Gastro
Gastro

Vaši najbolji recepti s Rio Mare tunom

Vaši najbolji recepti s Rio Mare tunom
Izdvajamo vaše najbolje recepte s Rio Mare tunom

Od 1.6. do 30.6. imali ste priliku osvojiti 3 Rio Mare poklon paketa. Trebali ste podijeliti vaš recept, a jedan od sastojaka morao je biti bilo koja Rio Mare konzervirana tuna. Izdvajamo 3 recepta koja su osvojila nagradu na temelju glasova čitateljica. To su: tijanagm za recept "Fritaja s tunjevinom i rajčicom?"  

Sastojci (Broj osoba: 4) 160 g tunjevine Rio Maremaslinovo uljemalo krušnih mrvica2 svježe rajčice4 jajatvdi sir za ribanjemeki sirsirni namazsolpapar Postupak pripreme Vatrostalnu zdjelu namazati maslinovim uljem i posipati krušnim mrvicama. Svježe rajčice oguliti i narezati na komadiće te posložiti po dnu vatrostalne zdjele. Tunu ocijediti te komade rasporediti po komadima rajčice.U zdjeli mutiti 4 jaja, dodati sol i papar, malo naribanog tvrdog sira i komadiće nekog mekog topljenog sira (mozzarella, sir u trokutićima, listićima ili sirni namaz). Sve zajedno povezati te preliti preko rajčica i tunjevine. Pećnicu zagrijati na 200°C te peći oko pola sata.  

tenebra za recept "Rio mare mu sendvič"  

Sastojci (Broj osoba: 1) 2 kriške integralnog kruha1 goveđi odrezak1 konzerva tunnjevine Rio Mare u maslinovom ulju 160 gmajonezakapari1 tvrdo kuhano jajezelena salata6 kuglica mini mozzarellemaslinovo ulje, sol papar Za ukrašavanje: 1 rajčica1 tvrdo kuhano jaje2 crne maslinevlasac, peršin Postupak pripreme Goveđi odrezak istući, posoliti, popapriti i ispeći na maslinovom ulju.Salatu očistiti i osušiti.Tunu usitniti štapnim mikserom i dodati majonezu.Na kruh složiti salatu, namazati polovicom namaza od tunjevine, dodati kapare, odrezak, dodati drugi sloj namaza te prekriti ploškama tvrdo kuhanog jaja i mozzarelle. Poklopiti drugom kriškom kruha i prema želji ukrasiti kravicama.

ruzam za recept "Tunjevina s rajčicom"  

Sastojci (Broj osoba: 4) 160 g tunjevine Rio Mare5 kriški suhoga kruha5 zrelih rajčica1 češanj češnjaka1 lukbosiljakmalo đumbiramalo maslinovog uljasolpapar Postupak pripreme Kruh narezati na kockice. Narezati luk i protisnuti češnjak te ih popržiti na tavi na maslinovom ulju. Dodati kruh i pustiti da odstoji nekoliko minuta kako bi se okusi proželi, dodati oguljene rajčice narezane na kockice. Dodati začine, zaliti vodom ili povrtnim temeljcem te kuhati oko 20 minuta. Smjesu razdijeliti na 4 porcije, dodati bosiljak i tunjevinu, popapriti. Jelo je ukusno u hladnoj i toploj verziji. Uz ovo se jelo mogu poslužiti tikvice sa žara, ali može i bez.  

Tuna je bez dvojbe jedna od riba s najvećom hranjivom vrijednošću. Jeste li znali da je konzervirana riba punopravna alternativa svježoj ribi, garantira istu nutritivnu vrijednost, ne sadrži konzervanse i strogo je kontrolirana? Koje su prednosti?  Samo 100 g ocijeđene tunjevine u maslinovom ulju sadrži 24 g bjelančevina, više od sirovog odreska jednake težine. 100 g tunjevine u maslinovom ulju osigurava i oko 20% naših dnevnih potreba za fosforom koji  održava zdravlje naših kosti i zuba. Bogata je Omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od debljine te vitaminima B12 i PP koji  omogućuju pretvaranje hranjivih tvari u energiju. Kome se preporuča? Jeste li znali da za probavljanje tunjevine je potrebno samo dva sata, duplo manje nego za meso, što je čini idealnim obrokom za djecu i odrasle. Pedijatri savjetuju dodavanje ribe u prehranu odmah po prestanku dojenja jer se tako smanjuje mogućnost nastanka alergija. Za sportske entuzijaste kruh, povrće i jedna konzerva tunjevine predstavljaju idealan obrok, jer plemenite bjelančevine i minerali pomažu pri oporavku tijela od sportskih napora. Preporuča se i starijim osobama, jer tuna je ukusna i meka, te je ujedno i prirodni "nadomjestak" minerala, koristan za zdravlje živčanog sustava, kosti i mišića. Koliko često? Organizam odrasle osobe  ne može samostalno proizvoditi esencijalne masne kiseline. Imajući na umu da su ribe jedina namirnica koja osigurava dovoljnu količinu esencijalnih masnih kiselina, savjetuje se redovita konzumacija ribe. Većina stručnjaka složila se i preporuča konzumaciju ribe barem 2 puta po 170 grama tjedno. Zašto ne početi već danas s jednostavnim, brzim, a zdravim obrokom?