Kako zamrznuti krumpire
Ključ smrzavanja krumpira i batata - bilo za krumpiriće iz pećnice ili pomfrit - je u tome da se prvo djelomično skuhaju. Budući da sadrži toliko vode, sirovi krumpir se ne smrzava dobro i može postati kašast, vodenast ili čak zrnast. Kuhanje prije smrzavanja može se činiti gnjavažom, ali umjesto toga o njemu razmišljaj kao o uštedi vremena. Djelomično kuhani krumpir zahtijeva manje vremena kasnije u pećnici, što je posebno korisno za blagdane i posebne prigode kada se u pećnici nalazi puno jela koja se 'natječu' za vrijeme i prostor.
Hoćeš li guliti krumpir za zamrzavanje, ovisi o tebi i krumpiru koji imaš, ali kao i kod svih sastojaka, važno je smrznuti samo krumpir koji je još uvijek na vrhuncu svježine, a ne onaj koji bi već stvarno trebao ići u kantu za kompost. Zamrzni krumpir u hermetičkim vrećama za zamrzavanje, po mogućnosti u jednom sloju za brže zamrzavanje i odmrzavanje, a vrećicu uvijek označi datumom kako bi mogla pratiti što se nalazi u tvom zamrzivaču i da hrana ne propadne.
Smrznuti krumpir često se može koristiti izravno iz zamrzivača, ali ako ga želiš prvo odmrznuti, uvijek ga odmrzavaj u hladnjaku. Možda će ti okus ili tekstura biti malo drugačiji nego kao kod svježeg krumpira, pa pazi da krumpir prethodno nije prekuhan. Batat možeš zamrznuti na isti način kao i obični krumpir, ali vrijeme se može malo razlikovati.
(Foto: Unspalsh)