naranče i pospe krupnije siječenim oljuštenim i poprženim bademima.
Foto: © Alessandro Capuzzo - Fotolia