Kako zamrznuti krumpire za pečenje
Zamrzavanje krumpira koje planiraš peći u pećnici ne samo da štedi vrijeme, već zapravo može stvoriti dodatnu hrskavost što je veliki plus.
Oguli krumpir (ako je domaći, možeš i ostaviti koru), a zatim ga nareži na željenu veličinu: kriške, kockice ili komade i blanširaj u kipućoj vodi dok ne omekša, ali dok je još relativno tvrd.
Vrijeme kuhanja ovisit će o sorti krumpira i o tome koliko su veliki ili mali komadići koje si izrezala, ali ono što je važno je da krumpir ne smije biti potpuno kuhan.
Ocijedi krumpir, a zatim ga uroni u posudu s ledenom vodom da zaustaviš postupak kuhanja, ponovno ocijedi i pusti da se potpuno ohladi. Krumpir rasporedi ravnomjernim slojem na lim za pečenje, pazeći da se međusobno ne dodiruje, a onda zamrzni na 6 do 12 sati ili dok se ne stvrdne.
Zatim prebaci krumpir u hermetički zatvorene vrećice za zamrzavanje i zamrzni do 3 mjeseca. Kad je spreman za pečenje, samo prelij smrznuti krumpir željenom masnoćom i začinima te peci dok ne postane hrskav i zaltne boje.
(Foto: Unsplash)