Vegetarijanstvo je posljednjih godina postalo vrlo popularan način prehrane, što zbog zdravstvenih, etičkih ili ekoloških razloga. To znači da je u tvom krugu prijateljica barem jedna vege prijateljica koju želiš pozvati na večeru. To bi bilo lako da ti sama nisi velika ljubiteljica mesa i svaki ručak ili večera mora imati barem jedan komad mesa u meniju.
Mnoga jela koja pripremaju ljubitelji mesa zapravo su vegetarijanska. Od raznih variva do rižota, često preskačemo meso i pečemo ga kao prilog uz njih. No kada želiš napraviti posebnu večeru, sigurno se nećeš odlučiti na čušpajz od mahuna ili juhu od graška kao glavno jelo. Zato je dobro da u svom kulinarskom repertoaru imaš i pokoje vegetarijansko jelo.
Godinama sam i sama bila vegetarijanka te sam otkrila mnogo ukusnih recepata koji ne zahtijevaju niti komadić mesa, a mogu biti ponosno poslužena kao glavno jelo. U njima su uživali i moji nevege prijatelji, a često nisu niti shvatili da je jelo pred njima vegetarijansko. Problem je nastao kada sam išla na obiteljski ručak ili kod prijatelja na večeru koji su me uvijek pitali za savjete što da spreme.
Neka ti se takva situacija nikada ne dogodi s ovim ukusnim, a jednostavnim vegetarijanskim jelima koji će oduševiti tvoje vege prijateljice.
Wok s tofuom
Wok je popularno i brzo jelo za koje ne treba puno truda, a rezultat je više nego vrhunski.
- 1 svježi tofu
- 1 šalica mladih mahuna
- 1 mrkva
- 1/4 kupusa
- 1 šalica nasjeckanih gljiva
- 1 crvena paprika
- Maslinovo ulje
- Sojin umak
- Sezamovo ulje
- Malo brašna
- Kurkuma
- Papar
- Sol
- Tjestenina po izboru
- Sezam
Tofu najprije dobro ocijedi tako što ćeš ga izvaditi iz pakiranja i umotati u nekoliko slojeva papirnatih ubrusa. Zatim ga stavi na ravnu površinu i na njega stavi dasku za rezanje na koju ćeš staviti nešto teško poput lonca ili teglice povrća. Ostavi da se ocijedi minimalno 15 minuta.
Dok se tofu cijedi, nareži mrkvu, kupus i crvenu papriku na tanke trakice te skuhaj tjesteninu. Kada je tofu spreman nareži ga na kockice i pomiješaj najprije s dvije žlice maslinovog ulja. Zatim dodaj mješavinu brašna, kurkume, soli i papra te ga dobro prekrij smjesom.
Zagrij maslinovo ulje u woku na najvećoj temperaturi štednjaka i na vruće ulje ubaci tofu. Neka se peče uz konstantno prevrtanje dok ne dobije zlatno smeđu boju. Tofu izvadi iz woka i dodaj još maslinovog ulja. Kada se ulje opet ugrije ubaci sve povrće i peci ga dok ne omekša. Zatim dodaj sezamovo ulje i sojin umak te miješaj još koju minutu. Kada je gotovo, na povrće dodaj tofu i tjesteninu i sve dobro promiješaj.
Posluži toplo i posipaj s malo sezama.
Buddha bowl
Buddha bowl je zapravo krovni naziv za cijeli niz povrtnih jela koja se poslužuju u jednoj posudici. Osim povrća na popisu, možeš koristiti i bilo koje povrće koje imaš u hladnjaku.
- 1 konzerva slanutka
- 1 šalica riže
- 1 avokado
- 1 brokula
- 2 mlada luka
- 2 rajčice
- 1 glavica zelene salate
- 1 limun
- Kurkuma
- Mljevena crvena paprika
- Maslinovo ulje
- Papar
- Sol
Konzervu slanutka dobro ocijedi te ga stavi u posudu. Na njega dodaj 2 žlice maslinovog ulja, 1 žličicu soka limuna, malo kurkume, mljevene crvene paprike te soli i papra. Sve dobro promiješaj i stavi na polovicu posude za pečenje prekrivene papirom za pečenje.
Brokulu nareži na pojedinačne cvjetove te ju dobro operi i zatim posuši papirnatim ručnikom. Poslaži ju pored slanutka i zalij maslinovim uljem te posipaj kurkumom, paprom i solju. Sve skupa peci dok brokula i slanutak ne budu hrskavi.
Skuhaj rižu i ostavi ju da se ohladi. Avokado očisti od sjemenke i kore te ga zgnječi vilicom. Dodaj sok jednog limuna te papra i soli po želji i dobro promiješaj. Rajčice nareži na četvrtine, a zelenu salatu operi i začini po volji. Kada je sve spremno, počni slagati svoju Buddha bowl.
Najprije u dio posude stavi rižu, zatim malo slanutka, pa brokulu te na kraju zelenu salatu i rajčicu. Sredinu posude prekrij umakom od avokada i sve završi s kolutićima mladog luka.
Curry sa slanutkom i kokosovim mlijekom
Curry je popularno azijsko jelo, no uglavnom se priprema s mesom. Nakon dugo eksperimentiranja uspjela sam usavršiti recept za vege curry koji je toliko ukusan da će prijateljica sigurno tražiti tanjur više.
- 1 konzerva slanutka
- 1 luk
- 4 češnja češnjaka
- 1 veći batat
- 1 brokula
- 2 konzerve kokosovog mlijeka
- 1 šalica graška
- 5-10 cherry rajčica
- 1 limeta
- Maslinovo ulje
- Riža
- Garam masala ili mješavina za curry
- Ljuta paprika
Maslinovo ulje zagrij u loncu te na njega dodaj sitno nasjeckan luk i češnjak. Kada se luk malo zacakli, dodaj mješavinu za curry ili garam masalu te crvenu papriku. Ja dodajem po dvije velike žlice i jednog i drugog, a ako želiš manje intenzivan okus dodaj manje. Peci začine na ulju dok ne poprime tamniju boju. Zatim na načine dodaj kokosovo mlijeko i dvije limenke vode. Sve skupa kuhaj dok ne zavrije.
Za to vrijeme oguli i nareži batat te skuhaj rižu. Batat dodaj u lonac kada smjesa zavri. Kuhaj oko pet minuta te dodaj papra i soli po želji. Nakon toga dodaj slanutak i grašak te kuhaj još nekoliko minuta. Kada je batat malo omekšao, dodaj brokulu i kuhaj dok ne omekša. Nekoliko minuta prije nego što je jelo gotovo dodaj cherry rajčice narezane na četvrtine i sok jedne limete.
Posluži toplo s rižom i po želji dodaj malo klica od rotkvice.