Ako voliš pikantne okuse, čili je vjerojatno jedno od jela koje brzinom munje nestane s tvog tanjura. Tako je barem kod nas, stoga je ovo jednostavno jelo puno okusa i začina često na našem meniju.
Iako ga inače radimo s mljevenim mesom, nedavno smo naišle na recept za vegetarijanski čili, bogat povrćem, biljnim proteinima i našim omiljenim začinima - jednako ukusan i bez mesa.
Ovaj savršeno začinjeni, bogati i gusti čili odlično se slaže s batatom, rižom, tortiljama, pa čak i običnim tortilja čipsom ili za one tradicionalnijeg ukusa - sa kriškom kruha.
Sve što ti je potrebno su dvije konzerve graha, povrće i sjeckane rajčice, a iako su dodaci uvijek opcionalni, toplo predlažemo malo limetinog ili limunovog soka, naribani sir, avokado i žlicu grčkog jogurta ili kiselog vrhnja. U svakom slučaju, s ovim čilijem nećeš pogriješiti, a jednom kad ga napraviš, nećeš ni pomisliti na meso.
Sastojci:
- pola žličice maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 crvena paprika
- 1 batat srednje veličine
- 2 i pol žličice čilija u prahu
- 1 žličica kumina
- pola žličice origana
- pola žličice češnjaka u prahu
- pola žličlice paprike u prahu
- pola žličice kajenskog papra
- sol, papar po želji
- 1 konzerva sjeckanih rajčica
- 180 ml vode (ili povrtnog temeljca)
- 1 konzerva crvenog graha
- 1 konzerva crnog graha
- pola konzerve kukuruza (ili cijela po želji)
- *jalapeno papričice ili svježe čili papričice za dodatnu ljutinu
Dodaci:
- tortilje, tortilja čips, kruh, batat ili riža
- sok limete ili limuna
- naribani sir
- avokado
- svježi korijander ili peršin
- grčki jogurt ili kiselo vrhnje
Priprema:
1. U većoj tavi ili loncu zagrij maslinovo ulje. Dodaj usitnjeni češnjak, luk, nasjeckanu mrkvu, papriku, kockice batata i usitnjene jalapeno papričice ili svježi čili ako koristiš. Pirjaj oko 7 minuta, često miješajući.
2. Zatim dodaj začine: čili u prahu, kumin, origano, češnjak u praku, papriku, kajenski papar i sol i papar po želji te miješaj oko 30 sekundi.
3. Na kraju dodaj sjeckane rajčice, vodu ili povrtni temeljac, crni i crveni grah i kukuruz. Kada zavrije, smanji malo vatru i pusti da se krčka 30-45 minuta, dok se sve ne zgusne i dok se okusi ne sjedine. Na kraju dodaj još začina ili soli po želji.
4. Posluži s dodacima po želji i dobar tek!