Gastro
Gastro

Imamo recept za najbolji vegetarijanski čili uz koji nećeš ni pomisliti na meso

Imamo recept za najbolji vegetarijanski čili uz koji nećeš ni pomisliti na meso
Nećeš vjerovati da uopće nema mesa u ovom ukusnom i savršeno začinjenom čiliju u kojem su glavne zvijezde dvije vrste graha, povrće, batat i kukuruz

Ako voliš pikantne okuse, čili je vjerojatno jedno od jela koje brzinom munje nestane s tvog tanjura. Tako je barem kod nas, stoga je ovo jednostavno jelo puno okusa i začina često na našem meniju.

Iako ga inače radimo s mljevenim mesom, nedavno smo naišle na recept za vegetarijanski čili, bogat povrćem, biljnim proteinima i našim omiljenim začinima - jednako ukusan i bez mesa.  Ovaj savršeno začinjeni, bogati i gusti čili odlično se slaže s batatom, rižom, tortiljama, pa čak i običnim tortilja čipsom ili za one tradicionalnijeg ukusa - sa kriškom kruha Sve što ti je potrebno su dvije konzerve graha, povrće i sjeckane rajčice, a iako su dodaci uvijek opcionalni, toplo predlažemo malo limetinog ili limunovog soka, naribani sir, avokado i žlicu grčkog jogurta ili kiselog vrhnja.  U svakom slučaju, s ovim čilijem nećeš pogriješiti, a jednom kad ga napraviš, nećeš ni pomisliti na meso.   

Sastojci:

pola žličice maslinovog ulja

3 režnja češnjaka

1 luk

1 mrkva

1 crvena paprika

1 batat srednje veličine

2 i pol žličice čilija u prahu

1 žličica kumina

pola žličice origana

pola žličice češnjaka u prahu

pola žličlice paprike u prahu

pola žličice kajenskog papra

sol, papar po želji

1 konzerva sjeckanih rajčica

180 ml vode (ili povrtnog temeljca)

1 konzerva crvenog graha

1 konzerva crnog graha

pola konzerve kukuruza (ili cijela po želji)

*jalapeno papričice ili svježe čili papričice za dodatnu ljutinu

Dodaci:

tortilje, tortilja čips, kruh, batat ili riža

sok limete ili limuna

naribani sir

avokado

svježi korijander ili peršin

grčki jogurt ili kiselo vrhnje

Priprema: 1. U većoj tavi ili loncu zagrij maslinovo ulje. Dodaj usitnjeni češnjak, luk, nasjeckanu mrkvu, papriku, kockice batata i usitnjene jalapeno papričice ili svježi čili ako koristiš. Pirjaj oko 7 minuta, često miješajući. 2. Zatim dodaj začine: čili u prahu, kumin, origano, češnjak u praku, papriku, kajenski papar i sol i papar po želji te miješaj oko 30 sekundi.  3. Na kraju dodaj sjeckane rajčice, vodu ili povrtni temeljac, crni i crveni grah i kukuruz. Kada zavrije, smanji malo vatru i pusti da se krčka 30-45 minuta, dok se sve ne zgusne i dok se okusi ne sjedine. Na kraju dodaj još začina ili soli po želji. 4. Posluži s dodacima po želji i dobar tek!