Krumpir, uključujući i batat, trajat će oko dva tjedna na sobnoj temperaturi i oko mjesec dana ako se drži na hladnom i tamnom mjestu s dobrom ventilacijom. Ali jesi li znala da ga možeš čuvati i u zamrzivaču i na taj način će trajati nekoliko mjeseci ako se pravilno pripremi i smrzne?
Kad uzmeš u obzir da se krumpir često prodaje u velikim vrećama od pet kilograma, zamrzavanje počinje zvučati vrlo pametno. Uostalom, krumpir svi često jedemo, stoga ova ideja zvuči itekako privlačno i praktično. Dodaj k tome im pristupačnost, svestranost i lakoću kuhanja krumpira i vjerujemo da ćeš opskrbiti svoj zamrzivač krumpirom.
Osim toga, kod nekih jela zamrzavanje krumpira zapravo može poboljšati njegovu teksturu i okus. Za sve što trebaš znati o zamrzavanju krumpira i batata, pročitaj u nastavku.
Kako zamrznuti krumpire
Ključ smrzavanja krumpira i batata - bilo za krumpiriće iz pećnice ili pomfrit - je u tome da se prvo djelomično skuhaju. Budući da sadrži toliko vode, sirovi krumpir se ne smrzava dobro i može postati kašast, vodenast ili čak zrnast. Kuhanje prije smrzavanja može se činiti gnjavažom, ali umjesto toga o njemu razmišljaj kao o uštedi vremena. Djelomično kuhani krumpir zahtijeva manje vremena kasnije u pećnici, što je posebno korisno za blagdane i posebne prigode kada se u pećnici nalazi puno jela koja se 'natječu' za vrijeme i prostor.
Hoćeš li guliti krumpir za zamrzavanje, ovisi o tebi i krumpiru koji imaš, ali kao i kod svih sastojaka, važno je smrznuti samo krumpir koji je još uvijek na vrhuncu svježine, a ne onaj koji bi već stvarno trebao ići u kantu za kompost. Zamrzni krumpir u hermetičkim vrećama za zamrzavanje, po mogućnosti u jednom sloju za brže zamrzavanje i odmrzavanje, a vrećicu uvijek označi datumom kako bi mogla pratiti što se nalazi u tvom zamrzivaču i da hrana ne propadne.
Smrznuti krumpir često se može koristiti izravno iz zamrzivača, ali ako ga želiš prvo odmrznuti, uvijek ga odmrzavaj u hladnjaku. Možda će ti okus ili tekstura biti malo drugačiji nego kao kod svježeg krumpira, pa pazi da krumpir prethodno nije prekuhan. Batat možeš zamrznuti na isti način kao i obični krumpir, ali vrijeme se može malo razlikovati.
(Foto: Unspalsh)
Kako zamrznuti krumpire za pečenje
Zamrzavanje krumpira koje planiraš peći u pećnici ne samo da štedi vrijeme, već zapravo može stvoriti dodatnu hrskavost što je veliki plus.
Oguli krumpir (ako je domaći, možeš i ostaviti koru), a zatim ga nareži na željenu veličinu: kriške, kockice ili komade i blanširaj u kipućoj vodi dok ne omekša, ali dok je još relativno tvrd.
Vrijeme kuhanja ovisit će o sorti krumpira i o tome koliko su veliki ili mali komadići koje si izrezala, ali ono što je važno je da krumpir ne smije biti potpuno kuhan.
Ocijedi krumpir, a zatim ga uroni u posudu s ledenom vodom da zaustaviš postupak kuhanja, ponovno ocijedi i pusti da se potpuno ohladi. Krumpir rasporedi ravnomjernim slojem na lim za pečenje, pazeći da se međusobno ne dodiruje, a onda zamrzni na 6 do 12 sati ili dok se ne stvrdne.
Zatim prebaci krumpir u hermetički zatvorene vrećice za zamrzavanje i zamrzni do 3 mjeseca. Kad je spreman za pečenje, samo prelij smrznuti krumpir željenom masnoćom i začinima te peci dok ne postane hrskav i zaltne boje.
(Foto: Unsplash)
Kako zamrznuti krumpir za pomfrit
Kao i kod pečenog krumpira, pomfrit zahtijeva blanširanje, ali dodatni korak donosi malo veću prednost izrade krumpirića koji su izvana svježi, a iznutra neodoljivo pahuljasti.
Oguli krumpir, a zatim nareži na debele ili tanke ploške, ovisno o želji. U velikom loncu kipuće vode blanširaj krumpir oko 2 minute, prilagođavajući vrijeme prema sorti i veličini krumpira.
Zatim uroni krumpir u ledenu kupku da zaustaviš postupak kuhanja. Ocijedi krumpiriće i pusti da se potpuno osuše, a zatim ulij malo biljnog ulja - otprilike 1 žlica za svaka 2 kilograma krumpira - rasporedi ravnomjernim slojem na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i zamrzni dok se ne stvrdne, oko 6 sati ili preko noći.
Premjesti smrznuti krumpir u hermetički zatvorenu vrećicu za zamrzavanje i čuvaj u zamrzivaču do 6 mjeseci. Domaći pomfrit možeš peći ili pržiti izravno iz zamrzivača.
(Foto: Unsplash)
Kako zamrznuti pire krumpir
Pire od krumpira često sadrži bogate sastojke, poput vrhnja, sira ili mlijeka, koji pomažu u očuvanju teksture tijekom procesa smrzavanja i odmrzavanja.
Pripremi pire krumpir prema svom receptu, a zatim žlicom stavi u vrećicu za zamrzavanje - ili pire podijeli na pojedinačne porcije - pusti da se potpuno ohladi i čuvaj u zamrziovaču do 6 mjeseci.
Smrznuti pire odmrzni u hladnjaku i podgrij u pećnici te pazi da gadobro promiješaš prije posluživanja.
(Foto: Pixabay)